Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, saftige hasselnødde-dellerMan kan være uheldig at løbe ind i nogle virkeligt triste vegetariske frikadeller. Tørre, kedelige, smagløse. Men vegetariske deller kan altså også være helt fantastiske og kan  - hånden på hjertet - smage bedre end kød-varianten, hvis man laver dem ordentligt.

Disse hasselnødde-deller hører helt sikkert til i den sidste kategori. De er en variation over de nødde-deller, man kan finde på den vegetariske kogebogsforfatter Kirsten Skaarups blog (som i øvrigt har et fuldstændigt sindssygt arsenal af lækre vegetar opskrifter - https://kirstenskaarup.dk/). Jeg har dog forsimplet den oprindelige opskrift en del, så der skal bruges knap så mange forskellige ingredienser - og så har jeg tilladt mig at tilsætte et æg, fordi det ligesom binder det hele så fint sammen.

Min mand kunne vældigt godt lide dem og syntes, det var svært at tro, der ikke var kød i (det sagde han altså helt af sig selv - ægte!). Jeg syntes, de smagte bedre end almindelige frikadeller (ihvertfald dem jeg formår at frembringe), for de bliver sprøde udenpå og er bløde, saftige og krydrede indeni. Der skal helt sikkert ikke gå lang tid, før de er på menuen igen. Mine to piger nægtede dog pure at smage på dem, så om de er børnevenlige, skal jeg ikke kunne sige. Måske skulle jeg bare have undladt at fortælle, at der var nødder i...
Hasselnødde-deller (10-12 stk)
300 g kartofler (ca. 3 halvstore kartofler)
2 tsk salt
1 stort løg
150 g hasselnødder
1 æg
2-3 spsk mel
50 g havregryn
En sjat fløde (1 par spiseskefulde)
½-1 tsk tørret rosmarin (eller andet krydderi)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Instruktioner:
Skræl og riv kartofler på den fine side af et rivejern. Kom dem i en fintmasket si og bland saltet i. Lad stå i vasken og trække, mens de andre ting forberedes.

Blend hasselnødderne til en fin masse og stil til side. Riv løget på den grove side af rivejernet. Opvarm lidt olie i en stagepande og steg løget ved middelvarme i 3-4 minutter til det er gennemsigtigt og næsten gennemstegt. Kom nødderne ned til løget og lad dem stege med i 3-4 min.

Imens blandes havregryn og mel i en skål. Kom løg og nødder heri og bland godt (du behøver ikke rengøre panden, for den skal lige straks bruge til at stege dellerne i). Vrid så meget saft som muligt ud af de revne kartofler og bland også dem i. Kom til sidst æg og fløde i sammen med rosmarin og lidt salt og peber, og bland igen godt.

Stil blandingen på køl ½ times tid.

Varm olivenolie på stegepanden og form små (eller store) deller (de er nemmest og hurtigst at stege, hvis de laves lidt flade. Steg ved middelhård varme i 4-5 minutter på hver side, så dellerne bliver sprøde udenpå og bløde og saftige indeni.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte