Sprøde, saftige hasselnødde-dellerMan kan være uheldig at løbe ind i nogle virkeligt triste vegetariske frikadeller. Tørre, kedelige, smagløse. Men vegetariske deller kan altså også være helt fantastiske og kan  - hånden på hjertet - smage bedre end kød-varianten, hvis man laver dem ordentligt.

Disse hasselnødde-deller hører helt sikkert til i den sidste kategori. De er en variation over de nødde-deller, man kan finde på den vegetariske kogebogsforfatter Kirsten Skaarups blog (som i øvrigt har et fuldstændigt sindssygt arsenal af lækre vegetar opskrifter - https://kirstenskaarup.dk/). Jeg har dog forsimplet den oprindelige opskrift en del, så der skal bruges knap så mange forskellige ingredienser - og så har jeg tilladt mig at tilsætte et æg, fordi det ligesom binder det hele så fint sammen.

Min mand kunne vældigt godt lide dem og syntes, det var svært at tro, der ikke var kød i (det sagde han altså helt af sig selv - ægte!). Jeg syntes, de smagte bedre end almindelige frikadeller (ihvertfald dem jeg formår at frembringe), for de bliver sprøde udenpå og er bløde, saftige og krydrede indeni. Der skal helt sikkert ikke gå lang tid, før de er på menuen igen. Mine to piger nægtede dog pure at smage på dem, så om de er børnevenlige, skal jeg ikke kunne sige. Måske skulle jeg bare have undladt at fortælle, at der var nødder i...
Hasselnødde-deller (10-12 stk)
300 g kartofler (ca. 3 halvstore kartofler)
2 tsk salt
1 stort løg
150 g hasselnødder
1 æg
2-3 spsk mel
50 g havregryn
En sjat fløde (1 par spiseskefulde)
½-1 tsk tørret rosmarin (eller andet krydderi)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Instruktioner:
Skræl og riv kartofler på den fine side af et rivejern. Kom dem i en fintmasket si og bland saltet i. Lad stå i vasken og trække, mens de andre ting forberedes.

Blend hasselnødderne til en fin masse og stil til side. Riv løget på den grove side af rivejernet. Opvarm lidt olie i en stagepande og steg løget ved middelvarme i 3-4 minutter til det er gennemsigtigt og næsten gennemstegt. Kom nødderne ned til løget og lad dem stege med i 3-4 min.

Imens blandes havregryn og mel i en skål. Kom løg og nødder heri og bland godt (du behøver ikke rengøre panden, for den skal lige straks bruge til at stege dellerne i). Vrid så meget saft som muligt ud af de revne kartofler og bland også dem i. Kom til sidst æg og fløde i sammen med rosmarin og lidt salt og peber, og bland igen godt.

Stil blandingen på køl ½ times tid.

Varm olivenolie på stegepanden og form små (eller store) deller (de er nemmest og hurtigst at stege, hvis de laves lidt flade. Steg ved middelhård varme i 4-5 minutter på hver side, så dellerne bliver sprøde udenpå og bløde og saftige indeni.


Kommentarer

Populære indlæg