Gå videre til hovedindholdet

Svenske lussekatter med remonce og hvid chokolade




Svenske lussekatter eller luciaboller serveres traditionelt på Luciadag, d. 13. december. Jeg har her bastadiseret dem lidt ved at mixe dem med et anden svenskt pletskud, nemlig kanelsnurren, men dejen kan selvfølgelig også bruges til at lave almindelige lucia-boller/lussekatte, som pyntes med rosiner.



Lussekatter m. remonce og hvid chokolade

(12 stk)
Boller:
75 g smør
2,5 dl mælk
25 g gær
1 pakke safran (0,5 g.)
450-550 g mel
1 æg + 1 æg til pensling
50 g sukker

Remonce:
200 g. marcipan
75 g. smør
2 spsk sukker
1 tsk vanilleessens
50 g hvide eller mørke chokoladeknapper

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Opløs gærren heri. Stød safranen i en smule af sukkeret, så trådene knuses. Bland nu sukker, safran og æg i mælkeblandingen og tilsæt derefter melet lidt ad gangen, til du har en blød og glat dej. Ælt dejen rigtig godt igennem, gerne i en køkkenmaskine. Dejen hæver herefter lunt og tildækket i 1½ time.

Når dejen er ved at være færdighævet, laves remoncen: Marcipan, smør, sukker og vanilleessens blandes godt sammen med en ske eller gaffel

Dejen slås ned og rulles ud i et rektangel på ca. 35 x 40 cm, og remoncen smørres ud på på den ene halvdel af dejen og chokoladeknapperne drysses med generøs hånd hen over. Den anden halvdel af dejen foldes hen over delen med remonce. Herefter skæres dejen ud i 12 strimler, der skæres op og formes til snurrer.
I linket herunder er der en fin video fra Magasinet Mad, der på pædagogisk vis viser, hvordan man snurrer kanelsnurrer:
https://www.youtube.com/watch?v=ryPvH8Fqm44

Snurrerne placeres på en bageplade beklædt med bagepapir og efterhæver 30 min. under et rent viskestykke. Snurrerne pensles med et sammenpiskket æg og bages ved 175 grader varmluft i 10-12 min. Hold godt øje med, at de ikke bliver for mørke.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)