Gå videre til hovedindholdet

EggnogJeg går stadig og venter på at blive headhuntet til at være smagstester hos en af de store fødevareproducenter. Hvis de bare vidste, hvor meget mine smagsløg har at bidrage med. Vi kunne være til så stor gensidig glæde og inspiration. Der sker nemlig det, at jeg gang på gang har fået smag for noget nyt, som så lynhurtigt forsvinder fra markedet igen. Det skete for eksempel med Arlas Bubbletea (kold mælke-agtig drik med små frugt perler. Mmm) og - det hidtil største tab - Ben & Jerrys vidunderlige is-variant Clever Cookies (labre småkager i flødeis med cookieswirls. Jeg får tårer i øjnene af savn nu). Så jeg tænker, man et eller andet sted ville kunne bruge mig som smagstester med modsat fortegn; altså at hvis tingene falder i min smag, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang, før man satser for hårdt på det.

Sådan er det åbenbart også med eggnog. Sidste jul så jeg til min glæde, at de solgte færdiglavet eggnog i Rema 1000. Det har jeg altid gerne villet smag - sikkert på grund af de mange amerikanske julefilm, jeg har set gennem tiden. Nu bor jeg ikke lige i umiddelbar nærhed af en Rema, så der gik nogle dage, før jeg kom forbi butikken. Jeg ledte og ledte, men kunne ikke finde den der eggnog, så jeg spurgte en af de kvindelige ansatte. Hun så først på mig, som om jeg havde spurgt hende, om de havde babygylp på dåse. Så brød hun ud i et hånligt"Ha!" og forklarede: "Dem ku' vi bare ikke komme af med. Sidste uge solgte vi dem for en krone stykket, fordi de var ved at blive for gamle, og folk ville stadigvæk ikke købe dem, så vi endte med at smide dem alle sammen ud". Og så for ligesom at understrege sin undren over, at det virkelig var eggnog, jeg var ude efter, spurgte hun med opmuntrende stemme: "Du ved godt, at det er sådan noget flødecreme med æg i?" Jeg skyndte mig ud derfra med følelsen af at have været udsat for eggnog-shaming.

Men eggnog er ikke noget at skamme sig over, så nu har jeg luret på nettet og lavet min egen variant af den julede drik. Og ja, det er jo dybest set en æggesnaps med fløde i. What's not to like? Enjoy - with your head held high!

Eggnog
(4-6 pers.)
6 pasteuriserede æggeblommer
125 g. rørsukker (eller almindelig sukker)
2,5 dl fløde
½ l. minimælk
½-1 tsk revet muskatnød
Et lille nip salt
1 tsk vanilleekstrakt
Evt. en god mørk rom

Pisk æggeblommer og sukker godt sammen til en luftig æggesnaps i en skål. I en gryde varmes fløde, mælk, muskatnød og salt langsomt op til det næsten når kogepunktet. Rør rundt, så det ikke brænder på. Tag blandingen af varmen og bland lidt ad gangen den varme mælk i æggeblanding. Det er vigtigt at gøre det lidt ad gangen, da æggene ellers bliver til røræg. Når al mælken er blandet i æggene, hældes hele blandingen tilbage i gryden og varmes igennem ved middel varme og under omrøring til den begynder at tykne let. Hvis den gør de mindste tilløb til at ville koge, tages den straks af varmen.  Tag blandingen af varmen, når den har fået en passende tykkelse og bland vanilleekstrakt i. Hæld i en skål, dæk med husholdningsfilm og stil på køl, til eggnoggen er helt kold. Hæld i små glas og drik den som den er eller med et skvæt rom og et drys muskatnød på toppen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)