Gå videre til hovedindholdet

Julebolle-scones



Jeg er pjattet med scones, og jeg væmmes bestemt heller ikke over juleboller, så en fusion mellem de to skønne slags boller, lå lige for. Så her er den så: Julebolle-scone'n. De lækre julekrydderier, nødder og tørret frugt fra julebollen og den saftige og smuldrende scone samlet i ét og samme bagværk. Perfekt til en af de mørke og blæsende eftermiddage, vi har så mange af for tiden. Husk ikke at være nærig med perlesukkeret!

Julebolle-scones (9 stk)
500 g mel
3 tsk bagepulver
25 g sukker, gerne rørsukker
1 tsk kardemomme
½ tsk stødt nellike
125 g koldt smør
1 dl tørrede tranebær
½ dl syltet appelsinskal
Revet skal af en usprøjtet appelsin
3 dl mælk, gerne kærnemælk
Æg til pensling
1 håndfuld hasselnøddeflager
1 spsk perlesukker

Instruktioner:
Bland mel med bagepulver, sukker, kardemomme og nellike i en stor røreskål. Skær det kolde smør i mindre stykker og gnid det ud i melet, til det minder om meget grov rasp. Kom tranebær og syltet appelsinskal i. Saml hurtigt dejen med mælken - dejen skal endelig ikke æltes, men bare lige samles.

Form dejen til et kvadrat der er ca. 2½ cm tyk. Læg den op på en bageplade beklædt med bagepapir. Del den nu i ni stykker (tre på den ene led og tre på den anden) med en kniv eller en dejdeler. Stykkerne skal ikke trækkes fra hinanden, men blot skæres igennem. Pensk med sammenpisket æg og drys gavmildt med perlesukker og hasselnøddeflager.

Bages ved 180 grader varmluft i ca. 17-18 min. Hold øje at de ikke bliver for mørke, og dæk evt med et stykke staniol.

Afkøles let før scones'ene kan brækkes fra hinanden og nydes.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)