Gå videre til hovedindholdet

"Prøv lykken"-rocky roadSidste år havde jeg op mod juleaften en del slik og søde sager til overs fra Halloween (cursed be thy name) og fra min yngste datters fødseldag, som blev fejret eftertrykkeligt i midten af december. Derudover havde jeg også en smule småkager til overs fra diverse jule-komsammener. Men for det hele gjaldt det, at portionerne ligesom var for små og ynkelige til at servere for sig selv i julen. I stedet smeltede jeg noget mørk chokolade, som jeg blandede hele godte-reste-herligheden i, skar det ud i mindre stykker og kaldte det for jule-rocky road. Og det blev til min overraskelse til et stort hit i juledagene og blev revet væk, når det blev stillet frem sammen med det mere traditionelle juleknas. Så opskriften kommer her, selvom det knap nok kan kaldes en opskrift; nok mere en vejledende beskrivelse.

Traditionel rocky road består af chokolade med stykker af skumfidus og peanuts eller en anden slags nød. Men det fantastiske ved rocky road er, at man kan blande stort set hvad som helt af gode sager i - for det meste bliver jo kun bedre af chokolade. Det kunne være mere julede sager, som de pebernødder der blev til overs fra en julekomsammen på skolen eller de vanillekranse, der knækkede, når man prøvede at mase lidt for mange ned i kagedåsen. Men det kunne også være saltede nødder, slik, let knuste bolsjer, eller endda cornflakes eller andre morgenmadsprodukter. Det er jo totalt det perfekte stop juleknas spild! Derudover tager det under 15 minutter at lave, og det er ikke meget konfekt, man kan sige det om.

Jeg har kaldt denne udgave for "Prøv lykken"-rocky road, både fordi der ikke er to stykker, der smager ens, men også fordi der er lidt lakridsstykker i - og det kan mine piger ikke lide, så de må vurdere, om de vil tage chancen:-)

"Prøv lykken"-rocky road (ca. 25 solide, uensartede stk.)
Ca. 200 g blandet søde og salte godter (jeg brugte mini-skumfiduser, sprøde mini-salt pretzels, mandelsplitter, vingummi, lakrids, skolekridt, mini-marengs og lidt syltet appelsin i små stykker)
Ca. 200 g mørk chokolade
Evt. lidt julede sprinkles
Instruktioner:
Bland godterne i en skål. Skær eller klip store stykker over i mindre bidder.

Skær chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en kasserolle over lav varme (eller i et vandbad, hvis det skal være fancy). Rør rundt, så chokoladen ikke brænder på. Kom godterne i af 2-3 omgange og rør godt, så alt bliver dækket af chokolade.

Fór et fad på ca. 20x20 cm med bagepapir og fordel chokolade-blandingen heri. Sørg for at massen kommer godt ud i kanterne, og at overfladen er bare nogenlunde plan. Drys evt. med lidt sprinkles i julefarver.

Stil rocky road'en køligt (i køleskabet eller i det store udendørs køleskab) til chokoladen er helt stivnet igen - det tager 2-3 timer. Skær den nu stivnede rocky road ud i mundrette stykker. Opbevares på køl og kan (alt efter hvad den indeholder) fint holde sig en uge eller længere, hvis der ikke er let fordærvelige fødevarer i.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt