Gå videre til hovedindholdet

Småkager med bolsje-pynt / Stained glass cookies




Jeg elsker alle de traditionelle julesmåkager: Fra sprøde vanillekranse til krydrede jødekager og pebernødder. Men jeg kan også godt lide at bage (og spise) nye typer af småkager, så der i julen er et miks af gamle, elskede julekendinge og nye, sjove bekendtskaber. 

I år er et af de nye bekendtskaber disse stained glass cookies, som jeg ikke har kunnet finde noget godt dansk navn til (Glasmosaik småkager eller farvet glas småkager lyder bare sært og - ærlig talt - lidt sundhedsskadeligt), så derfor har jeg bare valgt helt kedeligt at kalde dem småkager med bolsjepynt. Men udover navnet er disse småkager alt andet end kedelige og så er de et stort hit hos børnene - både at spise, men også når de skal laves. Det er nemlig ret sjovt dels at knuse bolsjer, at fylde den knuste bolsjemasse i småkage-hullerne og ikke mindst at se bolsjerne blive til farvet glas inde i ovnen. 

Hvis man er typen, der kan holde nallerne fra en kage, der står fremme, kan man lave et lille hul i toppen af kagerne, sætte en fin rød snor i og hænge dem op til pynt i vinduet eller på juletræet. Det bliver så jule-fint!

Småkager med bolsje-pynt / Stained glass cookies (Ca 40 stk)
200 g blødt smør
200 g sukker
1 æg
1 tsk vanillesukker
1 tsk kardemomme
400 g mel + lidt ekstra til udrulning
10-15 bolsjer i forskellige farver
Desuden: Små og store udstikkere

Instruktioner:
Pisk den bløde smør og sukkeret grundigt til en luftig masse. Tilsæt ægget og pisk igen godt. Bland mel med vanillesukker og kardemomme og ælt det ind i dejen. Ælt dejen ganske kort igennem, så den hænger sammen. Ælt dog så lidt som muligt. Del dejen i to dele, som dækkes af husholdningsfilm og lægges på køl minimum et par timer og gerne natten over.

Del bolsjerne op i farver, jeg brugte rød, grøn og gul. Kom en farve bolsjer ad gangen i en frysepose og brug en kagerulle eller kødhammer til at knuse bolsjerne. Kom hver bolsje-farve i en lille skål og stil til side - ikke for varmt, da bolsjerne så klistrer sammen igen.

Tag dejen ud af køleskabet, samtidig med at ovnen sættes til at varme op til 175 grader varmluft. Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud til ca ½ cm tykkelse. Brug de store udstikkere til at stikke småkager ud. Brug de små udstikker til at lave mønstre/forme i småkagerne. Læg dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis kagerne skal bruges til ophæng, kan der laves et lille hul øverst i kagen til at komme snor igennem.

Bag kagerne i 5-6 minutter. Tag herefter bagepladen ud, stil den på et par bordskånere og kom forsigtigt knust bolsjer i de udstukne huller i kagerne. Bolsjemassen skal nå ca. op til kanten af kagen og gerne helt ud til kanterne (hvis massen ikke smelter helt ud til alle kanter, kan man bruge en træ-tandstikker til at fordele massen i hullet). Kom pladen tilbage i ovnen og bag 4-5 minutter, til kagerne er færdige og bolsjerne er smeltede.

Lad kagerne afkøle helt på bagepapiret, før de flyttes, og der evt sættes en snor i til ophæng.

Overskydende dej rulles ud igen, og processen gentages.

Kagerne kan holde sig et par uger, hvis de opbevares i en lufttæt beholder. De mister dog med tiden lidt af deres sprødhed.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)