Gå videre til hovedindholdet

Congee 粥 / Kinesisk risgrød med peanuts og chiliolie



Congee er populær form for kinesisk comfort food, og comfort food er da vitterligt noget af det, vi virkelig har brug for lige for tiden. 

Congee er en ganske simpel risgrød, der i konsistens minder om risengrød, men i smag mere om en risotto. Den består af ganske få ingredienser, og selvom den tager lidt tid at lave, er den fantastisk simpel at gå til og skal mest bare stå og passe sig selv. I Asien spises congee som regel som morgenmad, men jeg synes, den passer lige så godt som en fin, varmende og mættende gang aftensmad. Toppingen kan varieres i det uendelige, f.eks. med kogte grøntsager eller et spejlæg. Jeg kan godt lide at dryppe lidt chiliolie på, da grøden i sig selv ikke har den helt vilde smag, men soya eller sød chilisauce er også lækkert.
Congee (4 pers)
1 cm ingefær
2 dl jasminris
8 dl grøntsags- eller kyllingebouillon
Salt

Desuden:
Peanuts
Forårsløg
Chiliolie

Instruktioner:
Skyl risene grundigt i en si for at komme af med det værste stivelse. Skær ingefæren i lange, tynde strimler.

Bring bouillonen i kog i en gryde og tilsæt den skyllede ris og ingefærstrimlerne sammen med et drys salt (start med ½ tsk og smag til senere). Lad risene simre over svag varme i 40-50 min. Kig til grøden et par gange undervejs, rør rundt og tilsæt lidt vand, hvis grøden er ved at koge tør. Smag til med salt, når grøden er kogt færdig.

Hæld grøden i en skål. Drys med grofthakkede peanuts, forårsløg i tynde skiver og et skvæt chiliolie. Server straks.



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt