Nabolandet jeg ærlig talt ikke ved en ski' om!
Jojo, det er noget med 1000 søer, saunaer, mumitrolde, lækkert design, og at de klarer sig rimeligt overlegent i PISA-undersøgelserne. Men derudover er jeg sørgeligt uvidende, og det gælder også, når det kommer til det finske køkken.
Men det man ikke ved, må man jo finde ud af! Så jeg gik på kulinarisk jagt på internettet efter klassiske finske retter. Jeg lavede dog den (heldige?) fodfejl at lade min yngste datter på 10 år kigge mig over skulderen, og der var virkeligt mange retter hun bekendtgjorde at hun ville nægte overhovedet at smage på. Jeg er nødt til at indrømme, at jeg heller ikke var super fristet af f.eks. hele fisk og flæsk indbagt i rugdej (søg på kalakukko).
Men jeg blev til gengæld fristet af lohikeitto, en suppe med laks, porre og kartofler. Vores naboer højt mod nord burde om nogen vide noget om gode vintersupper. Lohikeitto er da også en dejligt mild og cremet suppe, som får et skønt skud friskhed fra dilden, der tilsættes til sidst. Og så er den virkelig nem at lave. Hermed anbefalet.
Hyvää ruokahalua!
Lohikeitto / Finsk fiskesuppe (4 pers)
25 g smør
2 porrer
½ kg kartofler
2 gulerødder
1 l. fiskebouillon
400 g frisk laksefilet
2½ dl madfløde
En god håndfuld frisk dild
Evt et drys gurkemeje - for farvens skyld
Salt og peber
Instruktioner
Rens porrerne godt og skær dem i tynde skiver. Skræl kartoflerne og gulerødderne og skær dem i mindre stykke.
Smelt smørret i en stor gryde og steg porrerne heri ved middel varme til de er bløde og klare - 3-4 min. Kom kartofler, gulerødder og bouillon i gryden og bring i kog. Lad simre i 10 min. til gulerødder og kartofler er lige knap møre.
Fjern imens skind og evt. ben fra laksen og skær i mundrette bider. Kom laks og fløde i suppen og lad simre 3-4 min. til laksen er netop mør.
Hak dilden fint og tilsæt den, evt. sammen med et drys gurkemeje. Smag til med salt og peber.
Tag suppen af varmen og lad den trække under låg i 5 min.
Kunne man mon blende suppen inden fisken kommer i? Når nu man har børn, som er meget bange for grøntsager? Tak for dejlige opskrifter!
SvarSletTusind tak - og selv tak - dejligt du læser med! Jeg har ikke prøvet at blende den (selvom jeg kender alt til grøntsagsforskrækkede børn),, men er sikker på man sagtens kan blende suppen inden fisken og fløden kommes i - det kunne faktisk give en lækker og cremet suppe, tænker jeg.
SletUh, den kender jeg godt - den lavede jeg under mit finske benspænd, og den er så god! Prøv også at lave mämmi. Det er en meget enkel og ret anderledes dessert :)
SvarSletTak for tippet! Det er jeg ikke stødt på, så det måtte jeg straks lige google, og det ligner godt nok en snasket-lækker dessert, der er værd at prøve:-)
Slet