Gå videre til hovedindholdet

Norske solboller

 

Jeg er (som sædvanlig) lidt bagud. De her lækre norske solboller spises nemlig traditionelt på soldagen, d. 21. januar, i det nordlige Norge for at fejre, at de mørkeste dage nu er ovre, og solen så småt begynder at vende tilbage. Det er selvfølgelig den gule creme i bollens midte, der symboliserer solen (ja, indrømmet, det er måske lidt langt ude, men enhver undskyldning for at bruge creme er helt okay med mig).

Jeg havde tænkt mig at bage solboller som en slags alternativ fastelavnsbolle, da der jo i begge dele indgår den magiske tre-enighed: bolle, creme og glasur. Så i forhold til soldagen er jeg lidt sent ude, men i forhold til fastelavn er jeg i rigtig god tid - så mon ikke det går lige op? Solboller (og fastelavnsboller) er i det hele taget så gode, at de ikke burde begrænses til en enkelt dag, men i stedet skulle spredes ud over hele året. Der er lidt mere bolledej i dem her end i en almindelig fastelavnsbolle. Men de er bløde og virkeligt lækre - og så er de en helt del nemmere at bage end almindelige fastelavnsboller, fordi cremen bare skal placeres i en hulning i bollen og ikke overtales til at blive inden i den. Deilig mat!

Norske solboller (10 store boller)
Dej:
100 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
75 g rørsukker (eller alm sukker)
350-400 g mel  + ekstra til formning af bollerne

Fyld:
Ca. 2½ dl færdiglavet vanillecreme (evt. creme fra pose rørt op i mælk, efter instrukserne på posen)

Glasur:
1 dl flormelis
Ca 2 tsk kogende vand
Evt lidt hasselnødder

Instruktioner:
Smelt smørret i en kasserolle. Hæld mælken i og lun den op til væsken er lunken/lillefinger-varm. Hæld mælkeblandingen over i en stor røreskål. Smuldr gæren i, og opløs den i væsken. Rør sukker, kardemomme og vanillesukker i, og kom herefter det meste af melet i (350 g), og rør sammen til en meget blød, lidt klistret dej. Kom lidt ekstra mel i, hvis dejen er meget klistret. Dæk skålen med et rent klæde, og lad hæve 1 times tid et lunt sted.

Kom et drys mel på bordet, og hæld dejen ud herpå, og slå den ned. Form boller, som stilles med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem lidt flade, så de minder om burgerboller. Dæk med et klæde og lad hæve igen ca. 20 min. Varm imens ovnen op til 185 grader varmluft. 

Lav en fordybning i hver bolle, og prop så meget kagecreme i hver bolle, som du kan slippe afsted med. Bag midt i ovnen 10-15 min, til bollerne er netop færdigbagte. 

Lad bollerne køle helt af og pynt dem herefter med glasur rørt sammen af flormelis og lidt kogende vand. Drys evt. med lidt hasselnødder.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt