Gå videre til hovedindholdet

Ajvar / Dip med peberfrugt og aubergine fra Balkan



Jeg smagte første gang ajvar på en vidunderlig sommerferie i Sverige, så jeg forbinder denne skønne spise med vores broderland, men den stammer rent faktisk fra Balkanhalvøen. Ajvar er en dejligt cremet dip/dressing/sauce og har trods det rå hvidløg en mild, let røget smag og er fuld af gode grøntsager.

Ajvar er vidunderligt som dip til grøntsagsstænger, surdejsbrød eller (som her) rugbrødschips. Det går også virkelig fint an som tilbehør til en kyllingeret eller en krydret delle. Det kan desuden med fordel smørres på en sandwich, i en kebab eller i et pitabrød.  Det er faktisk svært at gå helt i byen med ajvar, og så er det helt utroligt nemt at lave.
 
Ajvar
1 aubergine
2 store rød peber eller 3 mindre
1 fed hvidløg
1 mild chili eller lidt chilipulver
Saft fra ½ citron 
½ dl god olivenolie
Salt & peber

Instruktioner
Varm ovnen op til 225 grader varmluft.

Imens ovnen varmer op skæres aubergine og rød peber i mindre stykker (det hele skal blendes til sidst, så det behøver ikke være fint eller lige - bare stykker på 3-4 cm). Læg stykkerne på et stykke bagepapir på en bageplade og bag 30-40 min midt i ovnen, til auberginen er helt blød og peberfrugten er blød og skindet lidt branket.

Kom forsigtigt alle stykkerne over i en skål, der kan holde til de varme grøntsager. Læg et stykke husholdningsfilm over og lad det køle lidt af - ca. 10 min. Herefter kan skindet nemt pilles af peberfrugt og aubergine (behold skindet på grøntsagerne, hvis du vil have en grovere ajvar - det smager også godt). 

Kom grøntsagerne tilbage i skålen sammen med hvidløg, chili, citronsaft og olivenolie. Blend godt igennem med en stavblender, men stop før ajvar'en er helt glat - det smager godt med lidt struktur. Smag til med salt og peber.

Kan fint holde sig et par dage på køl, men smager bedst ved stuetemperatur.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...