Jeg smagte første gang ajvar på en vidunderlig sommerferie i Sverige, så jeg forbinder denne skønne spise med vores broderland, men den stammer rent faktisk fra Balkanhalvøen. Ajvar er en dejligt cremet dip/dressing/sauce og har trods det rå hvidløg en mild, let røget smag og er fuld af gode grøntsager.
Ajvar er vidunderligt som dip til grøntsagsstænger, surdejsbrød eller (som her) rugbrødschips. Det går også virkelig fint an som tilbehør til en kyllingeret eller en krydret delle. Det kan desuden med fordel smørres på en sandwich, i en kebab eller i et pitabrød. Det er faktisk svært at gå helt i byen med ajvar, og så er det helt utroligt nemt at lave.
Ajvar
1 aubergine
2 store rød peber eller 3 mindre
1 fed hvidløg
1 mild chili eller lidt chilipulver
Saft fra ½ citron
½ dl god olivenolie
Salt & peber
Instruktioner
Varm ovnen op til 225 grader varmluft.
Imens ovnen varmer op skæres aubergine og rød peber i mindre stykker (det hele skal blendes til sidst, så det behøver ikke være fint eller lige - bare stykker på 3-4 cm). Læg stykkerne på et stykke bagepapir på en bageplade og bag 30-40 min midt i ovnen, til auberginen er helt blød og peberfrugten er blød og skindet lidt branket.
Kom forsigtigt alle stykkerne over i en skål, der kan holde til de varme grøntsager. Læg et stykke husholdningsfilm over og lad det køle lidt af - ca. 10 min. Herefter kan skindet nemt pilles af peberfrugt og aubergine (behold skindet på grøntsagerne, hvis du vil have en grovere ajvar - det smager også godt).
Kom grøntsagerne tilbage i skålen sammen med hvidløg, chili, citronsaft og olivenolie. Blend godt igennem med en stavblender, men stop før ajvar'en er helt glat - det smager godt med lidt struktur. Smag til med salt og peber.
Kan fint holde sig et par dage på køl, men smager bedst ved stuetemperatur.
Kommentarer
Send en kommentar