Gå videre til hovedindholdet

Baghrir / Marrokanske pandekager


De er nogle virkelig sjove typer, de her marokkanske pandekager. De kaldes beghrir, hvilket skulle betyde "pandekager med en million huller", hvilket straks får mig til at tænke på den der fobi, man kan have for huller ved siden af hinanden. Trypofobi hedder det (på engelsk thryphobia. Prøv at google det - selv når man ikke har fobien, er det pænt klamt).

Men bortset fra det, så er det nogle virkeligt lækre pandekager! De er bagt uden æg og med semolina, som er en slags fint durummel. Normalt gør jeg en dyd ud af kun at bruge ingredienser, som man kan finde i et velekviperet supermarked, men ind i mellem sker der ikke noget ved at bevæge sig forbi en mellemøstlig købmand, hvor man kan købe semolina - og så er der altid mange andre sjove ting at finde dér. Og semolina - i tre varianter - var bogstavelig talt det første, jeg så, på den allerførste hylde i butikken, da jeg trådte ind ad døren hos en sådan, så sværere er det altså heller ikke at finde. 

Når dét er sagt, kan man sagtens bruge almindeligt hvedemel, og faktisk synes jeg, disse pandekager bliver allerbedst og mest luftige og hullede, når de bages med en blanding af semolina og hvedemel (til dem på billederne er der kun brugt semolina, og så hæver de ikke så meget op - hvilket selvfølgelig er meget godt, hvis man har trypofobi).

Baghrir spises traditionelt med flydende honning, men de kan også spises som madpandekager (bare udelad sukkeret i opskriften) eller som almindelige pandekager med sukker eller en klat syltetøj.

Velbekomme - على الرحب والسعة

Baghrir (ca. 10 stk.)

1 spsk tørgær (eller frisk gær på størrelse med en ært)

3½ dl lunkent vand

2 tsk sukker

200 g fin semolina (eller fint durummel eller hvedemel eller halvt semolina/halvt hvedemel for flest huller)

1 nip fint salt


Til servering:

1 dl flydende honning 

1 tsk rosenvand

Grofthakkede pistacienødder

Evt. lidt tørrede, spiselige blomster til pynt


Instruktioner:

Opløs tørgæren i det lunkne vand i en skål, bland sukker i, og lad stå 5 min. til det bobler godt.

Kom semolina og salt i, og rør rundt til der ikke er klumper i dejen. Brug gerne et piskeris til dette.

Læg et rent klæde over skålen, og lad dejen hæve 30 min.

Varm en non-stick/teflon pande op uden fedtstof og bag små pandekager. Pandekagerne skal ikke vendes. Små bobler former sig på overfladen, og når overfladen ikke længere er våd (efter ca. 2 min.), er de færdige.

Server evt. med flydende honning smagt til med lidt rosenvand og grofthakkede pistacienødder.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...