Gå videre til hovedindholdet

Baghrir / Marrokanske pandekager


De er nogle virkelig sjove typer, de her marokkanske pandekager. De kaldes beghrir, hvilket skulle betyde "pandekager med en million huller", hvilket straks får mig til at tænke på den der fobi, man kan have for huller ved siden af hinanden. Trypofobi hedder det (på engelsk thryphobia. Prøv at google det - selv når man ikke har fobien, er det pænt klamt).

Men bortset fra det, så er det nogle virkeligt lækre pandekager! De er bagt uden æg og med semolina, som er en slags fint durummel. Normalt gør jeg en dyd ud af kun at bruge ingredienser, som man kan finde i et velekviperet supermarked, men ind i mellem sker der ikke noget ved at bevæge sig forbi en mellemøstlig købmand, hvor man kan købe semolina - og så er der altid mange andre sjove ting at finde dér. Og semolina - i tre varianter - var bogstavelig talt det første, jeg så, på den allerførste hylde i butikken, da jeg trådte ind ad døren hos en sådan, så sværere er det altså heller ikke at finde. 

Når dét er sagt, kan man sagtens bruge almindeligt hvedemel, og faktisk synes jeg, disse pandekager bliver allerbedst og mest luftige og hullede, når de bages med en blanding af semolina og hvedemel (til dem på billederne er der kun brugt semolina, og så hæver de ikke så meget op - hvilket selvfølgelig er meget godt, hvis man har trypofobi).

Baghrir spises traditionelt med flydende honning, men de kan også spises som madpandekager (bare udelad sukkeret i opskriften) eller som almindelige pandekager med sukker eller en klat syltetøj.

Velbekomme - على الرحب والسعة

Baghrir (ca. 10 stk.)

1 spsk tørgær (eller frisk gær på størrelse med en ært)

3½ dl lunkent vand

2 tsk sukker

200 g fin semolina (eller fint durummel eller hvedemel eller halvt semolina/halvt hvedemel for flest huller)

1 nip fint salt


Til servering:

1 dl flydende honning 

1 tsk rosenvand

Grofthakkede pistacienødder

Evt. lidt tørrede, spiselige blomster til pynt


Instruktioner:

Opløs tørgæren i det lunkne vand i en skål, bland sukker i, og lad stå 5 min. til det bobler godt.

Kom semolina og salt i, og rør rundt til der ikke er klumper i dejen. Brug gerne et piskeris til dette.

Læg et rent klæde over skålen, og lad dejen hæve 30 min.

Varm en non-stick/teflon pande op uden fedtstof og bag små pandekager. Pandekagerne skal ikke vendes. Små bobler former sig på overfladen, og når overfladen ikke længere er våd (efter ca. 2 min.), er de færdige.

Server evt. med flydende honning smagt til med lidt rosenvand og grofthakkede pistacienødder.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt