Gå videre til hovedindholdet

Super bowlHjemme hos os er det ikke overraskende mest mig, der laver aftensmaden, men ind i mellem får jeg spat af det eller kommer sent hjem fra arbejde, og så er det min mand, der står for madlavningen - og han er irriterende god til det. 

Sidst han stod for maden, lavede han denne fantastiske buddha bowl fra Valdemarsro (se opskriften her). Jeg har siden lavet den i mange forskellige varianter, og min foreløbige favorit er denne, som er fuld af alt godt fra Mellemøsten: fra hummus og falafler til aubergine,  granatæblekerner og couscous. Hvis ikke alle i husholdingen er lige vild med alle ingredienserne (utaknemmelige skarn!), kan man servere det hele i små skåle, så alle selv kan blande deres egen bowle. Der burde være noget for de fleste her.

Obs! Min mand mener, retten her er ren plagiat af den fra Valdemarsro - og jeg kan godt se i bakspejlet, at der er pænt mange lighedspunkter. Men lad det i så fald være min hyldest til den skønne buddha bowl på Valdemarsro. Okay? 
 
Super bowl (rigeligt til 4 pers)
Couscous:
300 g couscous
5 dl koldt vand
Saft af 1 lille citron
2 spsk jomfruolivenolie
1 håndfuld frisk mynte
Salt 

Grøntsager:
400 g cherrytomater
1 stor sød kartoffel
1 aubergine
2-3 peberfrugter - f.eks. rød og orange
2 spsk jomfru olivenolie
Salt

Desuden
12 falafler (hjemmelavede (opskrift her) eller fra frost)
1 ds. belugalinser
2-3 dl hummus (hjemmelavet (opskrift her) eller færdigkøbt)
Kerner fra 1 granatæble
Evt. pistacienødder, nigellafrø og/eller sesamfrø 
Evt. frisk mynte, koriander og/eller persille til 

Tahindressing:
3 store spsk tahin
Saft af 1 lille citron
½-1 fed finthakket hvidløg
½-1 dl vand
Salt og peber

Instruktioner:
Couscous
Kom couscous i en skål og hæld det kolde vand over og lad det stå lidt og opsuge vandet, 8-10 min. Rør lidt rundt i grynene og vær sikker på at al væden er optaget - ellers vent et par minutter, før du går videre. Bland herefter citronsaft og olie i og smag til med salt. Hak mynten fint og bland den i.

Grøntsager:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.
Skær cherrytomaterne midt over, skræl og skær den søde kartoffel i tern (ca. 1x1 cm), skær auberginen i tern (1x1 cm) og skær peberfrugterne i skiver. Vend én grøntsag ad gangen med lidt olivenolie og et godt nip salt i en skål, og bred det hele ud i ét lag på en bageplade med bagepapir. Prøv at holde tomaterne for sig, for de splatter lidt ud. Bag i ca.35 min. til grøntsagerne er mørre og lækre. Varm falaflerne på en anden plade, hvis du bruger falafler fra frost.

Dressing:
Rør tahinen blød med citronsaften og bland hvidløg  i. Rør vand i lidt ad gangen til konsistensen er som du ønsker - jeg kan godt lide den ret lind (selvom jeg hader ordet "lind"). Smag til med salt og peber. Server i en skål "on the side", så man selv kan dosere dressingen.

Anret individuelle bowler med lidt af det hele eller server alle delene i mindre skåle, inkl. drænede belugalinser, hummus, granatæblekerner, nødder/kerner og friske krydderurter, så de kræsne man selv kan blande sin egen bowle.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b