English muffins


Endnu et afsnit i morgenmads-sagaen - og et virkelig godt afsnit, hvis jeg selv må sige det. 

English muffins har ikke noget med kager at gøre, men er derimod små, flade boller, som (vist nok og formentlig) stammer fra USA. De bliver spist til morgen, gerne med smør og syltetøj eller honning, men er også kendt som en uundværlig del af den skønne og voldsomme morgenmadsret Eggs Benedict, hvori der udover den engelske muffin også indgår både skinke og porcheret æg, toppet af med en gang hollandaise-sauce. Eggs benedict har jeg kun smagt en enkelt gang for flere år siden, da jeg var på udvekslingsophold i Los Angeles. Det smagte vidunderligt, men bagefter var jeg så mæt, at jeg svedte og næsten ikke kunne rokke mig. Det er virkeligt et solidt måltid!

Men english muffins kan sagtens spises med lidt mere ydmygt pålæg. De er nemme at lave - og så skal de steges på en pande og ikke bages i ovnen. Det gør dem lidt tidskrævende, men de er det hele værd. Sprøde udenpå og bløde indeni. En herlig måde at starte dagen på!


English muffins (ca. 12 stk)
1 dl lunken vand
2,5 dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk salt
2 dl fuldkornsmel
5-6 dl hvedemel + lidt til udrulning.
25 g. blødt smør
Groft majsmel/polenta (eller fuldkornsmel)

Bland mælk og vand i en røreskål og rør gæren ud heri til den er helt opløst. Rør salt og sukker i, og kom herefter fuldkornsmel og det meste af hvedemelet i til du har en fast, men stadig lidt klistret dej. Ælt dejen godt igennem, gerne i en røremaskine. Skær smørret i mindre stykker og ælt det godt ind i dejen.

Stil dejen til hævning - enten 1 time under en fugtigt klæde et lunt sted eller natten over i køleskabet med husholdningsfilm over. Hvis du sætter dejen i køleskab, skal den lige have ½ time på køkkenbordet til at få stuetemperatur, før du går videre med næste trin.

Slå dejen ned og rul den ud på et meldrysset bord til den er ca. 2 cm tyk. Stik boller ud med en udstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter). Lad bollerne hæve ½ time på bordet under et klæde.

Drys majsmel/fuldkornsmel på begge sider af bollerne og varm en tykbundet pande (gerne støbejern) op til middelvarme. Bag bollerne nogle stykker ad gangen (de skal have god plads på den tøøre pande) ved middel varme i ca. 6 minutter på hver side.

Skal ikke skæres, men "brydes" op, enten forsigtigt med en gaffel eller bare med fingrene. Smager dejligt nybagte, men smager også rigtig godt senere på dagen eller dagen efter, hvis de lige får en tur på brødristeren. 

Kommentarer

Populære indlæg