Gå videre til hovedindholdet

English muffins


Endnu et afsnit i morgenmads-sagaen - og et virkelig godt afsnit, hvis jeg selv må sige det. 

English muffins har ikke noget med kager at gøre, men er derimod små, flade boller, som (vist nok og formentlig) stammer fra USA. De bliver spist til morgen, gerne med smør og syltetøj eller honning, men er også kendt som en uundværlig del af den skønne og voldsomme morgenmadsret Eggs Benedict, hvori der udover den engelske muffin også indgår både skinke og porcheret æg, toppet af med en gang hollandaise-sauce. Eggs benedict har jeg kun smagt en enkelt gang for flere år siden, da jeg var på udvekslingsophold i Los Angeles. Det smagte vidunderligt, men bagefter var jeg så mæt, at jeg svedte og næsten ikke kunne rokke mig. Det er virkeligt et solidt måltid!

Men english muffins kan sagtens spises med lidt mere ydmygt pålæg. De er nemme at lave - og så skal de steges på en pande og ikke bages i ovnen. Det gør dem lidt tidskrævende, men de er det hele værd. Sprøde udenpå og bløde indeni. En herlig måde at starte dagen på!


English muffins (ca. 12 stk)
1 dl lunken vand
2,5 dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk salt
2 dl fuldkornsmel
5-6 dl hvedemel + lidt til udrulning.
25 g. blødt smør
Groft majsmel/polenta (eller fuldkornsmel)

Bland mælk og vand i en røreskål og rør gæren ud heri til den er helt opløst. Rør salt og sukker i, og kom herefter fuldkornsmel og det meste af hvedemelet i til du har en fast, men stadig lidt klistret dej. Ælt dejen godt igennem, gerne i en røremaskine. Skær smørret i mindre stykker og ælt det godt ind i dejen.

Stil dejen til hævning - enten 1 time under en fugtigt klæde et lunt sted eller natten over i køleskabet med husholdningsfilm over. Hvis du sætter dejen i køleskab, skal den lige have ½ time på køkkenbordet til at få stuetemperatur, før du går videre med næste trin.

Slå dejen ned og rul den ud på et meldrysset bord til den er ca. 2 cm tyk. Stik boller ud med en udstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter). Lad bollerne hæve ½ time på bordet under et klæde.

Drys majsmel/fuldkornsmel på begge sider af bollerne og varm en tykbundet pande (gerne støbejern) op til middelvarme. Bag bollerne nogle stykker ad gangen (de skal have god plads på den tøøre pande) ved middel varme i ca. 6 minutter på hver side.

Skal ikke skæres, men "brydes" op, enten forsigtigt med en gaffel eller bare med fingrene. Smager dejligt nybagte, men smager også rigtig godt senere på dagen eller dagen efter, hvis de lige får en tur på brødristeren. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...