Hurtig hverdags-dal med kardemomme-ris


Dengang mine børn var mindre, var det at lave mad tit lidt af en udfordring. Dels var der hele det der ulvetime-syndrom (jeg har længe undret mig over, hvorfor det kaldes ulvetime, men er for ikke så længe siden blevet gjort opmærksom på, at det er fordi, det er det tidspunkt, hvor ungerne hyler som ulve - og det giver jo meget god mening), og så var mine piger en lang overgang ret mor-syge, så madlavningen foregik gerne med det ene barn på armen og det andet (grædende) om mit ben. Ret udfordrende og ikke særligt hyggeligt. Faktisk overvejede jeg i lang tid at lave en blog, som jeg ville kalde "Den en-armede kok", som skulle fokusere på små-børns-venlige retter, der kunne laves med én hånd (og hovedet under armen). 

Hvis "Den en-armede kok" nogensinde havde set dagens lys, var denne ret helt sikkert kommet med som én af de første. Den er nemlig utrolig nem at lave, smager skønt og er krydret, men ikke mere hidsig i smagen, end at de fleste kan være med. Den passer perfekt til en travl hverdags-aften og smager kun bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion - så er der nem aftensmad til et par dage.

Dal og kardemomme-ris (4 pers.)

Dal
1 spsk ghee (eller smør)
1 rødløg (eller alm. løg)
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
1 ds. hakkede tomater
4 dl koldt vand
2,5 dl. røde linser
2 tsk garam masala
2 tsk gurkemaje
1 tsk koriander
½ tsk kanel
Salt

Frisk koriander
Citronbåde
Naan (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/hurtig-grntsags-tikka-masala-med-paneer.html)

Rødløg, hvidløg og ingefær skrælles og hakkes fint. Ghee eller smør varmes i en gryde og løgene, ingefæren, garam masala, gurkemaje, koriander og kanel svitses heri uden at brænde på - 2-3 minutter til løgene er gennemsigtigt. 

Skyl linserne et par gange i koldt vand.

Tilsæt den hakkede tomat, vand og linserne til gryden og lad simre 15 min., eller til linserne er helt mørre. Smag til med salt.

Server med ris, koriander, citronbåde og naan-brød.

Kardemomme-ris (4. pers)
3 dl. basmatiris
7 dl. koldt vand
1 tsk salt
5-6 kardemommekapsler
Et nip kardemomme

Skyld risen igennem med koldt vand et par gange. 

Kom ris, vand, salt og let maste kardemommekapsler i en gryde og bring i kog. Når vandet koger, skrues ned så risen simrer. Lad simre 10 minutter og sluk så for varmen, og lad risen stå 10 min. Drys med lidt ekstra kardemomme, et voila!

Kommentarer

Populære indlæg