Gå videre til hovedindholdet

Hurtig hverdags-dal med kardemomme-ris


Dengang mine børn var mindre, var det at lave mad tit lidt af en udfordring. Dels var der hele det der ulvetime-syndrom (jeg har længe undret mig over, hvorfor det kaldes ulvetime, men er for ikke så længe siden blevet gjort opmærksom på, at det er fordi, det er det tidspunkt, hvor ungerne hyler som ulve - og det giver jo meget god mening), og så var mine piger en lang overgang ret mor-syge, så madlavningen foregik gerne med det ene barn på armen og det andet (grædende) om mit ben. Ret udfordrende og ikke særligt hyggeligt. Faktisk overvejede jeg i lang tid at lave en blog, som jeg ville kalde "Den en-armede kok", som skulle fokusere på små-børns-venlige retter, der kunne laves med én hånd (og hovedet under armen). 

Hvis "Den en-armede kok" nogensinde havde set dagens lys, var denne ret helt sikkert kommet med som én af de første. Den er nemlig utrolig nem at lave, smager skønt og er krydret, men ikke mere hidsig i smagen, end at de fleste kan være med. Den passer perfekt til en travl hverdags-aften og smager kun bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion - så er der nem aftensmad til et par dage.

Dal og kardemomme-ris (4 pers.)

Dal
1 spsk ghee (eller smør)
1 rødløg (eller alm. løg)
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
1 ds. hakkede tomater
4 dl koldt vand
2,5 dl. røde linser
2 tsk garam masala
2 tsk gurkemaje
1 tsk koriander
½ tsk kanel
Salt

Frisk koriander
Citronbåde
Naan (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/hurtig-grntsags-tikka-masala-med-paneer.html)

Rødløg, hvidløg og ingefær skrælles og hakkes fint. Ghee eller smør varmes i en gryde og løgene, ingefæren, garam masala, gurkemaje, koriander og kanel svitses heri uden at brænde på - 2-3 minutter til løgene er gennemsigtigt. 

Skyl linserne et par gange i koldt vand.

Tilsæt den hakkede tomat, vand og linserne til gryden og lad simre 15 min., eller til linserne er helt mørre. Smag til med salt.

Server med ris, koriander, citronbåde og naan-brød.

Kardemomme-ris (4. pers)
3 dl. basmatiris
7 dl. koldt vand
1 tsk salt
5-6 kardemommekapsler
Et nip kardemomme

Skyld risen igennem med koldt vand et par gange. 

Kom ris, vand, salt og let maste kardemommekapsler i en gryde og bring i kog. Når vandet koger, skrues ned så risen simrer. Lad simre 10 minutter og sluk så for varmen, og lad risen stå 10 min. Drys med lidt ekstra kardemomme, et voila!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...