Gå videre til hovedindholdet

Sensommersalat med spinat, blåbær, mandler og gedeost



Hmm, jeg har en mærkelig halv-blå dag i dag. Sådan lidt ligesom man kan have det 1. januar, når julen er slut, og man står face-to-face med lange, mørke vinterdage uden formildende omstændigheder. Jeg tror, det må være, fordi sommerferien nu endegyldigt er forbi, hverdagen er i gang, og dagene så småt begynder at blive kortere, og jeg synes ikke rigtigt, jeg har fået suget alt det gode ud af sommeren, som man skal bruge til at holde energi-niveauet oppe med om vinteren. Så selvom jeg nok egentlig har lyst til at bage noget sødt, prøver jeg i stedet at modvirke denne sen-sommer blues med nogle af de skønne frugter og grøntsager, som denne årstid byder på. Salaten er fuld af vitaminer fra både spinat og blåbær, så forhåbentlig kan det give både krop og sind et lille tiltrængt løft. Den kan sagtens spises uden dressing, fordi man får fedme og cremethed fra gedeosten, men ellers er en simpel olie-eddike vinaigrette (se f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/04/salade-nicoise-i-picnic-glas.html) rigtig god til denne salat.

Sensommersalat (4 pers. som tilbehør til større ret)
1 pose spinat eller blandet salat (ca. 250g)
50 g. mandler
100 g friske blåbær
100 g. cremet gedeost
Evt. spiselige blomster til pynt, her orange morgenfruer fra haven.

Rist mandlerne på en tør, varm pande og lad dem køle af. 

Rens salat/spinat og blåbær.

Læg spinat/salat på et pænt fad og arranger mandler og blåbær ovenpå. 

Til sidst skæres gedeosten i mindre stykker, der ligeledes arrangeres ovenpå salaten.

Pynt evt. med spiselige blomster. 

Serveres som den er eller med en simpel olie-eddike-dressing. 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)