Gå videre til hovedindholdet

Galette med frangipane, abrikos og blåbær



Nogen gange så skal jeg bare sådan bage kage. I princippet synes jeg jo kun, man skal bage kage, når der ligesom er en lejlighed til det. En fødselsdag eller i det mindste nogen, der har tabt en tand eller sådan noget. Men nogle gange kommer der bare sådan en ubændig kage-bage-trang over mig. Det er ligesom fru murermester Madsen i Matador siger: "Det er ikke, fordi jeg har lyst - jeg trænger!"   

Og det var sådan denne nemme galette kom til verden en dag midt i sommerferien. 

Galette er den franske betegnelse for en tærte, der er bagt uden form og derfor ser mere rustik ud end tærte bagt i en form. Jeg synes, galetter er nemmere at bage, fordi man ikke så nemt risikerer, at kagen får en soggy bottom (som britterne siger), men i stedet bliver sprød og gennembagt, netop fordi den bliver bagt direkte på bagepladen. 

Frangipane er også en fransk specialitet, som smager lidt hen ad marcipan, men er knap så sød. I denne galatte bidrager den på fineste vis med cremet og snasket mandelsmag i den sprøde galette.


Galette med frangipane, abrikos og blåbær (6-8 pers)
Dej:
75 g. koldt smør
100 g. hvedemel
50 g .groft hvedemel
50 g. flormelis
½ æg
Evt. lidt koldt vand

Frangipane:
50 g mandelmel
50 g rørsukker
50 g. smør
½ æg
1 spsk amaretto (kan udelades, men smager vildt godt!)

Herudover:
5 abrikoser, sten fjernet og skåret i både 
2 håndfulde blåbær 
25 g. mandelsplitter
1 sammenpisket æg til pensling
1 spsk perlesukker

Dej:
Bland hvedemel, groft mel og flormelis i en skål. Smuldr det kolde smør heri med fingrene til dejen ligner brødkrummer. Saml hurtigt dejen (den skal ikke æltes!) med æg, og hvis den ikke helt vil hænge sammen, kan man tilsætte en smule koldt vand. Rul dejen til en kugle, dæk med husholdningsfilm og læg i køleskabet ½ times tid.

Frangipane:
Alle ingredienserne piskes godt sammen til en luftig masse 

Samling og bagning:
Rul dejen ud i en cirkel på ca. 40 x 40 cm. og læg den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel frangipanen ovenpå den udrullede dej, men lad de sidste 3 cm. fra kanten forblive bare (se billede herunder). Fordel abrikoserne oven på og drys med mandelsplitter.


Fold nu forsigtigt kanterne ind over fyldet - pas på, der ikke kommer huller i dejen, så fyldet siver ud under bagningen. Skulle der komme et hul, så lap det ved at presse dejen sammen over det.


Pensl kanterne med sammenpisket æg og drys med perlesukker.

Bages midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 min. Galetten skal være gylden, men bør ikke blive for mørk i kanterne. Server den lun med vanilleis eller kold med creme fraiche. 

Magnifique!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...