Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli

For nylig var min mand, vores to piger og jeg en tur i svømmebadet Spanien i Århus (skønt sted!) og bagefter ovre at spise frokost på Århus Street Food, der ligger stort set lige ved siden af. Jeg håber sådan, at det sted er en succes (at dømme efter antallet af besøgende den søndag vi var der, må det være det) og består i mange år endnu, for det er FEDT at kunne gå rundt og glo på alle de fine boder med mad fra alle verdenshjørner. Og så er det også ret genialt, hvis man har børn, som er hysterisk en lille smule kræsne, for alle kan vælge noget forskelligt (og skal derefter blot opdrages til at væmmes over de andres mad i stilhed).

Min yngste datter fik en toast med fritter. Toasten var et kæmpe hit, men fritterne... not so much. De var lavet af søde kartofler, og det faldt ikke lige i hendes smag åbenbart. Jeg påtog mig uselvisk og selvopofrende at spise dem for hende (for at undgå madspild, selvfølgelig) og syntes, de var seriøst lækre. Gyldne og sprøde udenpå, søde og bløde indeni. 

Nu har jeg så også prøvet at lave dem herhjemme, og guess what?! Det er mega-nemt og smager mega-godt. Ikke mindst når fritterne kombineres med en smagfuld avocado-mayo, der giver det hele et lille kick.

Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli (1-2 pers)
1 stor sød kartoffel eller to mindre (ca. 400 g.)
2 spsk smagsneutral olie, f.eks. majsolie
2 spsk polenta
Et nip chipotle chili
Et drys groft salt

Avocado-aioli
En moden avocado
1 spsk frisk citronsaft
1 lille hvidløgsfed
2 spsk god mayonaise
Evt et nip fint salt

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Skræl kartoflen/kartoflerne og skær dem i stave. Put dem i en skål og hæld olien over. Vend godt rundt med hænderne, så alle stavene er dækket af olie. Drys polentaen over og vend igen rundt med hænderne, til stavene er pænt dækkede.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med salt og chili. Bages midt i ovnen ca. 25 minutter (eller længere afhængigt af hvor tykke fritterne er). De er færdige, når de er sprøde udenpå og bløde indeni.

Imens fritterne er i ovnen, laves aiolien. 

Kom kødet fra avocadoen i en skål, mos det med en gaffel og dryp citronsaften over. Skær hvidløgsfedet i mindre og kom det i sammen med mayonaisen. Blend med en stavblender til massen er helt glat. Smag evt. til med lidt salt (det plejer ikke at være nødvendigt, hvis det er en god mayo, man bruger).

Spis fritterne med aiolien, lige når de er kommet ud af ovnen - varme og sprøde.


Kommentarer

Populære indlæg