Gå videre til hovedindholdet

Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli

For nylig var min mand, vores to piger og jeg en tur i svømmebadet Spanien i Århus (skønt sted!) og bagefter ovre at spise frokost på Århus Street Food, der ligger stort set lige ved siden af. Jeg håber sådan, at det sted er en succes (at dømme efter antallet af besøgende den søndag vi var der, må det være det) og består i mange år endnu, for det er FEDT at kunne gå rundt og glo på alle de fine boder med mad fra alle verdenshjørner. Og så er det også ret genialt, hvis man har børn, som er hysterisk en lille smule kræsne, for alle kan vælge noget forskelligt (og skal derefter blot opdrages til at væmmes over de andres mad i stilhed).

Min yngste datter fik en toast med fritter. Toasten var et kæmpe hit, men fritterne... not so much. De var lavet af søde kartofler, og det faldt ikke lige i hendes smag åbenbart. Jeg påtog mig uselvisk og selvopofrende at spise dem for hende (for at undgå madspild, selvfølgelig) og syntes, de var seriøst lækre. Gyldne og sprøde udenpå, søde og bløde indeni. 

Nu har jeg så også prøvet at lave dem herhjemme, og guess what?! Det er mega-nemt og smager mega-godt. Ikke mindst når fritterne kombineres med en smagfuld avocado-mayo, der giver det hele et lille kick.

Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli (1-2 pers)
1 stor sød kartoffel eller to mindre (ca. 400 g.)
2 spsk smagsneutral olie, f.eks. majsolie
2 spsk polenta
Et nip chipotle chili
Et drys groft salt

Avocado-aioli
En moden avocado
1 spsk frisk citronsaft
1 lille hvidløgsfed
2 spsk god mayonaise
Evt et nip fint salt

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Skræl kartoflen/kartoflerne og skær dem i stave. Put dem i en skål og hæld olien over. Vend godt rundt med hænderne, så alle stavene er dækket af olie. Drys polentaen over og vend igen rundt med hænderne, til stavene er pænt dækkede.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med salt og chili. Bages midt i ovnen ca. 25 minutter (eller længere afhængigt af hvor tykke fritterne er). De er færdige, når de er sprøde udenpå og bløde indeni.

Imens fritterne er i ovnen, laves aiolien. 

Kom kødet fra avocadoen i en skål, mos det med en gaffel og dryp citronsaften over. Skær hvidløgsfedet i mindre og kom det i sammen med mayonaisen. Blend med en stavblender til massen er helt glat. Smag evt. til med lidt salt (det plejer ikke at være nødvendigt, hvis det er en god mayo, man bruger).

Spis fritterne med aiolien, lige når de er kommet ud af ovnen - varme og sprøde.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...