Gå videre til hovedindholdet

Bento (eller: Leg med madpakken)


Åååh, madpakker!

Efter jeg længe har stået for at smørre pigernes madpakker, har min mand overtaget den tjans, og det er vidunderligt. Jeg synes simpelthen, det er så svært og utaknemmeligt at skulle finde på gode og spændende ting, som de to unge damer gider at spise.

Min ældste datter går i klasse med en dreng, hvis mor kommer fra Japan, og jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen, når jeg siger, at hendes madpakker sparker de andre børns madpakkers røv. 

Sagen er, at hun laver bento madpakker. Bento er den japanske ord for madkasse, og de består ofte af ris, grøntsager og kød eller fisk, som er pakket fint og æstetisk indbydende i små forme eller æsker, og - let's be honest - præsenterer sig en hel del bedre end to halve med leverpostej og agurk. 

En særlig form for bento er charaben (nuttede bentos, hvor maden er formet som små kawaii figurer),som så vidt jeg har forstået er en måde for japanske mødre at sende en kærlighedshilsen med deres børn, når de er i skole. 

Nogle charabens er helt vilde. Se f.eks. her: 
http://www.hawaiikawaii.net/2010/charaben-the-bento-kawaii-2/
eller her:
http://littlemissbento.com/2015/09/fuji-san-bento/

Det her er så min udgave af en bento. Den er jo ikke i nærheden af de flotte bento-madpakker, man kan se på nettet, men lad mig bare sige, at jeg med denne bento nåede grænsen for min kreative formåen. Det tog faktisk en del tid og planlægning og er bestemt ikke noget, jeg har tænkt mig at gøre hver dag. Men ind i mellem og som afveksling kunne det da være sjovt. (I parentes bemærket fik jeg også helt ondt af de to ansigter, da jeg skulle lægge et låg henover dem - så kunne de jo ikke få luft).Bento (1 stk frokost til 1 stk barn)
1½ dl kogt og afkølet sushiris (til hoveder)
Lidt dampet broccoli (til hår)
Lidt agurk + udstikkere (til hårpynt)
Lidt nødder
Lidt tomater
Et par ærter (til næser)
Lidt nori-tang (til øjne og munde)
1 lille gul peberfrugt skåret i tern
1 gulerod (kørt gennem en spiralizer til hår)
Lidt grove kiksKommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte