Gå videre til hovedindholdet

Socca - sprøde, nemme sydfranske kikærte-pandekager

Pandekager er den bedste mad, hvis du spørger mig - både til søde og salte retter. Det er ligesom at pakke sin mad ind i en lille gave til maven, når man serverer pandekager - og der findes heldigvis en uendelig mængde forskellige slags pandekager: Små, store, tykke, tynde, sprøde, bløde og krydrede.

Socca er en pandekage lavet på vand og kikærtemel og en lille smule olie og er således både vegansk og glutenfri. Opskriften stammer fra Provence, hvor den spises som street food eller som en salt- og krydderdrysset snack sammen med et glas kold rosé eller hvidvin (mais oui!). Den smager mildt og har en blød midte og sprøde knasende kanter og fungerer rigtig fint som madpandekage. Bon appetit, mon ami!

Socca (4 stk)
5 dl koldt vand
1 tsk fint salt
3 spsk god olivenolie
+ olivenolie til stegning
5 dl kikærtemel

Bland vand, salt og olie i en skål. Tilsæt melet og pisk dejen godt igennem, til den er helt glat og uden klumper.

Lad dejen hvile ved stuetemperatur i ½ time.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft.

Kom en god sjat olivenolie i en ovnfast pande og hæld 1/4 af dejen i. Stil panden i ovnen 8-12 min., indtil pandekagen er gylden. Læg forsigtigt den færdige pandekage over på en tallerken (de går nemt i stykker) og gentag med den sidste dej, til du har fire pandekager.

Har du ikke en ovnfast pande, kan du sagtens stege socca på en almindelig pande. Den skal steges ved god varme i 5-6 minutter - eller til den er gylden i kanterne - og skal ikke vendes. 

Spis med dit yndlingsfyld - på billedet stegt aubergine og rød peber med lidt labne, frisk koriander og solsikkekerner.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...