Gå videre til hovedindholdet

Fajitas med hjemmelavede tortillas og hele molevitten




Hvis der nogensinde skulle ske det ulykkelige, at jeg blev dødsdømt (selvfølgelig for en forbrydelse jeg ikke havde begået) og kom til at sidde på death row for at vente på, at det blev min tur til at komme i stolen, og de så kom ind og spurgte, hvad jeg ville have som mit sidste måltid, så ville jeg svare med klar stemme og uden at tøve: "Fajitas!".

Det bliver forhåbentlig aldrig aktuelt, men jeg bruger eksemplet for ligesom at understrege, hvor glad jeg er for denne ret. Den har bare alt! Bløde elementer, knasende elementer, saftige elementer og frem for alt: Masser af smag.

Man kan selvfølgelig købe færdige tortillaer, der smager rigtig godt, men det er et hyggeligt og ret nemt (omend - indrømmet - lidt tidskrævende) projekt at lave dem selv. Ligeledes kan man købe færdige fajita-krydderiblandinger, men jeg synes altid, de har sådan en mærkelig bismag af noget syntetisk, så hvis man har et relativt velassorteret krydderi-skab, er det værd at bruge et minut på at smække sådan en blanding sammen.

Buen provecho! 

Fajitas (4-6 pers)

Majs-tortillas (8-12 stk)
4 dl majsmel
Ca. 3 dl. varmt vand
Et nip fint salt
Rør mel og salt sammen i en røreskål. Bland det meste af det varme vand i, og ælt dejen sammen. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis dejen er meget tør. Dejen skal være smidig og fugtig (jeg synes, den føles lidt a la modelervoks).

Lad dejen hvile under et rent klæde i ½ time ved stuetemperatur.

Del dejen i 8-12 stk (alt efter hvor store eller små du vil have dine tortillas) og rul dem til små boller. Rul hver bold ud til en tynd pandekage (ca 2-3 mm tyk) med en kagerulle eller en tortillapresser (oh, how I wish I had one!). Bag tortillas'ene på en varm, tør pande - 2-3 min. på hver side. 

Opbevar dem tildækket med et rent viskestykke - så holder de sig lune og bløde. Hvis de bliver for kolde, kan de med fordel opvarmes i mikroovnen.

Fajita-fyld
2-3 stk kyllingebryst (ca. 400 g.)
2 gule peberfrugter
2 røde peberfrugter
1 stort løg
Lidt majsolie til stegning

Fajita-krydderiblanding
1 tsk paprika
1 tsk chipotle-chili eller cayennepeber (eller mindre,hvis det ikke skal være så stærkt)
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk fint salt

Bland alle krydderierne til sammen. Skær kyllingebryster i mundrette stykker og hæld krydderiblandingen over. Bland med hænderne så kyllingestykkerne er helt dækkede. Lad trække i køleskabet mindst ½ time - eller evt. mens du bager tortillaerne.

Varm lidt majsolie op i en stor pande og steg kyllingestykkerne til de er møre og gennem stegte. Tag dem op af panden. Skær løg og peberfrugter i skiver og steg dem i panden - den skal ikke renses, for så ryger den gode krydderiblanding ud. Brug om nødvendigt lidt mere olie til stegningen. 

Når løg og peberfrugt er ved at være bløde og lækre, kommes kyllingen igen ned i panden og varmes kort igennem.

Server tortillas'ene nybagte med sydende varme grøntsager og kylling.

Herudover anbefales at servere med:
1 ds black beans (afdryppet)
Revet cheddar ost
Majs
En god portion pico de gallo og en ordentlig omgang guacamole (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...