Gå videre til hovedindholdet

Fajitas med hjemmelavede tortillas og hele molevitten
Hvis der nogensinde skulle ske det ulykkelige, at jeg blev dødsdømt (selvfølgelig for en forbrydelse jeg ikke havde begået) og kom til at sidde på death row for at vente på, at det blev min tur til at komme i stolen, og de så kom ind og spurgte, hvad jeg ville have som mit sidste måltid, så ville jeg svare med klar stemme og uden at tøve: "Fajitas!".

Det bliver forhåbentlig aldrig aktuelt, men jeg bruger eksemplet for ligesom at understrege, hvor glad jeg er for denne ret. Den har bare alt! Bløde elementer, knasende elementer, saftige elementer og frem for alt: Masser af smag.

Man kan selvfølgelig købe færdige tortillaer, der smager rigtig godt, men det er et hyggeligt og ret nemt (omend - indrømmet - lidt tidskrævende) projekt at lave dem selv. Ligeledes kan man købe færdige fajita-krydderiblandinger, men jeg synes altid, de har sådan en mærkelig bismag af noget syntetisk, så hvis man har et relativt velassorteret krydderi-skab, er det værd at bruge et minut på at smække sådan en blanding sammen.

Buen provecho! 

Fajitas (4-6 pers)

Majs-tortillas (8-12 stk)
4 dl majsmel
Ca. 3 dl. varmt vand
Et nip fint salt
Rør mel og salt sammen i en røreskål. Bland det meste af det varme vand i, og ælt dejen sammen. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis dejen er meget tør. Dejen skal være smidig og fugtig (jeg synes, den føles lidt a la modelervoks).

Lad dejen hvile under et rent klæde i ½ time ved stuetemperatur.

Del dejen i 8-12 stk (alt efter hvor store eller små du vil have dine tortillas) og rul dem til små boller. Rul hver bold ud til en tynd pandekage (ca 2-3 mm tyk) med en kagerulle eller en tortillapresser (oh, how I wish I had one!). Bag tortillas'ene på en varm, tør pande - 2-3 min. på hver side. 

Opbevar dem tildækket med et rent viskestykke - så holder de sig lune og bløde. Hvis de bliver for kolde, kan de med fordel opvarmes i mikroovnen.

Fajita-fyld
2-3 stk kyllingebryst (ca. 400 g.)
2 gule peberfrugter
2 røde peberfrugter
1 stort løg
Lidt majsolie til stegning

Fajita-krydderiblanding
1 tsk paprika
1 tsk chipotle-chili eller cayennepeber (eller mindre,hvis det ikke skal være så stærkt)
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk fint salt

Bland alle krydderierne til sammen. Skær kyllingebryster i mundrette stykker og hæld krydderiblandingen over. Bland med hænderne så kyllingestykkerne er helt dækkede. Lad trække i køleskabet mindst ½ time - eller evt. mens du bager tortillaerne.

Varm lidt majsolie op i en stor pande og steg kyllingestykkerne til de er møre og gennem stegte. Tag dem op af panden. Skær løg og peberfrugter i skiver og steg dem i panden - den skal ikke renses, for så ryger den gode krydderiblanding ud. Brug om nødvendigt lidt mere olie til stegningen. 

Når løg og peberfrugt er ved at være bløde og lækre, kommes kyllingen igen ned i panden og varmes kort igennem.

Server tortillas'ene nybagte med sydende varme grøntsager og kylling.

Herudover anbefales at servere med:
1 ds black beans (afdryppet)
Revet cheddar ost
Majs
En god portion pico de gallo og en ordentlig omgang guacamole (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte