Gå videre til hovedindholdet

Fajitas med hjemmelavede tortillas og hele molevitten




Hvis der nogensinde skulle ske det ulykkelige, at jeg blev dødsdømt (selvfølgelig for en forbrydelse jeg ikke havde begået) og kom til at sidde på death row for at vente på, at det blev min tur til at komme i stolen, og de så kom ind og spurgte, hvad jeg ville have som mit sidste måltid, så ville jeg svare med klar stemme og uden at tøve: "Fajitas!".

Det bliver forhåbentlig aldrig aktuelt, men jeg bruger eksemplet for ligesom at understrege, hvor glad jeg er for denne ret. Den har bare alt! Bløde elementer, knasende elementer, saftige elementer og frem for alt: Masser af smag.

Man kan selvfølgelig købe færdige tortillaer, der smager rigtig godt, men det er et hyggeligt og ret nemt (omend - indrømmet - lidt tidskrævende) projekt at lave dem selv. Ligeledes kan man købe færdige fajita-krydderiblandinger, men jeg synes altid, de har sådan en mærkelig bismag af noget syntetisk, så hvis man har et relativt velassorteret krydderi-skab, er det værd at bruge et minut på at smække sådan en blanding sammen.

Buen provecho! 

Fajitas (4-6 pers)

Majs-tortillas (8-12 stk)
4 dl majsmel
Ca. 3 dl. varmt vand
Et nip fint salt
Rør mel og salt sammen i en røreskål. Bland det meste af det varme vand i, og ælt dejen sammen. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis dejen er meget tør. Dejen skal være smidig og fugtig (jeg synes, den føles lidt a la modelervoks).

Lad dejen hvile under et rent klæde i ½ time ved stuetemperatur.

Del dejen i 8-12 stk (alt efter hvor store eller små du vil have dine tortillas) og rul dem til små boller. Rul hver bold ud til en tynd pandekage (ca 2-3 mm tyk) med en kagerulle eller en tortillapresser (oh, how I wish I had one!). Bag tortillas'ene på en varm, tør pande - 2-3 min. på hver side. 

Opbevar dem tildækket med et rent viskestykke - så holder de sig lune og bløde. Hvis de bliver for kolde, kan de med fordel opvarmes i mikroovnen.

Fajita-fyld
2-3 stk kyllingebryst (ca. 400 g.)
2 gule peberfrugter
2 røde peberfrugter
1 stort løg
Lidt majsolie til stegning

Fajita-krydderiblanding
1 tsk paprika
1 tsk chipotle-chili eller cayennepeber (eller mindre,hvis det ikke skal være så stærkt)
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk fint salt

Bland alle krydderierne til sammen. Skær kyllingebryster i mundrette stykker og hæld krydderiblandingen over. Bland med hænderne så kyllingestykkerne er helt dækkede. Lad trække i køleskabet mindst ½ time - eller evt. mens du bager tortillaerne.

Varm lidt majsolie op i en stor pande og steg kyllingestykkerne til de er møre og gennem stegte. Tag dem op af panden. Skær løg og peberfrugter i skiver og steg dem i panden - den skal ikke renses, for så ryger den gode krydderiblanding ud. Brug om nødvendigt lidt mere olie til stegningen. 

Når løg og peberfrugt er ved at være bløde og lækre, kommes kyllingen igen ned i panden og varmes kort igennem.

Server tortillas'ene nybagte med sydende varme grøntsager og kylling.

Herudover anbefales at servere med:
1 ds black beans (afdryppet)
Revet cheddar ost
Majs
En god portion pico de gallo og en ordentlig omgang guacamole (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html)

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)