Gå videre til hovedindholdet

Fredags-drik: Krydret arabisk kaffe

Helt tilbage i maj måned, da det var dejligt vejr, og man stadig havde et naivt håb om, at solen ville skinne dejligt hele sommeren i Danmark, var min ældste piges klasse (inkl forældre og søskende) en tur i Mindeparken, hvor der ligger en stor legeplads med aktiviteter for både store og små. Børnene legede og gik til og fra de borde, hvor de voksne sad og snakkede - og spiste al den medbragte mad, som voksne nu har for vane. Én af fædrene havde taget arabisk kaffe med. Jeg er ellers totalt en halvt-kaffe-halvt-mælk kinda person, men den arabiske var kulsort, krydret og virkelig lækker. Faderen prøvede at forklare mig, hvordan man bryggede kaffen i en særlig kaffekande, og hvad der skulle i. Da vi kom hjem, havde jeg selvfølgelig glemt det hele. Men så er det jo heldigt internettet findes. Opskriften herunder er en blanding af forskellige opskrifter, jeg fandt der og smager meget henad den kaffe vi fik den dejlige maj-dag - og uden at man behøver indkøbe den særlige kaffekande. Kaffen er i øvrigt ret kraftig, så man behøver kun en lille kop (ad gangen).


Arabisk kaffe
3 spsk (arabica) kaffebønner
3 dl vand
3-4 kardemommekapsler
5-6 hele nelliker
Et nip saffron
1 tsk rosenvand

Kværn kaffebønnerne groft.

Bring vandet i kog i en lille kasserolle. Tilsæt kaffen og lad simre over lav varme i 3-4 min. Tag kaffen af varmen, og lad den stå og trække 1 minuts tid.

Tilsæt krydderiene, og giv kaffen et kort opkog igen.

Sigt kaffen over i en kop, lad afkøle let et minut eller to inden det drikkes.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...