Gå videre til hovedindholdet

Grove madpakke-boller


Vi er stadig kantine-løse på mit arbejde, men det har faktisk vist sig at være en god ting, for hold nu op, hvor har det betydet meget mindre madspild i mit lille hjem. I stedet for at fryse eventuelle rester ned for derefter at glemme alt om dem for derefter at smide dem ud, kommer resterne nu med på arbejde dagen efter - og bliver dermed rent faktisk spist. En ren win-win situation i og med at jeg ikke er den store rugbrøds-fan.  

Dog synes jeg nogle gange, at mine frokost-rester har brug for at blive suppleret af en bolle, og derfor er jeg begyndt at bage disse grove boller, som jeg fryser ned, og som efterfølgende bare kan snuppes med på arbejde og tø op i løbet af formiddagen. En tur på brødristeren eller i ovnen, og så er de næsten som nybagte. 
Madpakkeboller (12-14 stk)
25 g gær
2 dl vand
3 dl kærnemælk
2 tsk salt
2 tsk maltsirup
1 æble
50 g grofthakkede valnødder
200 g fuldkornhvedemel
250-300 g hvedemel + lidt ekstra til drys

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Bland salt og maltsirup i.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland revet æble i gærblandingen. Tilsæt groft mel og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig, æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel, og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 1½ time.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-14 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et tørt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Inden bollerne puttes i ovnen kan de evt. lige (udelukkende for udseendets skyld) få et tryk med en æbledeler, hvis man er den lykkelige indehaver af sådan én - se billede herunder. Bag bollerne 15-20 min. Hold øje med, at de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul, er bollerne færdige.

Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan fint fryses ned.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte