Grove madpakke-boller


Vi er stadig kantine-løse på mit arbejde, men det har faktisk vist sig at være en god ting, for hold nu op, hvor har det betydet meget mindre madspild i mit lille hjem. I stedet for at fryse eventuelle rester ned for derefter at glemme alt om dem for derefter at smide dem ud, kommer resterne nu med på arbejde dagen efter - og bliver dermed rent faktisk spist. En ren win-win situation i og med at jeg ikke er den store rugbrøds-fan.  

Dog synes jeg nogle gange, at mine frokost-rester har brug for at blive suppleret af en bolle, og derfor er jeg begyndt at bage disse grove boller, som jeg fryser ned, og som efterfølgende bare kan snuppes med på arbejde og tø op i løbet af formiddagen. En tur på brødristeren eller i ovnen, og så er de næsten som nybagte. 
Madpakkeboller (12-14 stk)
25 g gær
2 dl vand
3 dl kærnemælk
2 tsk salt
2 tsk maltsirup
1 æble
50 g grofthakkede valnødder
200 g fuldkornhvedemel
250-300 g hvedemel + lidt ekstra til drys

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Bland salt og maltsirup i.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland revet æble i gærblandingen. Tilsæt groft mel og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig, æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel, og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 1½ time.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-14 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et tørt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Inden bollerne puttes i ovnen kan de evt. lige (udelukkende for udseendets skyld) få et tryk med en æbledeler, hvis man er den lykkelige indehaver af sådan én - se billede herunder. Bag bollerne 15-20 min. Hold øje med, at de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul, er bollerne færdige.

Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan fint fryses ned.


Kommentarer

Populære indlæg