Gå videre til hovedindholdet

Lun rodfrugt-salat med feta og cashewnødder


Jeg har altid arbejdet som projekt-ansat, så derfor har jeg arbejdet flere forskellige steder efterhånden. Hver gang jeg har skullet skifte job, har det altid været med vemod og med en overbevisning om at jeg aldrig nogensinde vil få så dejlige kolleger igen. Men på magisk vis er det heldigvis lykkedes mig at finde nyt job, hvor jeg igen er blevet enormt glad for mine kolleger.

Nåmen, alt dette er egentlig bare for at fortælle, at jeg i afskedsgave fra nogle af mine kolleger engang fik en spiralizer (det siger noget om, hvor godt de kendte mig, at de gav mig sådan én - og så en kogebog!). En spiralizer omdanner de fleste grøntsager til lange, tynde strimler. Den er på den måde ikke en uundværlig køkken-gadget, men ikke desto mindre virkelig rar at have. Jeg har hidtil mest brugt den, når jeg skulle lave noget ekstra fint til en salat, men på det seneste har jeg virkelig fået øjnene op for, hvor god den er til at lave "grøntsags-spaghetti", og denne nemme salat er netop et eksempel på dette. Retten består primært af bagte rødbede- og gulerodsstrimler, men konsistensen af de spiralizede rodfrugter betyder, at retten  føles (næsten) ligesom at spise en stor skålfuld spaghetti. Fetaen tilføjer fedme og salt, og nødderne er et dejligt knasende element. En skøn og sund ret, som er inspireret af de mange salater, man kan finde på den fine blog "Inspiralized" (http://inspiralized.com/), hvor man kan finde masser af inspiration til dejlige retter lavet med en spiralizer. 
Lun rodfrugt-salat (nok til 1 person, især med en skive groft brød on the side)
1 stor gulerod
1 mellemstor rødbede
2 spsk olivenolie
Salt & peber
50 g feta
1 håndfuld grofthakkede cashewnødder (eller en anden slags nød)
Evt. lidt persille

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skræl gulerod og rødbede. Brug en spiralizer til at strimle begge rodfrugter - eller brug en kartoffelskræller til at skrælle tynde strimler af dem. 

Kom strimlerne på en bageplade beklædt med bagepapir, dryp med lidt olivenolie og bag i 10-12 min. til strimlerne er lige præcis mørre.
Anret strimlerne i en skål, drys med lidt salt og peber. Smuldr fetaen og drys den over efterfulgt af de hakkede nødder og evt. lidt finthakket persille.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...