Gå videre til hovedindholdet

Racuszki - polske pandekager


 

Så er det saftsusemen vinterferie!

Og det er fastelavn. Og for at det ikke skal være løgn, så er det på tirsdag d. 13. februar den årlige internationale pandekagedag, og det skal selvfølgelig fejres. Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition, hvor man skulle faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man ikke spise fødevarer som æg, mel og mælk (en slags religiøs LCHF?), og derfor bagte man pandekager i stride strømme af disse råvarer, inden fasten begyndte.

Jeg har fundet en opskrift på nogle små, tykke, polske pandekager, som udmærker sig ved at indeholde gær som hævemiddel. Dejen kan derfor laves i god tid og stå og hygge sig i køleren lige indtil pandekagerne skal steges. Ret enkelt. 

Pandekagerne bliver fluffy og bløde og let sprøde i kanten og fik en klar thumbs up fra begge mine døtre (men det er nu i øvrigt sjældent de decideret væmmes ved pandekager). De serveres traditionelt med creme fraiche og syltetøj, men man kan selvfølgelig bruge lige det tilbehør, man har mest lyst til.
Racuszki - polske pandekager (12-16 små tykke pandekager)
2,5 dl mælk
15 g gær (1/4 pakke)
1 æg
1 nip fint salt
1 spsk sukker
175 g mel
Smør til stegning (ca. 25 g.)

Til serveringen: 
Creme fraiche
Syltetøj

Kom den køleskabskolde mælk i en skål og rør gæren ud heri. Kom ægget i og pisk kort ægget ud med et piskeris. Kom mel, salt og sukker og, og pisk til dejen netop er samlet og der ikke er for mange klumper. 

Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl 8 timer eller natten over.

Tag skålen ud af køleskabet. Den skulle gerne være lidt "boblende" Varm en pande op, gerne en blinispande med plads til flere små pandekager. Smelt smørret og kom små dejklatter på panden. Brug en suppeske eller et decilitermål til at få dejen over på panden uden at luften bliver trykket ud af den. 

Steg pandekagerne ved middelhøj varme, et par minutter på hver side. Fortsæt til al dejen er brugt. Server straks med creme fraiche og syltetøj. 

Pandekagerne egner sig i øvrigt fint til at blive frosset ned, når de er kølet af. Kan lægges i et enkelt lag og lunes ved 100 grader i ovnen i 7-8 min, når de skal spises.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...