Gå videre til hovedindholdet

Racuszki - polske pandekager


 

Så er det saftsusemen vinterferie!

Og det er fastelavn. Og for at det ikke skal være løgn, så er det på tirsdag d. 13. februar den årlige internationale pandekagedag, og det skal selvfølgelig fejres. Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition, hvor man skulle faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man ikke spise fødevarer som æg, mel og mælk (en slags religiøs LCHF?), og derfor bagte man pandekager i stride strømme af disse råvarer, inden fasten begyndte.

Jeg har fundet en opskrift på nogle små, tykke, polske pandekager, som udmærker sig ved at indeholde gær som hævemiddel. Dejen kan derfor laves i god tid og stå og hygge sig i køleren lige indtil pandekagerne skal steges. Ret enkelt. 

Pandekagerne bliver fluffy og bløde og let sprøde i kanten og fik en klar thumbs up fra begge mine døtre (men det er nu i øvrigt sjældent de decideret væmmes ved pandekager). De serveres traditionelt med creme fraiche og syltetøj, men man kan selvfølgelig bruge lige det tilbehør, man har mest lyst til.
Racuszki - polske pandekager (12-16 små tykke pandekager)
2,5 dl mælk
15 g gær (1/4 pakke)
1 æg
1 nip fint salt
1 spsk sukker
175 g mel
Smør til stegning (ca. 25 g.)

Til serveringen: 
Creme fraiche
Syltetøj

Kom den køleskabskolde mælk i en skål og rør gæren ud heri. Kom ægget i og pisk kort ægget ud med et piskeris. Kom mel, salt og sukker og, og pisk til dejen netop er samlet og der ikke er for mange klumper. 

Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl 8 timer eller natten over.

Tag skålen ud af køleskabet. Den skulle gerne være lidt "boblende" Varm en pande op, gerne en blinispande med plads til flere små pandekager. Smelt smørret og kom små dejklatter på panden. Brug en suppeske eller et decilitermål til at få dejen over på panden uden at luften bliver trykket ud af den. 

Steg pandekagerne ved middelhøj varme, et par minutter på hver side. Fortsæt til al dejen er brugt. Server straks med creme fraiche og syltetøj. 

Pandekagerne egner sig i øvrigt fint til at blive frosset ned, når de er kølet af. Kan lægges i et enkelt lag og lunes ved 100 grader i ovnen i 7-8 min, når de skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)