Racuszki - polske pandekager


 

Så er det saftsusemen vinterferie!

Og det er fastelavn. Og for at det ikke skal være løgn, så er det på tirsdag d. 13. februar den årlige internationale pandekagedag, og det skal selvfølgelig fejres. Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition, hvor man skulle faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man ikke spise fødevarer som æg, mel og mælk (en slags religiøs LCHF?), og derfor bagte man pandekager i stride strømme af disse råvarer, inden fasten begyndte.

Jeg har fundet en opskrift på nogle små, tykke, polske pandekager, som udmærker sig ved at indeholde gær som hævemiddel. Dejen kan derfor laves i god tid og stå og hygge sig i køleren lige indtil pandekagerne skal steges. Ret enkelt. 

Pandekagerne bliver fluffy og bløde og let sprøde i kanten og fik en klar thumbs up fra begge mine døtre (men det er nu i øvrigt sjældent de decideret væmmes ved pandekager). De serveres traditionelt med creme fraiche og syltetøj, men man kan selvfølgelig bruge lige det tilbehør, man har mest lyst til.
Racuszki - polske pandekager (12-16 små tykke pandekager)
2,5 dl mælk
15 g gær (1/4 pakke)
1 æg
1 nip fint salt
1 spsk sukker
175 g mel
Smør til stegning (ca. 25 g.)

Til serveringen: 
Creme fraiche
Syltetøj

Kom den køleskabskolde mælk i en skål og rør gæren ud heri. Kom ægget i og pisk kort ægget ud med et piskeris. Kom mel, salt og sukker og, og pisk til dejen netop er samlet og der ikke er for mange klumper. 

Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl 8 timer eller natten over.

Tag skålen ud af køleskabet. Den skulle gerne være lidt "boblende" Varm en pande op, gerne en blinispande med plads til flere små pandekager. Smelt smørret og kom små dejklatter på panden. Brug en suppeske eller et decilitermål til at få dejen over på panden uden at luften bliver trykket ud af den. 

Steg pandekagerne ved middelhøj varme, et par minutter på hver side. Fortsæt til al dejen er brugt. Server straks med creme fraiche og syltetøj. 

Pandekagerne egner sig i øvrigt fint til at blive frosset ned, når de er kølet af. Kan lægges i et enkelt lag og lunes ved 100 grader i ovnen i 7-8 min, når de skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg