Gå videre til hovedindholdet

Racuszki - polske pandekager


 

Så er det saftsusemen vinterferie!

Og det er fastelavn. Og for at det ikke skal være løgn, så er det på tirsdag d. 13. februar den årlige internationale pandekagedag, og det skal selvfølgelig fejres. Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition, hvor man skulle faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man ikke spise fødevarer som æg, mel og mælk (en slags religiøs LCHF?), og derfor bagte man pandekager i stride strømme af disse råvarer, inden fasten begyndte.

Jeg har fundet en opskrift på nogle små, tykke, polske pandekager, som udmærker sig ved at indeholde gær som hævemiddel. Dejen kan derfor laves i god tid og stå og hygge sig i køleren lige indtil pandekagerne skal steges. Ret enkelt. 

Pandekagerne bliver fluffy og bløde og let sprøde i kanten og fik en klar thumbs up fra begge mine døtre (men det er nu i øvrigt sjældent de decideret væmmes ved pandekager). De serveres traditionelt med creme fraiche og syltetøj, men man kan selvfølgelig bruge lige det tilbehør, man har mest lyst til.
Racuszki - polske pandekager (12-16 små tykke pandekager)
2,5 dl mælk
15 g gær (1/4 pakke)
1 æg
1 nip fint salt
1 spsk sukker
175 g mel
Smør til stegning (ca. 25 g.)

Til serveringen: 
Creme fraiche
Syltetøj

Kom den køleskabskolde mælk i en skål og rør gæren ud heri. Kom ægget i og pisk kort ægget ud med et piskeris. Kom mel, salt og sukker og, og pisk til dejen netop er samlet og der ikke er for mange klumper. 

Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl 8 timer eller natten over.

Tag skålen ud af køleskabet. Den skulle gerne være lidt "boblende" Varm en pande op, gerne en blinispande med plads til flere små pandekager. Smelt smørret og kom små dejklatter på panden. Brug en suppeske eller et decilitermål til at få dejen over på panden uden at luften bliver trykket ud af den. 

Steg pandekagerne ved middelhøj varme, et par minutter på hver side. Fortsæt til al dejen er brugt. Server straks med creme fraiche og syltetøj. 

Pandekagerne egner sig i øvrigt fint til at blive frosset ned, når de er kølet af. Kan lægges i et enkelt lag og lunes ved 100 grader i ovnen i 7-8 min, når de skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte