Stikkelsbær-snitter
Hindbærsnitten er en klassisk og helt vidunderlig kage. Men denne version, hvor hindbærsyltetøjet er afløst af sød-syrligt stikkelsbær-syltetøj, er altså heller ikke helt ueffen. 

Jeg blev præsenteret for denne kombination ved min gode venindes fødselsdag i januar og bagte den så selv sammen med mine piger her i vinterferien. Snitterne er nemme at bage, når man som her udstikker dejen, inden den bages. Så skal man ikke bakse med store plader af mørdej, der kan knække og skal skæres helt lige. Vi prøvede at lave kagerne ekstra fine (nogle ville måske sige julede?) ved at udstikke mønstre i mørdejen, men kagerne bliver også fine uden kig til syltetøjet.

Stikkelsbær-snitter (ca. 15 stk.)
Dej:
200 g smør
350 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning 
150 g flormelis  
1 tsk vaniljesukker 
1 æg, sammenpisket
Evt lidt iskoldt vand
1½ dl god stikkelsbærsyltetøj (eller hindbærsyltetøj for den klassiske version)

Glasur:
200 g flormelis
Ca. 2 spsk kogende vand
Evt. lidt glimmerdrys eller anden pynt
Evt. små udstikkere

Bland mel, vaniljesukker og flormelis. Smuldr smørret i blandingen og saml hurtigt dejen med det sammenpislede æg. Hvis blandingen ikke helt vil samle sig, kan man tilsætte en anelse koldt vand. Dejen skal ikke æltes, blot samles.
Stil dejen på køl i ½ times tid.

Rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm) på et meldrysset bord, og udstik små cirkler, ca. 6 cm i diameter. Udstik et lige antal (da de jo skal lægges sammen to og to). Udstik evt. små mønstre på den halvdel af kagecirklerne, der siden skal agere "top". Læg mørdejscirklerne med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir, og stil bagepladerne køligt, mens ovnen varmer op til 175 grader. Bages til kagerne er lige præcis bagte samt let gyldne i kanterne - de må ikke blive for mørke.

Lad kage-cirklerne afkøle helt.

Smør stikkelsbærsyltetøj på den ene halvdel af kagerne. Rør en tyk glasur og smør på den anden halvdel af kagerne (eller for den dovne version: Drys blot med lidt flormelis gennem en si). Læg kagerne sammen - toppe på bunde.

Opbevares i en lufttæt beholder og på køl.

Kommentarer

Populære indlæg