Gå videre til hovedindholdet

Stikkelsbær-snitter
Hindbærsnitten er en klassisk og helt vidunderlig kage. Men denne version, hvor hindbærsyltetøjet er afløst af sød-syrligt stikkelsbær-syltetøj, er altså heller ikke helt ueffen. 

Jeg blev præsenteret for denne kombination ved min gode venindes fødselsdag i januar og bagte den så selv sammen med mine piger her i vinterferien. Snitterne er nemme at bage, når man som her udstikker dejen, inden den bages. Så skal man ikke bakse med store plader af mørdej, der kan knække og skal skæres helt lige. Vi prøvede at lave kagerne ekstra fine (nogle ville måske sige julede?) ved at udstikke mønstre i mørdejen, men kagerne bliver også fine uden kig til syltetøjet.

Stikkelsbær-snitter (ca. 15 stk.)
Dej:
200 g smør
350 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning 
150 g flormelis  
1 tsk vaniljesukker 
1 æg, sammenpisket
Evt lidt iskoldt vand
1½ dl god stikkelsbærsyltetøj (eller hindbærsyltetøj for den klassiske version)

Glasur:
200 g flormelis
Ca. 2 spsk kogende vand
Evt. lidt glimmerdrys eller anden pynt
Evt. små udstikkere

Bland mel, vaniljesukker og flormelis. Smuldr smørret i blandingen og saml hurtigt dejen med det sammenpislede æg. Hvis blandingen ikke helt vil samle sig, kan man tilsætte en anelse koldt vand. Dejen skal ikke æltes, blot samles.
Stil dejen på køl i ½ times tid.

Rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm) på et meldrysset bord, og udstik små cirkler, ca. 6 cm i diameter. Udstik et lige antal (da de jo skal lægges sammen to og to). Udstik evt. små mønstre på den halvdel af kagecirklerne, der siden skal agere "top". Læg mørdejscirklerne med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir, og stil bagepladerne køligt, mens ovnen varmer op til 175 grader. Bages til kagerne er lige præcis bagte samt let gyldne i kanterne - de må ikke blive for mørke.

Lad kage-cirklerne afkøle helt.

Smør stikkelsbærsyltetøj på den ene halvdel af kagerne. Rør en tyk glasur og smør på den anden halvdel af kagerne (eller for den dovne version: Drys blot med lidt flormelis gennem en si). Læg kagerne sammen - toppe på bunde.

Opbevares i en lufttæt beholder og på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte