Gå videre til hovedindholdet

Gado gadoGado gado er en meget populær form for indonesisk street food. Gado gado betyder egentlig "mix-mix" eller "potpourri" og henviser til den blanding af alskens forskellige kogte, stegte og rå grøntsager og ingredienser, der udgør salaten. Alle elementerne bindes sammen af en aldeles skøn, cremet og krydret peanutbutter dressing.

Gado gado er især god og nem at lave, hvis man har en rest kogt kartoffel i forvejen. Ellers skal man nemlig i gang med at koge kartoflerne først. Retten kan også laves med en rest kogte ris. Man kan selvfølgelig udskifte eller supplere med de grøntsager, man lige har på hånden. Det meste smager godt med peanutbutter dressing på!
Gado gado (4 pers.)
Salat:
200 g tofu
1 kg. kogte kartofler
Lidt olivenolie til stegning
½ agurk
½ savoykål (eller spidskål)
1 stor håndfuld bønnespirer
1 stor håndfuld grønne bønner/haricot verts (gerne fra frost)
4 æg

Dressing:
3 store spsk peanutbutter
½ fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 spsk soya
1 spsk fiskesauce (kan udelades)
2 tsk rørsukker
2 spsk olivenolie
Evt lidt koldt vand
Salt & peber

Desuden:
Rejechips
Lime

Skær tofuen i mindre tern (ca. 1x1 cm) og steg dem sprøde på en varm pande med lidt olivenolie. Læg dem på et stykke køkkenrulle og stil til side. Skær kartoflerne i mundrette bider og steg også dem i lidt olivenolie ved middelhøj varme.

Skær imens agurken i skiver og kålen i tynde strimler. Kog æggene til de er blødkogte (ca. 8 min).

Hæld kogende vand over de grønne bønner, til de er optøede og lune.

Anret kål, kartofler, tofu, agurk, bønner og bønnespirer på et fad eller i en skål. Skær æggene midt over og løg dem på salaten.

Alle ingredienserne til dressingen blendes grundigt sammen. Hvis dressingen ikke er flydende nok, blendes lidt koldt vand i. Smag dressingen til og hæld over salaten.

Knus lidt (eller mange) rejechips over salaten umiddelbart inden den skal spises. Pynt evt. med en overskåret lime.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte