Gå videre til hovedindholdet

Gado gadoGado gado er en meget populær form for indonesisk street food. Gado gado betyder egentlig "mix-mix" eller "potpourri" og henviser til den blanding af alskens forskellige kogte, stegte og rå grøntsager og ingredienser, der udgør salaten. Alle elementerne bindes sammen af en aldeles skøn, cremet og krydret peanutbutter dressing.

Gado gado er især god og nem at lave, hvis man har en rest kogt kartoffel i forvejen. Ellers skal man nemlig i gang med at koge kartoflerne først. Retten kan også laves med en rest kogte ris. Man kan selvfølgelig udskifte eller supplere med de grøntsager, man lige har på hånden. Det meste smager godt med peanutbutter dressing på!
Gado gado (4 pers.)
Salat:
200 g tofu
1 kg. kogte kartofler
Lidt olivenolie til stegning
½ agurk
½ savoykål (eller spidskål)
1 stor håndfuld bønnespirer
1 stor håndfuld grønne bønner/haricot verts (gerne fra frost)
4 æg

Dressing:
3 store spsk peanutbutter
½ fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 spsk soya
1 spsk fiskesauce (kan udelades)
2 tsk rørsukker
2 spsk olivenolie
Evt lidt koldt vand
Salt & peber

Desuden:
Rejechips
Lime

Skær tofuen i mindre tern (ca. 1x1 cm) og steg dem sprøde på en varm pande med lidt olivenolie. Læg dem på et stykke køkkenrulle og stil til side. Skær kartoflerne i mundrette bider og steg også dem i lidt olivenolie ved middelhøj varme.

Skær imens agurken i skiver og kålen i tynde strimler. Kog æggene til de er blødkogte (ca. 8 min).

Hæld kogende vand over de grønne bønner, til de er optøede og lune.

Anret kål, kartofler, tofu, agurk, bønner og bønnespirer på et fad eller i en skål. Skær æggene midt over og løg dem på salaten.

Alle ingredienserne til dressingen blendes grundigt sammen. Hvis dressingen ikke er flydende nok, blendes lidt koldt vand i. Smag dressingen til og hæld over salaten.

Knus lidt (eller mange) rejechips over salaten umiddelbart inden den skal spises. Pynt evt. med en overskåret lime.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)