Træstammer - klædt ud som fastelavnstønderNu er det jo snart fastelavn, men jeg har allerede for flere uger siden bagt både danske og svenske fastelavnsboller/semlor (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/01/fastelavnsboller-danmark-vs-sverige.html), og så er man jo nødt til at finde på noget nyt.

Jeg er ikke for fin til at stjæle en god ide, og i kantinen på Skejby Sygehus (hvor mine kolleger og jeg ind i mellem køber frokost, fordi vores arbejdsplads ligger lige på den anden side af vejen) havde de hittet på at stille den fremragende kage træstammen op på højkant og sætte en lille sort pap-fastelavns-kat på. Vupti: Træstamme-fastelavnstønder. Enkelt og genialt.

Den ide er hermed givet videre. Herunder finder du den underlødige version af de hjemmelavede træstammer. Det underlødige skyldes, at de er lavet med færdigkøbt mazarintærte og roulade og tilmed de billige af slagsen (dem man kan få til omkring en 10'er for hver). Man kan selvfølelig også lave træstammer med hjemmebagt kage eller kagerester, men hvem har kagerester til at ligge? Ikke mig ihvertfald.

Jeg har videre-udviklet lidt på konceptet, så her er kagerne stillet på højkant med lidt  fastelavnsslik på toppen og en lille sort pap-kat og/eller maske er klistret på med chokolade. Der er brugt lidt karamel-snørrebånd som snor til tønden og chocofantstænger som trækøller. 

Rigtig glædelig fastelavn - liiige om lidt!
Træstammer - klædt ud som fastelavnstønder (nok til en hel klasse, ca. 25 stk.).
2 små mazarintærter
1 hindbærroulade
2 spsk romessens
3 spsk kakaopulver
2 spsk hindbærsyltetøj
Evt. 2 spsk frisk appelsinsaft

300 g marcipan
2 spsk lys sirup eller honning
75 g flormelis
100 g mørk chokolade
Lidt slik eller krymmel (jeg brugte click mix)
Lidt karamel-snørrebånd til snor 
1-2 chocofantstænger som trækølle
Lidt sort pap klippet ud som små katte og masker

Start med at smuldre kageresterne i en stor skål. Tilsæt så kakao pulver, romessens, hindbærsyltetøj og evt. lidt appelsinsaft. Ælt det hele ublidt sammen til en homogen masse. Smag til - måske skal der lidt mere kakao eller romessens i. 

Del herefter dejen i 4 lange pølser - ca. 3,5 cm tykke. Læg dem forsigtigt på en skærebrædt dækket med bagepapir og stil dem på køl ½ times tid (jeg dækkede dem med et klæde og stillede dem udenfor i det store udendørs køleskab, hvor der er noget bedre plads end i vores køleskab). Imens laves marcipanovertrækket. 

Ælt marcipanen sammen med sirup/honning og flormelis. Rul den tyndt ud med lidt ekstra flormelis så den passer i størrelsen til at kunne dække "trøffelpølserne". Rul nu hver "trøffelpølse" ind i marcipan, og skær træstammer ud (ca. 5 cm i længden) med en skarp kniv. Stil dem på køl igen, mens du smelter chokoladen.  

Smelt chokoladen over et vandbad, og dyp begge træstammernes ender i chokolade. Et godt råd er at have en fugtig klud til at ligge ved siden af til at tørre sine fingre i, når der uundgåeligt kommer chokolade på. Sæt træstammerne på højkant og drys - mens chokoladen stadig er våd - med slik eller krymmel. Brug den sidste chokolade til at klistre pap-katte/masker fast på tønderne. Stil igen træstammerne på køl ½ times tid. Klip herefter karamel-snørrebånd ud og sæt dem fast på siden af tønderne. Jeg lavede to små huller med enden af en tændstik (den ene uden svovl!) og så kan snørrene nemt sættes fast). Læg evt. et par chocofantstænger ved som trækøller.

Træstammerne smager bedst samme dag de er lavet eller dagen efter. Opbevares på køl.

OBS! Hvis der er trøffelmasse til overs triller man det selvfølgelig til runde trøfler, der trilles i kokos, chokokrymmel eller lign.

Kommentarer

Populære indlæg