Gå videre til hovedindholdet

Om bagekursus hos Birks køkken


Med følelsen af at være en ussel rotte, der forlader den synkende skude (indeholdende den onde kombination af ét stk feberplaget og ondt-i-øret barn samt ét stk overfrisk og super-energisk barn) i min mands varetægt, drog jeg i morges afsted på halv-dags bagekursus hos Birks køkken i Århus C. Til mit forsvar havde min mand - der jo ikke er dum, men godt har luret, at jeg er noget glad for det der med at bage - selv foræret mig kurset i julegave. Og jeg må sige, at det er én af de bedre måder at tilbringe en søndag på.

Birks køkken er en madskole lokaliseret på Århus havn i den gamle sojafabriks lokaler. Jeg husker stadig, hvordan sojafabrikkens lugt tit forpestede luften i midtbyen, men nu er der kommer andre og meget mere velduftende (surdejs)boller på suppen. 

På kurset møder man ind til et fint dækket morgenbord med friskbagte boller, diverse pølser og oste, kaffe og saft. Vi var ca. 30 på holdet, og efter spisning og en kort introduktion til dagen blev vi delt op i mindre hold og skulle efter grundig instruktion først lave rugbrødsdej, som straks blev sat til hævning. Derefter var der igen instruktion - og vi gik igang med den svære kunst at lave croissanter. Croissant-dejen skal hvile flere gange på køl, så det var en dej vi vendte tilbage til - med ærefrygt - flere gange. Selvom vi var seks på mit hold, der skulle lave de forskellige ting sammen, syntes jeg, at vi alle så at sige fik fingrene i dejen og fik prøvet de ting, der skulle prøves undervejs. Og så var det superhyggelige og mad/bage-interesserede mennesker, selvfølgelig. Virkelig hyggeligt. Ud over rugbrød og croissant, lavede vi også surdejsboller og fik en introduktion til forskellige former for surdej. Faktisk kan jeg mærke nu, at jeg nok burde have taget noter, for man fik virkeligt mange informationer om melsorter, temperaturer og bagning - især bagning med surdej. 

Kurset var desuden virkelig velorganiseret. Jeg synes, vi nåede utroligt meget på fem timer - både ift hvad man når at bage og når at få teori/instruktioner om. Selvom man får god instruktion og hjælp undervejs, vil jeg dog også mene, at kurset kræver, at man har en basal viden om bagning. Det er ikke et kursus for helt nybegyndere udi bagningens ædle kunst. Derudover vil jeg anbefale, at man om muligt tager sin bil hen til kurset - jeg var på cykel og havde faktisk svært ved at slæde alle de gode sager vi fik med hjem (både ubagte croissanter, boller, dej til surdejsboller, frisk surdej og rugbrød, se billederne) på bagagebæreren og i rygsækken. Men hjem kom det dog. 

Hvis man vil vide mere, kan man tjekke dette og andre kurser ud på www.birkskøkken.dk
Ubagte croissanter
Dej til surdejs-boller
Surdejs-bolle
Der er desuden flere madkurser i sigte for mig, for mine forældre har også givet mig et gavekort til to madlavningskurser i julegave. Det ene kursus, jeg er tilmeldt, er et vegetar-kursus, også hos Birks køkken. Dels kunne jeg godt tænke mig at spise endnu mindre kød fremadrettet, og dels skulle kurset byde på en masse teori og praksis om tilsmagning - og dét vil jeg rigtig gerne blive bedre til. Endelig skal jeg allerede i næste weekend på flødebollekursus med en tidligere kollega, som jeg ser alt for lidt til. Det skal nok blive godt, og det hele skal selvfølgelig nok blive fulgt op af opskrifter her på bloggen. 

So long derude - med ønsket om at vi alle må få en god og sygdomsfri uge 9!
Vi fik ubagte croissanter, boller, bolledej, surdej og rugbrød med hjem. Yum!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte