Foccacia med nye kartofler og rosmarinDet italienske foccacia-brød er et helt genialt bryde-brød. Det er på én gang sprødt, luftigt og saftigt - og så er det nemt at bage. 

Her er brødet gjort ekstra smagfuldt med rosmarin og endnu mere saftigt og mættende med en rest kogte nye kartofler. 
Focaccia med nye kartofler og rosmarin
6 dl. lunkent vand
25 g. gær
800 g mel, helst tipo 00 + ekstra til udrulning
1 tsk sukker
2 tsk salt
½ dl + ½ dl god olivenolie 
½ kg små, nye, kogte kartofler
Frisk eller tørret rosmarin

Hæld vand og ½ dl olivenolie i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt mel, sukker og salt og rør rundt med hånden i et minuts tid til der ikke er klumper i dejen. Dejen vil være meget klistret på dette tidspunkt. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad dejen stå lunt og hæve i 30 minutter. 

Tag husholdningsfilmen af skålen og læg det til side (det skal bruges igen). Dryp lidt olivenolie rundt langs dejens kant. Nu skal dejen foldes. Tænk på skålen/dejen som havende fire sider. Gnid lidt olivenolie på hænderne og løft/stræk med fingrene dejen godt op i den første side og fold dejen ind over midten. Vend skålen en kvart omgang og gør det samme ved den anden side: Løft/stræk dejen forsigtigt op så langt den kan komme uden at gå i stykker og fold den ind over sig selv. Gør det samme med de sidste to sider. Til sidst vendes hele dejen en omgang, så den så at sige ligger med bunden i vejret. Dæk til med husholdningsfilm igen og lad stå 20 minutter.

Gentag nu samme procedure igen: Fold dejen ind over sig selv fire gange og vend derefter bunden i vejret på den igen. Dæk til og lad hæve endnu 20 minutter.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Beklæd en ovnfast form på ca. 30x40 cm med bagepapir.

Dejen skulle gerne være luftig, blød og lækker nu. Hæld forsigtigt dejen ud i formen. Vær forsigtig med ikke at trykke for meget luft ud af den. Klem de kogte kartofler ned i dejen med passende mellemrum. Dryp ½ dl olivenolie over og drys med rosmarin - og evt. lidt groft salt, hvis du er til det meget salte. Lad efterhæve 10 min.

Bag midt i ovnen i ca. 25-30 min til brødet er sprødt og gennembagt. Hvis det skal være meget sprødt, kan det de sidste ti min tages ud af formen og bages "bart".

Lad brødet køle lidt af på en rist, inden det spises. Er god både lun og afkølet. Kan fint fryses ned.

Kommentarer

Populære indlæg