Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons


Til min fødselsdag for snart et par uger siden var der rimeligt rendyrket tex-mex tema (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/tex-mex-fiesta-og-mexicansk-lemonade.html). Lige med undtagelse af desserten. Den planlagde jeg nemlig, mens det stadig var knaldvarmt vejr i Danmark, og derfor skulle vi selvfølgelig have is. 

Selvom det så ikke just var isvejr, da vi nåede til min fødselsdag, er isen her alligevel ret lækker. Der er gulerødder i, så den smager ikke alt for sødt og med tilbehør i form af rosmarin-sukker, mynte-sirup og mojito-macarons er det en frisk og ikke så tung sommer-dessert. Man kan selvfølgelig nøjes med at lave isen uden alt tilbehøret (macarons er  - indrømmet - noget tidskrævende), men jeg anbefaler, at man ihvertfald laver rosmarin-sukkeret, som giver en lækker gang knas og friskhed til isen. 

Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons (6 pers)
Gulerods-is
400 g. gulerødder, skrællet og i små tern
1 økologisk appelsin
175 g rørsukker
2½ dl. vand
½ flækket vanillestang
1½ dl. fløde
1½ dl yoghurt naturel

Kom skal og saft fra appelsinen i en kasserolle sammen med rørsukker og vand. Kog gulerødderne helt mørre, ca. 25 min.

Lad afkøle helt. Tag vanillestangen op og blend blandingen til en helt glat masse. Pisk fløden til en let flødeskum. Vend yoghurten heri. Vend til sidst gulerodspuréen i. Kom isen på en stor eller flere små forme og sæt i fryseren mindst 4 timer.

Rosmarin-sukker
50 g sukker
3 kviste frisk rosmarin

Fjern rosmarin-"nålene" fra stilken og blend nålene sammen med sukkeret

Mynte-sirup
En håndfuld friske mynteblade
50 g. sukker
50 g vand

Kog vand og sukker op i en kasserolle. Kom mynten ved og lad blandingen simre 10 minutters tid. Tag siruppen af vamren og lad afkøle. Tag mynten op og opbevar siruppen på køl til den skal bruges.

Mojito-macarons (ca. 30 stk.)
Macaron-bunde:
170 g flormelis
110 g sigtet mandelmel
90 g æggehvide (fra ca. 3 æg)
2 spsk sukker
Lidt grøn frugtfarve

Mojito-creme:
125 g hvid chkolade
15 blade frisk mynte
3 spsk friskpresset lime-saft
2 spsk flormelis
2 spsk fløde

Macaron-bunde:
Bland mandelmel og flormelis og sigt det ned i en skål. Pisk æggehviderne luftige i en ren og tør skål. Kom sukkeret og frugtfarven i og bliv ved med at piske til hviderne er blevet til glat og skinnende skum. Vend mandelmel-blandingen i. Bland til dejen præcis er blandet og glat (ikke så lange at dejen bliver for flydende). 

Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt 60 små, runde kager ud på et par bageplader beklædt med bagepapir. Bank bagepladerne ned i køkkenbordet så alle luftbobler sprænges. Lad dejen stå og hvile i 45 min., så overfladen bliver lidt tør og ikke sprækker under bagning. 

Varm ovnen op til 125 grader. Bag kagerne en bageplade ad gangen på nederste rille. De er færdige, når de reletivt let slipper bagepapiret, når du rører ved dem. Lad kagerne køle af på en rist.

Creme
Hak chokoladen groft. Hak mynten meget fint.
Kom mynte chokolade og resten af ingredienserne i en kasserolle og varm forsigtigt op under omrøring indtil chokoladen er smeltet og cremen er glat. Hæld den i en sprøjtepose og lad den stivne i køleskabet 1-2 timer. Sprøjt den herefter ud på undersiden af halvdelen af macarons-bundene og læg dem forsigtigt sammen med den anden halvdel.

Server isen med sukker, sirup og macarons on the side eller anret det hele fint på en tallerken med lidt spiselige blomster (på billedet hvide stedmoderblomster). Dog bør siruppen først hældes på, lige før isen spises, fordi den får isen til at smelte.

Kommentarer

Populære indlæg