Grøntsagsstang


80'erne var i sandhed ikke en æstetisk fryd for øjet: Crepet hår, neonfarver, skulderpuder, bæltetasker, hængerøvsbukser. 

Nej. Bare nej.

Men 80'er-køkkenet derimod kunne altså et eller andet: Lørdagskylling, flødekartofler, rejecocktail og bananasplit. Og så var der også lige skinkestangen. 

Køn har skinkestangen aldrig været, men den er til gengæld virkelig, virkelig lækker, hvorfor jeg synes, den skal have lov til at overleve lidt endnu, dog i en vegetarisk version. Herunder er derfor opskriften på en vegetar-version, der er så god, at man slet ikke savner kødet. Den er hurtigt lavet, fordi der bruges færdiglavet butterdej, og så er den god både som frokost-ret, forret, som del af en buffet eller som aftensmad sammen med en simpel grøn salat (som på billedet med en blandet salat med parmesan og olie-citron-dressing). Jadak, jadak ooooog jadak!
Grøntsagsstang med simpel grøn salat (4 pers.)
1 pakke færdig butterdej (jeg kunne kun finde én med mindre stykker, så blev det til små portionsanretninger)
250 g champignon
1 aubergine
1 stort rødløg
1 stor gulerod
En stor håndfuld (10-12) valnødder
2 spsk olivenolie
1 pk flødeost naturel (200 g)
1 tsk sød sennep (kan udelades)
1 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber

Derudover:
Et sammenpisket æg til pensling 

Tag pakken med butterdej op fra køl, hvis den er fra frost, så den har en chance for at tø lidt op. Kom timian i og smag til med salt og peber. 

Rens og skær alle grøntsagerne (champignon, aubergine, gulerod og løg) i skiver og tern. Varm olien op på en pande og steg grøntsagerne mørre heri. Gulerødderne må gerne have lidt bid stadig, men champignon, aubergine og løg skal være bløde.

Tag panden af varmen, og kom sennep og flødeost i og vend rundt til alle grøntsagerne er dækket. Det ser noget snasket ud, men smager himmelsk. Smag igen til med salt og peber bare for at være helt sikker.

Rul butterdejen ud og kom grøntsagsblandingen på den ene halvdel. Pensl med sammenpisket æg i kanterne og fold den anden halvdel af butterdejen ind over grøntsagsblandingen og brug en gaffel til forsigtigt at presse kanterne sammen, så fyldet ikke slipper ud. (Jeg kunne kun få fat i mindre stykker butterdej, så delte fyldet i 6 dele og lavede 6 mindre stænger).

Kom forsigtigt stangen/stængerne over på en bageplade med bagepapir. Pensl med æg og drys evt. med lidt peber. Skær evt. forsigtigt et mønster på stængerne med en skarp kniv, men uden at bryde igennem dejen.

Bag midt i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. Tag stangen/stængerne ud, når butterdejen er gylden og gennembagt.

Server straks - gerne med en simpel grøn salat. På billedet en salat af blandet salat, olie-eddike-dressing og parmesan-flager.

Kan fint fryses og varmes op igen senere.

Kommentarer

Populære indlæg