Gå videre til hovedindholdet

Grøntsagsstang


80'erne var i sandhed ikke en æstetisk fryd for øjet: Crepet hår, neonfarver, skulderpuder, bæltetasker, hængerøvsbukser. 

Nej. Bare nej.

Men 80'er-køkkenet derimod kunne altså et eller andet: Lørdagskylling, flødekartofler, rejecocktail og bananasplit. Og så var der også lige skinkestangen. 

Køn har skinkestangen aldrig været, men den er til gengæld virkelig, virkelig lækker, hvorfor jeg synes, den skal have lov til at overleve lidt endnu, dog i en vegetarisk version. Herunder er derfor opskriften på en vegetar-version, der er så god, at man slet ikke savner kødet. Den er hurtigt lavet, fordi der bruges færdiglavet butterdej, og så er den god både som frokost-ret, forret, som del af en buffet eller som aftensmad sammen med en simpel grøn salat (som på billedet med en blandet salat med parmesan og olie-citron-dressing). Jadak, jadak ooooog jadak!
Grøntsagsstang med simpel grøn salat (4 pers.)
1 pakke færdig butterdej (jeg kunne kun finde én med mindre stykker, så blev det til små portionsanretninger)
250 g champignon
1 aubergine
1 stort rødløg
1 stor gulerod
En stor håndfuld (10-12) valnødder
2 spsk olivenolie
1 pk flødeost naturel (200 g)
1 tsk sød sennep (kan udelades)
1 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber

Derudover:
Et sammenpisket æg til pensling 

Tag pakken med butterdej op fra køl, hvis den er fra frost, så den har en chance for at tø lidt op. Kom timian i og smag til med salt og peber. 

Rens og skær alle grøntsagerne (champignon, aubergine, gulerod og løg) i skiver og tern. Varm olien op på en pande og steg grøntsagerne mørre heri. Gulerødderne må gerne have lidt bid stadig, men champignon, aubergine og løg skal være bløde.

Tag panden af varmen, og kom sennep og flødeost i og vend rundt til alle grøntsagerne er dækket. Det ser noget snasket ud, men smager himmelsk. Smag igen til med salt og peber bare for at være helt sikker.

Rul butterdejen ud og kom grøntsagsblandingen på den ene halvdel. Pensl med sammenpisket æg i kanterne og fold den anden halvdel af butterdejen ind over grøntsagsblandingen og brug en gaffel til forsigtigt at presse kanterne sammen, så fyldet ikke slipper ud. (Jeg kunne kun få fat i mindre stykker butterdej, så delte fyldet i 6 dele og lavede 6 mindre stænger).

Kom forsigtigt stangen/stængerne over på en bageplade med bagepapir. Pensl med æg og drys evt. med lidt peber. Skær evt. forsigtigt et mønster på stængerne med en skarp kniv, men uden at bryde igennem dejen.

Bag midt i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. Tag stangen/stængerne ud, når butterdejen er gylden og gennembagt.

Server straks - gerne med en simpel grøn salat. På billedet en salat af blandet salat, olie-eddike-dressing og parmesan-flager.

Kan fint fryses og varmes op igen senere.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte