Gå videre til hovedindholdet

Pundkage med hyldeblomst & citron


Jeg tror nærmest, at denne her juni bliver lige så travl for os som december plejer at være. Ikke bare går vi ind i en ren fødselsdags-tsunami her i juni. Der er også diverse sommer-arrangementer i skole og SFO, foruden et par idræts-sæsonafslutnings-arrangementer. Så jeg trækker vejret dybt ind - ligesom jeg gør i starten af december - og prøver at tænke på, at det bliver en virkelig vidunderlig måned, samtidig med at det bare er alt for meget på én gang. Særligt når der er travlt på arbejdet også.

Denne helt old school sandkage bagte jeg til et klasse-arrangement i midten af maj, og den er virkelig så simpel, som en kage nærmest kan blive: Det er en god gammeldags pundkage med lige dele smør, sukker og mel, og sådan én går man sjældent galt i byen med. Den blev ihvertfald spist helt og aldeles op. 
Pundkage med hyldeblomst & citron (8-10 pers)
Kage:
225 g blødt smør
225 g sukker
4 store æg
Revet skal fra 1 ikke-sprøjtet citron
225 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker

Hyldeblomst-sirup:
1 dl hyldeblomst-saft
½ dl citronsaft (eller limoncello, hvis kagen er til voksne)

Glasur:
100 g flormelis
Lidt hyldeblomst-saft

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft

Pisk smør og sukker godt sammen til en luftig masse. Kom æggene i et ad gangen og bland godt mellem hvert æg. Bland også citron-skallen i.

I en anden skål blandes mel, bagepulver og vanillesukker. Kom melblandingen i lidt ad gangen og bland det hele godt sammen, så der ikke er mel-lommer i dejen.

Smør en form på ca. 12 x 25 cm grundigt med smør og drys med lidt mel. Hæld dejen i og bag kagen nederst i ovnen i ca. 55 min. Dæk evt. kagen med sølvpapir, hvis den begynder at blive meget mørk. Tjek med et lille træspyd om kagen er gennembagt. Den skal heller ikke bage for længe, for så bliver den tør.

Tag kagen ud og lad den stå ti minutter og afkøle i formen. Bland imens hyldeblomst-saft og citronsaft (eller limincello). Når kagen er kølet let af, stikkes en masse små huller i den med et lille træspyd, tandstikker eller lignende og saften hældes langsomt over, så den kan trænge ned i kagen. 

Lad kagen afkøle helt i formen. Tag den herefter ud. Bland flormelis med en smule hyldeblomstsaft (glasuren skal ikke blive for tynd) og hæld den over kagen.

Pynt evt. med revet citronskal og spiselige blomster som tusindfryd og syren.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)