Gå videre til hovedindholdet

Peberkagehus 2018



Endelig december!!!

Og december starter for mig med at lave et kagehus. Noget der kræver tålmodighed, men er så superhyggeligt og sært tilfredsstillende, fordi når man er færdig, står der et hus - selvom det kun er et lille et. 

Det er altid mit udgangspunkt, at dette års hus skal blive større og bedre og finere end det, jeg lavede sidste år. Men selvom jeg godt kan lide dette års hus - så kan jeg faktisk bedre lide sidste års hus (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/11/peberkagehus.html). Men sidste år kunne jeg også bedre lide forrige års hus (https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/kagehus-nu-i-to-etager.html), så min kærlighed til dette års hus kan heldigvis nå at vokse. Derudover har dette års hus en ordentlig K3'er på den ene del af taget, som jeg kom til at tabe og måtte lime sammen med royal icing. Men som den snu bygningskonstruktør jeg er, kom den side af taget til at sidde på bagsiden, så den ikke ses så tydeligt. Og så længe det knager, holder det, som vi siger i byggebranchen.

Mine bedste tips til at bygge et peberkagehus er (som også fremhævet sidste år): 

1) En god dej! Jeg har prøvet flere forskellige slags deje, men min favorit er klart den fra Annemette Voss' dejlige bog "Kagekarma". Opskriften findes også på nettet lige her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus. Jeg brugte dobbelt op på opskriften for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. 

2) Stil dejen koldt, inden den rulles ud OG igen efter den er skåret ud - mindst ½ time og gerne længere. Jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - for det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads. Når den er helt kold, holder dejen formen meget bedre, når den bages. 

3). Hvis dejen hæver eller ændrer sig meget under bagningen, kan man godt nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. 

4). Jeg bruger royal icing til at sætte siderne sammen med frem for den mere traditionelle karamel. Dels holder royal icing godt sammen på huset, og dels kan man nemt skjule diverse små skønhedsfejl med royal icing. Lav en ret fast royal icing (dvs. put lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig og holder bedre på de tunge kagestykker.  

Skabelonen til huset her kommer fra "The gingerbread book" af Allan D. Bragdon, men der findes masser af fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template", og så myldrer det frem med muligheder.

Rigtig god december!




Kommentarer

  1. Du er verdens bedst Pernille 😃🥨🥨😍 Nu vil jeg også bage et hus 👍

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind mange mange tak!! Jeg kan kun anbefale at man kaster sig ud i at bage et kagehus. Det er toppen ag jule-hygge-poppen!

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...