Gå videre til hovedindholdet

Peberkagehus
Wuuhhuuuuu - så blev det e-n-d-e-l-i-g december! 

Jeg er vild med julemåneden, men synes også, den skal holdes inden for rammerne af december. Jeg synes, det bliver udvandet og for meget, hvis man starter allerede i oktober eller november, og jeg forstår heller ikke helt dem, der først tager julepynten ned til efter nytår. For mig er det lidt deprimt med al den julepynt, når "the main event" først er overstået. Så her i huset kommer julepynten først op 1. december og ned igen omkring d. 27.

En relativt ny, men meget dejlig juleskik for mig er at lave et kagehus. Jeg har kun gjort det de sidste par år (se de tidligere års hytter her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/kagehus-nu-i-to-etager.html ), men er blevet mere og mere ambitiøs. Dels er det vildt sjovt, og dels er der sådan en sær tilfredsstillelse ved at bygge et hus - også selvom det kun er et lille et af slagsen.

Jeg har prøvet et par forskellige deje, og der er stor forskel på, hvor godt de forskellige deje holder formen - hvilket er ret vigtigt, når man nu skal bygge med den. Den dej, jeg helt klart synes duer bedst, er fra Annemette Voss' dejlige kagebog "Kagekarma", men findes også på nettet her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus). Jeg brugte dobbelt op på opskriften, for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. Derudover er mit bedste tip at stille dejen koldt, inden den rulles ud OG stille den koldt igen, mindst ½ time og gerne længere, efter den er skåret ud (jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads). Så holder dejen formen meget bedre, når den bages. Hvis dejen hæver eller ændrer sig meget under bagningen, kan man dog nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. Derudover skal man, hvis man, som jeg, vil bruge royal icing til at sætte siderne sammen, lave en ret fast royal icing (dvs. putte lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig. Det gør det nemmere at sætte siderne sammen. 

Skabelonen til huset kommer fra den dejlige svenske bog "Pepparkakshus & mera julbus" af Eva Grane og Ylva Norman, men der findes masser af fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template" og se, hvad der sker.

Næste år: Hogwarts! Eller Versailles! Eller Taj Mahal! Eller faktisk kunne jeg godt tænke mig at designe mit eget kagehus. Jeg har heldigvis et helt år til at forberede mig nu.

Rigtig glædelig december!Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt