Gå videre til hovedindholdet

Dampede bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioliBao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli er i mine øjne tæt på at være den perfekte weekendret: Den er en smule tidskrævende - men ikke svær - at lave, og så er det en rigtig god gæste-ret, fordi man bare stiller alle elementerne på bordet, og så kan folk ellers selv bygge deres bao-boller op helt efter deres egen smag med kød og grønt og tilbehør.

Bao-boller er kinesiske boller, der dampes frem for at bages og som resultat heraf bliver bløde og luftfyldt-lette-som-fjer (næsten). De er det, som brødrene Price ville kalde "en venligt eftergivende bolle" og passer perfekt som beholder for saftig pulled pork, fed aioli og knasende asiatisk-inspireret coleslaw.

Man skal bruge en dampkoger for at lave bao-boller. Man kan købe dem rimeligt billigt i bambus hos asiatiske købmænd, men har man ikke lyst til at købe sådan én, smager retten også godt med helt almindelige burgerboller (https://alverdensmad1.blogspot.dk/search?q=burgerboller). 
Bao-boller med pulled pork, asiatisk slaw og aioli (6-8 pers)
Bao-boller (14-16 stk)
2 dl mælk
15 g gær
1 spsk sukker
50 g smør
1 tsk fint salt
1 tsk bagepulver
Ca. 350 g mel + ekstra til udrulning
2 spsk solsikkeolie


Asiatisk slaw:
½ rødt/lilla spidskål eller 1/4 rødkål
1 rød peber
2-3 gulerødder
Et drys hakket persille eller koriander
Dressing:
1 spsk flydende honning
1 spsk risvinseddike
2 spsk smagsneutral olie (f.eks solsikkeolie)
½ tsk sesamolie
1 spsk sød chilisauce
½ tsk fint salt

Aioli:
2 pasteuriserede æggeblommer (rumtemperatur)
½ tsk fint salt
½ tsk sød sennep (kan udelades)
1½ dl solsikkeolie
½-1 fed hvidløg

Herudover:
Færdiglavet pulled pork (der findes flere forskellige udemærkede på markedet)
Sød chilisauce
Stærk chilisauce

Bao-boller:
Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker og salt. Smelt smørret, lad afkøle let og bland det i. Bland mel og bagepulver i. Dejen skal være ret fast. Ælt eller kør dejen på en køkkenmaskine i 10 min.

Form dejen til en kugle og lad den hæve overdækket et lunt sted i en time i skålen (Imens kan slaw'en og aiolien laves). 

Slå dejen ned og rul den ud i en stor cirkel, som er ca. ½ cm tyk. Stik cirkler ud med et glas eller en udstikker, 8-10 cm i diameter (se billede herunder). Rul overskydende dej ud igen og gentag processen.
Pensl en smule olie på oversiden af cirklerne og fold dem herefter på midten. Læg dem i en bambusdampkoger (jeg plejer at dække bunden med bagepapir med et stort hul i midten). Lad dejen hæve 30 minutter tildækket med låget fra dampkogeren eller et rent viskestykke over.
Sæt en gryde (der i størrelse passer så dampkogerenkan stå ovenpå den) med vand til at koge. Når vandet koger placeres dampkogeren ovenpå, og bollerne dampes i 8-10 min. Herefter er de klar til brug. Smager bedst relativt ny-dampede.

Asiatisk slaw:
Snit kål og peberfrugt i tynde, tynde skiver. Jeg brugte et mandolinjern. Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet. Bland de tre grøntsager sammen. Bland ingredienserne til dressingen godt sammen, smag til og hæld over slaw'en.

Aioli:
Det vigtige her er, at æggeblommer og olie har samme temperatur, og at man hælder olien i lidt ad gangen - ellers skiller aiolien nemt. Start med at røre salt og sennep godt ud i æggeblommerne i en mellemstor skål. Jeg bruger et old school piskeris, men man kan også bruge en stavblender. Start herefter med at dryppe olie i æggeblommerne lidt ad gangen. Pisk-pisk-pisk så olie og æg ikke skiller. Efterhånden kan man hælde mere og mere olie i ad gangen. Hæld olien i i en fin, tynd stråle og pisk-pisk-pisk. Når al olien er pisket i, knuses det halve (eller hele) fed hvidløg fint og blandes i. Smag til med fint salt.

Server bao-bollerne så folk selv kan fylde dem med aioli, slaw og pulled pork. Drys med hakket, frisk persille eller koriander.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt