Gå videre til hovedindholdet

Sushi skål med chili-mayo

Tre ud af fire personer i vores hushold er meget, meget glade for sushi (den fjerde person er ikke ret glad for ret meget mad, med mindre der er sukker eller chokolade eller begge dele i), men sushi er jo ikke den billigste spise. Ej heller er det særligt nemt at lave. Faktisk har jeg kun to gange kastet mig ud i selv at lave sushi, og selvom det er meget hyggeligt, synes jeg faktisk ikke, at resultatet står mål med anstrengelserne. Der er en god grund til, at det tager flere år at blive sushi-kok, for de kan bare noget med smage, variationer og teksturer, som er svære at opnå hjemme.

Derfor er et godt og meget nemmere alternativ til den hjemmelavede sushi at lave en sushi skål, som indeholde mange af elementerne og smagene fra sushi, men som ikke tager nær så lang tid at lave. Man kan nemt give sig i kast med den en hverdagsaften eller til frokost - det eneste der tager tid er at koge og afkøle risene, og så kan man variere tilbehøret.
Sushi-skål med chili-mayo (1 sulten pers.)
1½ dl. sushi-ris
3 spsk. sukker
½ dl. risvinseddike

1/4 agurk
50 g. rejer
½ moden avocado
50 g. edamame bønner (evt optøede fra frost)
1 lille gulerod
En lille håndfuld sesamfrø

½ dl god mayonaise
Ca. 1 spsk chilisauce

Evt. soya.

Sushi-ris:
Kog risene efter instruktionen på pakken (de skal typisk skylles, stå i blød og så koges 10-20 min. i saltet vand, men det varierer). Kog kort sukker og eddike op i en gryde (og åbn et vindue imens!! Min mand er typisk ved at udvandre, når jeg gør dette, fordi hele køkkenet stinker af eddike), til sukkeret er opløst. Når risen er færdig, og mens den stadig er varm hældes eddike-blandingen over, mens du rører  let rundt i risen med et par spisepinde eller en gaffel, så risene ikke klistrer for meget sammen. Lad afkøle til stuetemperatur.

Tilbehør:
Skær avocado og agurk i tynde skiver. Skræl guleroden og skræl fine, tynde skiver af den. 

Hæld risen i en skål og pynt med tilbehøret ovenpå. Drys lidt sesamfrø over.

Server med chili-mayo (se herunder) og/eller soya.

Chili-mayo
Bland mayonaise og lidt chili-sauce.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)