Gå videre til hovedindholdet

Sushi skål med chili-mayo

Tre ud af fire personer i vores hushold er meget, meget glade for sushi (den fjerde person er ikke ret glad for ret meget mad, med mindre der er sukker eller chokolade eller begge dele i), men sushi er jo ikke den billigste spise. Ej heller er det særligt nemt at lave. Faktisk har jeg kun to gange kastet mig ud i selv at lave sushi, og selvom det er meget hyggeligt, synes jeg faktisk ikke, at resultatet står mål med anstrengelserne. Der er en god grund til, at det tager flere år at blive sushi-kok, for de kan bare noget med smage, variationer og teksturer, som er svære at opnå hjemme.

Derfor er et godt og meget nemmere alternativ til den hjemmelavede sushi at lave en sushi skål, som indeholde mange af elementerne og smagene fra sushi, men som ikke tager nær så lang tid at lave. Man kan nemt give sig i kast med den en hverdagsaften eller til frokost - det eneste der tager tid er at koge og afkøle risene, og så kan man variere tilbehøret.
Sushi-skål med chili-mayo (1 sulten pers.)
1½ dl. sushi-ris
3 spsk. sukker
½ dl. risvinseddike

1/4 agurk
50 g. rejer
½ moden avocado
50 g. edamame bønner (evt optøede fra frost)
1 lille gulerod
En lille håndfuld sesamfrø

½ dl god mayonaise
Ca. 1 spsk chilisauce

Evt. soya.

Sushi-ris:
Kog risene efter instruktionen på pakken (de skal typisk skylles, stå i blød og så koges 10-20 min. i saltet vand, men det varierer). Kog kort sukker og eddike op i en gryde (og åbn et vindue imens!! Min mand er typisk ved at udvandre, når jeg gør dette, fordi hele køkkenet stinker af eddike), til sukkeret er opløst. Når risen er færdig, og mens den stadig er varm hældes eddike-blandingen over, mens du rører  let rundt i risen med et par spisepinde eller en gaffel, så risene ikke klistrer for meget sammen. Lad afkøle til stuetemperatur.

Tilbehør:
Skær avocado og agurk i tynde skiver. Skræl guleroden og skræl fine, tynde skiver af den. 

Hæld risen i en skål og pynt med tilbehøret ovenpå. Drys lidt sesamfrø over.

Server med chili-mayo (se herunder) og/eller soya.

Chili-mayo
Bland mayonaise og lidt chili-sauce.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig