Gå videre til hovedindholdet

Norsk lefse


Jeg har delt kontor med rigtigt mange dejlige mennesker gennem tiden, og engang delte jeg kontor med en nordmand (som faktisk var en kvinde, men hvad kalder man egentlig det? En nordkvinde?). Vi talte om mange sjove ting, og bl.a. er det hende, der lærte mig, at "morgenbrød" på norsk betyder morgen-erektion - og det kan der faktisk komme mange sjove misforståelser ud af, når man bor i Danmark. Derudover talte hun meget varmt om lefse, som er en form for norske fladbrød lavet på kartoffel. Især kan jeg huske, at hun fortalte, at det var meget vigtigt, at kartoflerne blev most helt fint, så der ingen klumper var, og at nogen faktisk bruger nylonstrømper til at presse kartoflerne igennem, for at få mosen helt fin og klump-fri.

Den slags længder er jeg dog ikke gået til her (jeg brugte en kartoffelpresser købt i Ikea), men jeg vil helt sikkert give hende ret i, at lefse er en skøn spise. De ligner tortillaer, men er bløde som pandekager med en mild smag af kartoffel. 

Traditionelt rulles lefse sammen eller spises i lag med f.eks. ost eller kanelsukker. Jeg synes dog også, de passer fint til at blive brugt som almindelige fladbrød med fyld. Hermed anbefalet. 

God appetitt!
Lefse (8 stk)
½ kg kartofler
50 g smør
1 dl mælk ell. fløde
½ tsk fint salt
120-150 g mel

Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand indtil de er meget mørre. Hæld vandet fra og mos kartoflerne meget fint (evt. gennem en sigte eller lignende), så der ikke er nogen klumper i. Skær smørret i mindre stykker og kom det i kartoflerne. Rør rundt til smørret er helt smeltet. Hæld mælk og salt i og bland godt. Lad køle helt af.

Når kartoflerne er kølet helt af, blandes det meste af melet i. Hold lidt igen med melet - dejen skal hænge sammen og være håndterbar, men ikke for fast/tør. Hæld dejen ud på en meldækket fladet og ælt den igennem et minuts tid.
Form den til en kugle og del denne i 8 lige store stykker (se herunder).
Rul de 8 dele til kugler og læg dem under et rent klæde. Drys lidt mere mel på bordet og rul forsigtigt dejen ud til fladbrød, der er ca 1-2 mm tykke (se herunder). 
Varm en pande op og steg fladbrødene på den tørre pande en ad gangen 2-3 min. på hver side ved middelhøj varme. De er lidt skrøbelige inden de bliver stegt, så brug en kagerulle til at få lagt dem på panden: Rul forsigtigt det rå fladbrød omkring kagenrullen, og rul den så forsigtigt over på panden. 
Læg de færdige lefse på en tallerken og læg et rent klæde over. 

Herefter er fladbrødene klar til at blive fyldt med alskens lækkerier. Jeg har puttet tun, rødløg, tomater, salat og kapers i, men de passer godt til både sødt og salt fyld.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig