Gå videre til hovedindholdet

Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bundMin aller-første mousse-kage!

Nu har jeg set dem SÅ mange gange i Den store bagedyst og synes bare, de ser helt fantastisk lækre og meget, meget svære ud. Det er alt det der med temperaturer og afkøling og ikke mindst husblas. Åh, husblas... Men da vi skulle til familie-hygge-halløj hos min søde svigermor i søndags, tænkte jeg, at her var min chance til at kaste mig ud i det (og så måtte vi jo købe en kringle med på vejen, hvis det gik helt galt). Og ja, det er da noget tidskrævende at lave sådan en krabat, der har så mange forskellige elementer, men det er også virkelig, virkelig sjovt!

My very first mousse-kage er lavet med inspiration fra tre dejlige kage-bage-bloggere: Citronmoussen er stort set tyv-hapset fra Annemette Voss' blog (http://annemettevoss.dk/citronmousse-kage/), opskriften til vanillebomberne er mere end kraftigt inspireret af Ditte Julie Jensen (http://dittejulie.dk/2016/11/blaabaerlagkage-med-konfektbund-og-vaniljemousse/) og inspirationen til udtrykket - som det vist hedder i kage-verdenen - er fra Maja Vase (http://majavase.dk/), selvom jeg er fuldt ud klar over, at jeg desværre aldrig når hendes helt skørt høje og smukke niveau, hvad angår kagedekoration. Jeg kan kun opfordre alle bageglade til at kaste sig ud i at lave mousse-kager - der ligger store mængder inspirerende opskrifter på de tre nævnte blogge. Det giver en sær tilfredsstillelse, når sådan en kage lykkes, husblassen ikke trevler, og moussen sætter sig, lige som den skal. 

Et lille tip: Læs opskriften igennem (ikke bare til denne, men egentlig alle moussekager), for tit er der masser af ventetid og ting, der skal laves i god tid og ikke mindst elementer, som man ikke kan smutte fra, mens man laver dem.
Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bund (8-10 pers.)

Citronmousse:
4 blade husblas
1,5 dl friskpresset citronsaft (
ca. 2 citroner)
150 g sukker
1,5 dl skyr
3 dl piskeflødeVanillebomber:
4 blade husblas
1 vanillestang
50 g rørsukker
3 dl piskefløde
2,5 dl skyr


Oreo-bund:
2 pakker Oreo
50 g smør

Herudover:
4-5 spsk solbærsyltetøj 
Skovsyre og sukkerperler til pynt

Begynd med Oreo-bunden: 
Kom alle oreo-kiksene i blenderen og blend til de er som rasp. Smelt smørret og bland det i. Beklæd en springform (22-24 cm i diameter) med bagepapir eller husholdningsfilm, og fordel kiksekrummerne i bunden. Klem det godt ned , så det er helt fast og når ud i alle hjørner (hjørner som en springform ikke har... Alle kanter? Alle sider? Du ved, hvad jeg mener).

Lav herefter vanillebomberne:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Flæk vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Mos kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 1 fløde godt op ved lav varme - det må dog ikke koge. Tag gryden af varmen og tilsæt de afdryppede husblas-blade et ad gangen, og rør godt mellem hver. Rør skyren i lidt ad gangen. 

Hæld nu vanillemoussen op i en sprøjtepose, klip et lille hul i spidsen, og sprøjt forsigtigt moussen ud i dine valgte silikoneforme (jeg brugte små halvkugler og ellipseforme, men anything goes). Stil dem på frost i mindst 2 timer, gerne med et skærebræt eller andet fast underlag under, så de ikke kæntrer eller bliver skæve.

Citronmousse:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Kom citronsaften op i en lille gryde sammen med sukkeret. Kog op og lad simre et par minutter til sukkeret er helt smeltet. Tag gryden af varmen, sigt saften (hvis der er lidt små kerner i, og lad den svale lidt af. Den skal stadig være varm nok til at husblassen kan smelte i den.  Tilsæt et blad ad gangen den udblødte og afdryppede husblas, og rør  godt rundt. Lad det stå og afkøle til håndvarmt.
Pisk fløden til let skum.
Så røres skyren i citronsaften. Rør godt rundt, så saft og skyr blandes helt. Herefter blandes flødeskummet i ad flere omgange. 
Tag oreo-bunden ud af køleskabet og smør solbærsyltetøj ud på den, så det dækker hele bunden. Fordel herefter citronmoussen ovenpå, og sæt så kagen på køl, til moussen er blevet fast. Det tager 2-3 timer.
Når moussen har sat sig tages kagen forsigtigt ud af springformen og over på et kagefad (det er tricky at få kagen befriet for husholdningsfilm/bagepapir, men det kan lade sig gøre. Siderne kan rettes lidt til med en kniv varmet i meget varmt vand og tørret af i en ren klud).
Herefter tages vanillebomberne ud af fryseren og vippes forsigtigt ud af formen. 
Pynt kagen med vanillebomber, skovsyre og sukkerperler.
Opbevar på køl indtil servering. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig