Gå videre til hovedindholdet

Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bundMin aller-første mousse-kage!

Nu har jeg set dem SÅ mange gange i Den store bagedyst og synes bare, de ser helt fantastisk lækre og meget, meget svære ud. Det er alt det der med temperaturer og afkøling og ikke mindst husblas. Åh, husblas... Men da vi skulle til familie-hygge-halløj hos min søde svigermor i søndags, tænkte jeg, at her var min chance til at kaste mig ud i det (og så måtte vi jo købe en kringle med på vejen, hvis det gik helt galt). Og ja, det er da noget tidskrævende at lave sådan en krabat, der har så mange forskellige elementer, men det er også virkelig, virkelig sjovt!

My very first mousse-kage er lavet med inspiration fra tre dejlige kage-bage-bloggere: Citronmoussen er stort set tyv-hapset fra Annemette Voss' blog (http://annemettevoss.dk/citronmousse-kage/), opskriften til vanillebomberne er mere end kraftigt inspireret af Ditte Julie Jensen (http://dittejulie.dk/2016/11/blaabaerlagkage-med-konfektbund-og-vaniljemousse/) og inspirationen til udtrykket - som det vist hedder i kage-verdenen - er fra Maja Vase (http://majavase.dk/), selvom jeg er fuldt ud klar over, at jeg desværre aldrig når hendes helt skørt høje og smukke niveau, hvad angår kagedekoration. Jeg kan kun opfordre alle bageglade til at kaste sig ud i at lave mousse-kager - der ligger store mængder inspirerende opskrifter på de tre nævnte blogge. Det giver en sær tilfredsstillelse, når sådan en kage lykkes, husblassen ikke trevler, og moussen sætter sig, lige som den skal. 

Et lille tip: Læs opskriften igennem (ikke bare til denne, men egentlig alle moussekager), for tit er der masser af ventetid og ting, der skal laves i god tid og ikke mindst elementer, som man ikke kan smutte fra, mens man laver dem.
Citronmoussekage med solbær, vanillebomber og oreo-bund (8-10 pers.)

Citronmousse:
4 blade husblas
1,5 dl friskpresset citronsaft (
ca. 2 citroner)
150 g sukker
1,5 dl skyr
3 dl piskeflødeVanillebomber:
4 blade husblas
1 vanillestang
50 g rørsukker
3 dl piskefløde
2,5 dl skyr


Oreo-bund:
2 pakker Oreo
50 g smør

Herudover:
4-5 spsk solbærsyltetøj 
Skovsyre og sukkerperler til pynt

Begynd med Oreo-bunden: 
Kom alle oreo-kiksene i blenderen og blend til de er som rasp. Smelt smørret og bland det i. Beklæd en springform (22-24 cm i diameter) med bagepapir eller husholdningsfilm, og fordel kiksekrummerne i bunden. Klem det godt ned , så det er helt fast og når ud i alle hjørner (hjørner som en springform ikke har... Alle kanter? Alle sider? Du ved, hvad jeg mener).

Lav herefter vanillebomberne:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Flæk vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Mos kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 1 fløde godt op ved lav varme - det må dog ikke koge. Tag gryden af varmen og tilsæt de afdryppede husblas-blade et ad gangen, og rør godt mellem hver. Rør skyren i lidt ad gangen. 

Hæld nu vanillemoussen op i en sprøjtepose, klip et lille hul i spidsen, og sprøjt forsigtigt moussen ud i dine valgte silikoneforme (jeg brugte små halvkugler og ellipseforme, men anything goes). Stil dem på frost i mindst 2 timer, gerne med et skærebræt eller andet fast underlag under, så de ikke kæntrer eller bliver skæve.

Citronmousse:
Læg husblas-bladene et ad gangen ned i en skål med rigeligt koldt vand. Lad udbløde i 10 min. Kom citronsaften op i en lille gryde sammen med sukkeret. Kog op og lad simre et par minutter til sukkeret er helt smeltet. Tag gryden af varmen, sigt saften (hvis der er lidt små kerner i, og lad den svale lidt af. Den skal stadig være varm nok til at husblassen kan smelte i den.  Tilsæt et blad ad gangen den udblødte og afdryppede husblas, og rør  godt rundt. Lad det stå og afkøle til håndvarmt.
Pisk fløden til let skum.
Så røres skyren i citronsaften. Rør godt rundt, så saft og skyr blandes helt. Herefter blandes flødeskummet i ad flere omgange. 
Tag oreo-bunden ud af køleskabet og smør solbærsyltetøj ud på den, så det dækker hele bunden. Fordel herefter citronmoussen ovenpå, og sæt så kagen på køl, til moussen er blevet fast. Det tager 2-3 timer.
Når moussen har sat sig tages kagen forsigtigt ud af springformen og over på et kagefad (det er tricky at få kagen befriet for husholdningsfilm/bagepapir, men det kan lade sig gøre. Siderne kan rettes lidt til med en kniv varmet i meget varmt vand og tørret af i en ren klud).
Herefter tages vanillebomberne ud af fryseren og vippes forsigtigt ud af formen. 
Pynt kagen med vanillebomber, skovsyre og sukkerperler.
Opbevar på køl indtil servering. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte