Gå videre til hovedindholdet

Deep dish pæretærte


Det sker ikke sjældent her i det sene efterår, at vi i vores lille husholdning ligger inde med en hel del pærer, som må betegnes som værende plettede og bløde og lige på grænsen af det spiselige. Min teori er, at det er, fordi pærer er så helt specielt lækre her om efteråret, at vi er flere i familien, der akkumulerer dem: Min mand køber pærer til os, min mor køber pærer til os, og jeg køber pærer til os.

Derfor må man jo finde på noget at bruge disse lækre pærer til, før de bliver helt uspiselige. Den klassiske pæretærte er et godt bud, men hvis man - som vi - virkelig har en hel del pærer i overskud, kan man søge tilflugt i det søde amerikanske køkken og lave en deep dish tærte, hvor der er plads til ekstra mange pærer. Ligesom den klassiske pæretærte smager denne tærte rigtig godt lun med enten vanilleis eller creme fraiche.
Deep dish pæretærte (6-8 pers.)
Mørdej:
300 g mel
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand 

Fyld:
6-8 modne pærer
Saft fra ½ citron
2½ tsk kanel
1 dl brun farin
1 spsk mel

Herudover:
Æg til pensling
Lidt ekstra smør til tærteformen

Dej:
Bland mel, kardemomme og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 

Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet ½ times tid.

Skræl pærerne og fjern kernehusene. Skær pærerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend pærestykkerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes farin, mel og kanel. Blandingen hældes over pærerne og igen vendes de rundt, så de alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.

Smør en dyb tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porøs, så sørg for at have lidt mel under og evt. på dejen, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. Flyt nu forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom pærerne i og læg dem, så de ligger rimeligt fladt.

Brug småkageforme til at udstikke fine former, som kan bruges til at pynte tærten (jeg har brugt efterårs-agtige blade-udstikkere). Læg dej-stykkerne ovenpå pærerne i et ikke-for-tykt lag. Pensl forsigtigt  den øverste del af tærten med sammenpisket æg.

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til tærten efter 20 min., og dæk den med sølvpapir, hvis den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)