Gå videre til hovedindholdet

Deep dish pæretærte


Det sker ikke sjældent her i det sene efterår, at vi i vores lille husholdning ligger inde med en hel del pærer, som må betegnes som værende plettede og bløde og lige på grænsen af det spiselige. Min teori er, at det er, fordi pærer er så helt specielt lækre her om efteråret, at vi er flere i familien, der akkumulerer dem: Min mand køber pærer til os, min mor køber pærer til os, og jeg køber pærer til os.

Derfor må man jo finde på noget at bruge disse lækre pærer til, før de bliver helt uspiselige. Den klassiske pæretærte er et godt bud, men hvis man - som vi - virkelig har en hel del pærer i overskud, kan man søge tilflugt i det søde amerikanske køkken og lave en deep dish tærte, hvor der er plads til ekstra mange pærer. Ligesom den klassiske pæretærte smager denne tærte rigtig godt lun med enten vanilleis eller creme fraiche.
Deep dish pæretærte (6-8 pers.)
Mørdej:
300 g mel
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand 

Fyld:
6-8 modne pærer
Saft fra ½ citron
2½ tsk kanel
1 dl brun farin
1 spsk mel

Herudover:
Æg til pensling
Lidt ekstra smør til tærteformen

Dej:
Bland mel, kardemomme og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 

Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet ½ times tid.

Skræl pærerne og fjern kernehusene. Skær pærerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend pærestykkerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes farin, mel og kanel. Blandingen hældes over pærerne og igen vendes de rundt, så de alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.

Smør en dyb tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porøs, så sørg for at have lidt mel under og evt. på dejen, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. Flyt nu forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom pærerne i og læg dem, så de ligger rimeligt fladt.

Brug småkageforme til at udstikke fine former, som kan bruges til at pynte tærten (jeg har brugt efterårs-agtige blade-udstikkere). Læg dej-stykkerne ovenpå pærerne i et ikke-for-tykt lag. Pensl forsigtigt  den øverste del af tærten med sammenpisket æg.

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til tærten efter 20 min., og dæk den med sølvpapir, hvis den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte