Gå videre til hovedindholdet

Deep dish pæretærte


Det sker ikke sjældent her i det sene efterår, at vi i vores lille husholdning ligger inde med en hel del pærer, som må betegnes som værende plettede og bløde og lige på grænsen af det spiselige. Min teori er, at det er, fordi pærer er så helt specielt lækre her om efteråret, at vi er flere i familien, der akkumulerer dem: Min mand køber pærer til os, min mor køber pærer til os, og jeg køber pærer til os.

Derfor må man jo finde på noget at bruge disse lækre pærer til, før de bliver helt uspiselige. Den klassiske pæretærte er et godt bud, men hvis man - som vi - virkelig har en hel del pærer i overskud, kan man søge tilflugt i det søde amerikanske køkken og lave en deep dish tærte, hvor der er plads til ekstra mange pærer. Ligesom den klassiske pæretærte smager denne tærte rigtig godt lun med enten vanilleis eller creme fraiche.
Deep dish pæretærte (6-8 pers.)
Mørdej:
300 g mel
2 spsk sukker
½ tsk kardemomme
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand 

Fyld:
6-8 modne pærer
Saft fra ½ citron
2½ tsk kanel
1 dl brun farin
1 spsk mel

Herudover:
Æg til pensling
Lidt ekstra smør til tærteformen

Dej:
Bland mel, kardemomme og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 

Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet ½ times tid.

Skræl pærerne og fjern kernehusene. Skær pærerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend pærestykkerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes farin, mel og kanel. Blandingen hældes over pærerne og igen vendes de rundt, så de alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.

Smør en dyb tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porøs, så sørg for at have lidt mel under og evt. på dejen, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. Flyt nu forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom pærerne i og læg dem, så de ligger rimeligt fladt.

Brug småkageforme til at udstikke fine former, som kan bruges til at pynte tærten (jeg har brugt efterårs-agtige blade-udstikkere). Læg dej-stykkerne ovenpå pærerne i et ikke-for-tykt lag. Pensl forsigtigt  den øverste del af tærten med sammenpisket æg.

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til tærten efter 20 min., og dæk den med sølvpapir, hvis den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig