Gå videre til hovedindholdet

Lynhurtig vegetarisk kung pao - og en bog-anmeldelse


Nåmen, jeg har læst en bog.

Bogen hedder "The vegetarian" ("Vegetaren") og er skrevet af den sydkoreanske forfatter Han Kang og har vundet flere priser og fået fantastiske anmeldelser både internationalt og i Danmark. Og så får jeg det altid sådan, at så må den jo være god, og hvis jeg ikke synes det, må det være mig, der har misforstået noget eller bare ikke er snu nok til at forstå pointen - og sådan har jeg det med denne bog.

Bogen handler om Yeong-Hye, som er en stilfærdig og undseelig kvinde - lige indtil hun vækker sine omgivelsers opmærksomhed og voldsomme reaktioner ved at blive vegetar. Når hun bliver afkrævet en forklaring på, hvorfor hun ikke vil spise kød, svarer hun blot: "Jeg havde en drøm".  

Historien om Yeong-Hye fortælles af hendes (meget usympatiske) mand, hendes svoger, som er en mislykket videokunstner, og hendes hårdtarbejdende søster, og i løbet af fortællingen bliver Yeong-Hye mere og mere ekstrem i sin vegetarisme. 

Bogen giver et interessant og kritisk indblik i familiemønstret i et mandsdomineret samfund, men på trods af voldsomme scener, blev jeg bare aldrig rigtig grebet af historien, måske mest fordi jeg savnede Yeong-Hyes egen synsvinel på tingene, som man kun introduceres for i meget korte glimt. Stemningen i bogen er tit surrealistisk og nærmest drømmede, så jeg tog mig selv i at sidde og længes efter at genlæse "1Q84" af Haruki Murakami - og jeg vil nok hellere gribe ud efter én af hans bøger end at læse mere af Han Kang. 

Dagens ret er vegetarisk! Den er dog ikke koreansk, men derimod kinesisk. Den tager under ½ time at lave og er derfor perfekt som hurtig aftensmad eller frokost (til os, der ikke er så begejstrede for rugbrød).

Velbekomme:
祝您好胃口

Lynhurtig vegetarisk kung pao (2 pers)
Sauce:
3 spsk soya
½ tsk sesamolie
1 spsk risvinseddike (eller lys eddike)
1 spsk sukker
Ca. 1 tsk stærk chilisauce

300 g nudler (jeg brugte udon nudler)
1 rød peber
½ broccoli
2 gulerødder

Saltede peanuts
Sesanfrø

Kog nudlerne i rigeligt med vand efter anvisningen på pakken.

Imens gøres grøntsagerne i stand: Gulerødderne skrælles og skæres i tynde stave, broccolien skyldes og deles i små buketter, og den røde peber skyldes og skæres i stave.

Bland ingredienserne til saucen sammen og kom saucen i en pande, hvor det varmes op. Grøntsagerne kommes i og lynsteges ved god varme et par minutter. Hæld vandet fra nudlerne og lad dem dryppe af. Hæld dem i panden og vend godt rundt, så de er dækket af saucen og grøntsagerne er godt fordelt. 

Server straks med et godt drys saltede peanuts og sesamfrø.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig