Gå videre til hovedindholdet

Lynhurtig vegetarisk kung pao - og en bog-anmeldelse


Nåmen, jeg har læst en bog.

Bogen hedder "The vegetarian" ("Vegetaren") og er skrevet af den sydkoreanske forfatter Han Kang og har vundet flere priser og fået fantastiske anmeldelser både internationalt og i Danmark. Og så får jeg det altid sådan, at så må den jo være god, og hvis jeg ikke synes det, må det være mig, der har misforstået noget eller bare ikke er snu nok til at forstå pointen - og sådan har jeg det med denne bog.

Bogen handler om Yeong-Hye, som er en stilfærdig og undseelig kvinde - lige indtil hun vækker sine omgivelsers opmærksomhed og voldsomme reaktioner ved at blive vegetar. Når hun bliver afkrævet en forklaring på, hvorfor hun ikke vil spise kød, svarer hun blot: "Jeg havde en drøm".  

Historien om Yeong-Hye fortælles af hendes (meget usympatiske) mand, hendes svoger, som er en mislykket videokunstner, og hendes hårdtarbejdende søster, og i løbet af fortællingen bliver Yeong-Hye mere og mere ekstrem i sin vegetarisme. 

Bogen giver et interessant og kritisk indblik i familiemønstret i et mandsdomineret samfund, men på trods af voldsomme scener, blev jeg bare aldrig rigtig grebet af historien, måske mest fordi jeg savnede Yeong-Hyes egen synsvinel på tingene, som man kun introduceres for i meget korte glimt. Stemningen i bogen er tit surrealistisk og nærmest drømmede, så jeg tog mig selv i at sidde og længes efter at genlæse "1Q84" af Haruki Murakami - og jeg vil nok hellere gribe ud efter én af hans bøger end at læse mere af Han Kang. 

Dagens ret er vegetarisk! Den er dog ikke koreansk, men derimod kinesisk. Den tager under ½ time at lave og er derfor perfekt som hurtig aftensmad eller frokost (til os, der ikke er så begejstrede for rugbrød).

Velbekomme:
祝您好胃口

Lynhurtig vegetarisk kung pao (2 pers)
Sauce:
3 spsk soya
½ tsk sesamolie
1 spsk risvinseddike (eller lys eddike)
1 spsk sukker
Ca. 1 tsk stærk chilisauce

300 g nudler (jeg brugte udon nudler)
1 rød peber
½ broccoli
2 gulerødder

Saltede peanuts
Sesanfrø

Kog nudlerne i rigeligt med vand efter anvisningen på pakken.

Imens gøres grøntsagerne i stand: Gulerødderne skrælles og skæres i tynde stave, broccolien skyldes og deles i små buketter, og den røde peber skyldes og skæres i stave.

Bland ingredienserne til saucen sammen og kom saucen i en pande, hvor det varmes op. Grøntsagerne kommes i og lynsteges ved god varme et par minutter. Hæld vandet fra nudlerne og lad dem dryppe af. Hæld dem i panden og vend godt rundt, så de er dækket af saucen og grøntsagerne er godt fordelt. 

Server straks med et godt drys saltede peanuts og sesamfrø.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)