Gå videre til hovedindholdet

Lynhurtig vegetarisk kung pao - og en bog-anmeldelse


Nåmen, jeg har læst en bog.

Bogen hedder "The vegetarian" ("Vegetaren") og er skrevet af den sydkoreanske forfatter Han Kang og har vundet flere priser og fået fantastiske anmeldelser både internationalt og i Danmark. Og så får jeg det altid sådan, at så må den jo være god, og hvis jeg ikke synes det, må det være mig, der har misforstået noget eller bare ikke er snu nok til at forstå pointen - og sådan har jeg det med denne bog.

Bogen handler om Yeong-Hye, som er en stilfærdig og undseelig kvinde - lige indtil hun vækker sine omgivelsers opmærksomhed og voldsomme reaktioner ved at blive vegetar. Når hun bliver afkrævet en forklaring på, hvorfor hun ikke vil spise kød, svarer hun blot: "Jeg havde en drøm".  

Historien om Yeong-Hye fortælles af hendes (meget usympatiske) mand, hendes svoger, som er en mislykket videokunstner, og hendes hårdtarbejdende søster, og i løbet af fortællingen bliver Yeong-Hye mere og mere ekstrem i sin vegetarisme. 

Bogen giver et interessant og kritisk indblik i familiemønstret i et mandsdomineret samfund, men på trods af voldsomme scener, blev jeg bare aldrig rigtig grebet af historien, måske mest fordi jeg savnede Yeong-Hyes egen synsvinel på tingene, som man kun introduceres for i meget korte glimt. Stemningen i bogen er tit surrealistisk og nærmest drømmede, så jeg tog mig selv i at sidde og længes efter at genlæse "1Q84" af Haruki Murakami - og jeg vil nok hellere gribe ud efter én af hans bøger end at læse mere af Han Kang. 

Dagens ret er vegetarisk! Den er dog ikke koreansk, men derimod kinesisk. Den tager under ½ time at lave og er derfor perfekt som hurtig aftensmad eller frokost (til os, der ikke er så begejstrede for rugbrød).

Velbekomme:
祝您好胃口

Lynhurtig vegetarisk kung pao (2 pers)
Sauce:
3 spsk soya
½ tsk sesamolie
1 spsk risvinseddike (eller lys eddike)
1 spsk sukker
Ca. 1 tsk stærk chilisauce

300 g nudler (jeg brugte udon nudler)
1 rød peber
½ broccoli
2 gulerødder

Saltede peanuts
Sesanfrø

Kog nudlerne i rigeligt med vand efter anvisningen på pakken.

Imens gøres grøntsagerne i stand: Gulerødderne skrælles og skæres i tynde stave, broccolien skyldes og deles i små buketter, og den røde peber skyldes og skæres i stave.

Bland ingredienserne til saucen sammen og kom saucen i en pande, hvor det varmes op. Grøntsagerne kommes i og lynsteges ved god varme et par minutter. Hæld vandet fra nudlerne og lad dem dryppe af. Hæld dem i panden og vend godt rundt, så de er dækket af saucen og grøntsagerne er godt fordelt. 

Server straks med et godt drys saltede peanuts og sesamfrø.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte