Gå videre til hovedindholdet

Den helt fantastiske rejesalat: Skagenröra

Winter is coming, sådan for alvor nu. November kan lige gå an, fordi den jo egentlig bare er opvarmning til fantastiske december, hvor der skal jules og hygges og holdes ferie. Men januar! Jeg kan ikke rigtigt komme på nogen formildende omstændigheder ved januar, hvor det er alt for mørkt, vådt og koldt, og der stadig er masser af vinter tilbage, inden forårets komme. Faktisk er det eneste jeg sådan rigtig ser frem til i januar, at min dejlige veninde Mette holder fødselsdag. Hendes fødselsdage er altid fulde af skønne, sjove veninder, masser af snak og grin og ikke mindst den dejligste mad; herunder en helt fantastisk rejesalat, som jeg tror, flere af Mettes fødselsdagsgæster ville tage som en personlig fornærmelse, hvis der ikke kom sådan en stor skålfuld af på bordet (jeg ville ihvertfald!).

Denne fantastiske rejesalat har jeg nu udbedt mig opskriften på, og Mette kunne fortælle, at den stammer fra den fine blog http://www.hjemmehosxenia.dk/. Da jeg fandt opskriften på hjemmesiden, kunne jeg se, at der faktisk var tale om den svenske klassiker Skagenröra, som blev skabt af den svenske kok Tore Wretman under en kapsejllads (der bl.a. rundede Skagen) i 1950'erne. Mette har lavet nogle små ændringer (forbedringer, synes jeg) i salaten, og selvom den typisk forbindes med sol og sommer, synes jeg egentlig, den kan spises året rundt og vil være et hit på enhver buffet eller ved enhver julefrokost. Smager godt på rugbrød og hvidt brød, men kan også serveres på klassisk svensk vis i en halveret avocado eller bagt kartoffel.
Rejesalat/Skagenröra (forret til 4 pers.)
Dressing
50g neutral flødeost 
50g mayonaise
Citronsaft af ½ citron
Et bundt dild og et bundt purløg klippet/skåret i små stykker
Salt og peber

Salat
200 g. rejer i lage, 
Blandet grøn salat
10-15 små tomater skåret i halve
1 avocado skåret i store bidder

Lad rejerne dryppe af på et stykke køkkenrulle. Alle ingredienserne til dressingen røres sammen, og rejerne vendes i. Salaten vaskes, tørres og lægges i bunden af en skål. Fordel rejesalaten ovenpå og pynt med avocado i skiver og små tomater. Server med et godt surdejsbrød og citronbåde.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig