Gumbo er en dejlig krydret simre-ret fra cajun-køkkenet. Jeg forbinder den især med New Orleans. Ikke at jeg nogensinde har været der, desværre, men jeg har mange (alt for mange!) gange set Disney-filmen "Prinsessen og frøen", som foregår i sydstatsbyen, er fuld af jazz, farver og voodoo og har masser af referencer til den gode cajun-mad, herunder gumbo.
Retten kan serveres som suppe, men jeg kan bedst lide at servere den som sammenkogt ret sammen med brune ris.
Nem gumbo med chorizo & rejer (4-6 pers.)
Roux:
1/4 dl rapsolie
25 g. smør
25 g. mel
Krydderiblanding:
2 tsk tørret timian
2 tsk hvidløgspulver
2 tsk løgpulver
2 tsk paprika
1 tsk tørret chili
Derudover:
1 chorizopølse (eller anden god pølse)
250 g. store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 løg
1 rød peber
1 grøn peber
1 gul peber
3 gulerødder
3 stængler bladselleri
1 ds hakket tomat
½ l. god bouillon
Salt & peber
Til servering: Brune ris og hakket persille.
Start med at rense og skære grøntsagerne i små tern. Bland herefter alle krydderierne i en lille skål.
Herefter laves roux'en: Olie og smør varmes op i en kasserolle til smørret er smeltet. Så tilsættes melet og der røres rundt med piskeris over mellemhøj varme, indtil roux'en begynder at mærkne lidt. Det tager 5-10 min. Hold godt øje med at det ikke brænder på; rør rundt i blandingen stort set hele tiden.
Herefter skæres pølsen i skiver (ca ½ cm tykke) og steges (i eget fedt) i en stor gryde. Når pølsestykkerne er sprøde og stegte tages de op på en tallerken og sættes til side. Roux'en kommes i gryden og varmes op og alle grøntsagerne tilsættes og steges godt igennem, 5-10 min. ved middelhøj varme.
Tilsæt hallet tomat, bouillon og krydderier. Rør godt rundt og lad retten simre under låg en times tid.
5 minutter før servering kommes rejer og pølser i og varmes godt igennem.
Server med brune ris og grofthakket persille.
Lav gerne en stor portion - retten smager kun bedre af at få lov at stå og trække smag natten over.
Kommentarer
Send en kommentar