Gå videre til hovedindholdet

Vegetarisk kabsa med halloumi
Kabsa er en klassisk arabisk ret, som skulle have sit udspring i Saudi-Arabien, men nu findes i utallige varianter over hele Mellemøsten. Det er en krydret (men ikke stærk) risret, som i sin originale version indeholder en form for kød, som regel kylling. Denne version er dog vegetarisk, og kødet er udskiftet med den dejligt salte grill-ost halloumi. Derudover er der skruet helt op for tilbehørs-bling'en i form af nødder, kerner, friske krydderurter og smukkegranatæblekerner.


Vegetarisk kabsa med halloumi (4 pers.)
Bouillon
1 liter grøntsagsbouillon
5 hele kardemommekapsler
1 kanelstang
1 tsk tørret koriander
5 hele nelliker
1 stk spidskommen
1 tsk gurkemeje
3 fed hvidløg, skåret i mindre skiver
Et drys sort peber

1 pakke halloumi (kaldes også grillost)

Ris & toppings
2½ dl basmati-ris
1 tsk salt
1 løg
2 fed hvidløg
1 håndfuld pinjekerner
1 håndfuld pistacienødder
Lidt olivenolie
1 spsk flydende honning

Herudover:
50 g tørret abrikos, skåret i små tern
Kerner fra ½ granatæble
Frisk koriander
Frisk mynte
Frisk persille

Kom alle ingredienserne til bouillonen i en stor gryde og bring vandet i kog. Når det koger, slukkes for varmen og blandingen står og trækker ½ times tid, gerne længere.

Bouillonen koges op igen og ris og salt tilsættes, når vandet koger. Lad risen simre ved lav varme i 12 minutter, sluk herefter for varmen og lad risen stå og trække 15  minutter. Lav imens halloumien og "toppingen".

Skær halloumien i tynde skiver og steg skiverne på en varm tør pande, et par minutter på hver side. De må gerne få lidt stegeskorpe.

Skær løg og hvidløgsfed i tynde skiver og steg dem helt bløde i en pande med lidt olivenolie ved middelvarme. Det tager omkring 10 min. Kom herefter pinjekerner og pistacienødder ved og lad dem stege med et par minutter. Hæld honningen over og rør rundt. Steg videre et minuts tid, så blandingen karameliserer let.

Hæld risen i et dørslag, så overskydende vand sies fra. Fjen også kanelstang, kardemommekapsler, nelliker og hvidløgsfed.

Anret risen i en skål og anret halloumi og løgblandingen ovenpå. Pynt til sidst med abrikos og granatæblekerner og drys hakkede krydderurter umiddelbart inden servering.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig