Gå videre til hovedindholdet

Vegetarisk kabsa med halloumi




Kabsa er en klassisk arabisk ret, som skulle have sit udspring i Saudi-Arabien, men nu findes i utallige varianter over hele Mellemøsten. Det er en krydret (men ikke stærk) risret, som i sin originale version indeholder en form for kød, som regel kylling. Denne version er dog vegetarisk, og kødet er udskiftet med den dejligt salte grill-ost halloumi. Derudover er der skruet helt op for tilbehørs-bling'en i form af nødder, kerner, friske krydderurter og smukkegranatæblekerner.


Vegetarisk kabsa med halloumi (4 pers.)
Bouillon
1 liter grøntsagsbouillon
5 hele kardemommekapsler
1 kanelstang
1 tsk tørret koriander
5 hele nelliker
1 stk spidskommen
1 tsk gurkemeje
3 fed hvidløg, skåret i mindre skiver
Et drys sort peber

1 pakke halloumi (kaldes også grillost)

Ris & toppings
2½ dl basmati-ris
1 tsk salt
1 løg
2 fed hvidløg
1 håndfuld pinjekerner
1 håndfuld pistacienødder
Lidt olivenolie
1 spsk flydende honning

Herudover:
50 g tørret abrikos, skåret i små tern
Kerner fra ½ granatæble
Frisk koriander
Frisk mynte
Frisk persille

Kom alle ingredienserne til bouillonen i en stor gryde og bring vandet i kog. Når det koger, slukkes for varmen og blandingen står og trækker ½ times tid, gerne længere.

Bouillonen koges op igen og ris og salt tilsættes, når vandet koger. Lad risen simre ved lav varme i 12 minutter, sluk herefter for varmen og lad risen stå og trække 15  minutter. Lav imens halloumien og "toppingen".

Skær halloumien i tynde skiver og steg skiverne på en varm tør pande, et par minutter på hver side. De må gerne få lidt stegeskorpe.

Skær løg og hvidløgsfed i tynde skiver og steg dem helt bløde i en pande med lidt olivenolie ved middelvarme. Det tager omkring 10 min. Kom herefter pinjekerner og pistacienødder ved og lad dem stege med et par minutter. Hæld honningen over og rør rundt. Steg videre et minuts tid, så blandingen karameliserer let.

Hæld risen i et dørslag, så overskydende vand sies fra. Fjen også kanelstang, kardemommekapsler, nelliker og hvidløgsfed.

Anret risen i en skål og anret halloumi og løgblandingen ovenpå. Pynt til sidst med abrikos og granatæblekerner og drys hakkede krydderurter umiddelbart inden servering.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)