Gå videre til hovedindholdet

Appelsinsalat med fennikel, oliven og granatæble - og en boganmeldelse


Hvis du lige står og mangler en rigtig god murstensbog til de mørke novemberaftner, så har jeg den helt rigtige til dig. Den hedder "The Nix" (på dansk "Niksen") og er skrevet af debutanten Nathan Hill.

Bogen følger primært Samuel, som underviser i litteratur på et mindre universitet, bruger sin fritid på online spil og ø
keder sig i øvrigt godt og grundigt. Hans mor forlod ham, da han var 11, uden at han nogensinde fik en forklaring på hendes forsvinden - og det er denne problemstilling historien bliver ved med at kredse om. Som voksen bliver Samuel nemlig involveret i sin mors liv igen, da hun bliver landskendt for at have kastet sten efter en republikansk præsidentkandidat og efterfølgende har brug for Samuels hjælp.

Jeg synes, "The Nix" var en fantastisk læseoplevelse. Virkelig (som i virkelig) velskrevet og med et plot, der med største lethed springer i tid, sted, litterære stilarter og synsvinkler og er både spændende, rørende og sine steder lol-sjove (som samtalen mellem Samuel og en kvindelig studerende, der bruger alle kneb for at undgå straffen for at have kopieret en opgave).

Mine eneste anker ved, romanen er, at den er lidt for tyk lige over midten (men man kan leve med det, fordi den er så velskrevet - og vi er for øvrigt flere, der er lidt for tykke omkring midten), og så er den sine steder meget moraliserende (jeg er ovenikøbet ikke uenig i forfatterens pointer, men de behøver ikke blive skåret helt så meget ud i pap).

Da jeg googlede bogen dukkede der i øvrigt en for mig ny litterær kategori op, nemlig hysterisk realisme. Det er litteraturkritikeren James Wood, der oprindeligt har brugt denne term til at beskrive og kritisere, hvad han ser som en ny litterær genre, der er fuld af fantasiske sidehistorier og skæve bi-personer, og det hele stritter i alle retninger og går over stok og sten i et hysterisk tempo. Kritikken går især på, at genren er så bange for at kede læseren, for at stå stille lidt, at den ikke stikker dybere ned i det menneskelige mørke og synes ude af stand til for alvor at kritisere sin samtid. 

Jeg kan godt se på pointen, men er slet ikke enig. Selvom en roman er en fest at læse, kan den også godt være tankevækkende, udfordrende og rørende. Jeg fandt i min søgen i øvrigt også en liste over de bøger, der går under denne lidet flatterende fællesnævner, hvorpå flere af mine absolutte yndlingsforfattere stod (Zadie Smith, John Irving, Jonathan Franzen...). Jeg har af samme grund netop bestilt "Underworld" af Don DeLillo, der også stod på listen. Og på den måde kan den enes kritik blive den andens anbefaling.

Dagens salat er frisk og knasende og blød og salt og pæn og alt, hvad man i det hele taget kan bede en salat om at være. God som tilbehør til en sammenkogt ret eller på en julebuffet (gisp, der sagde jeg lige j-ordet!). Velbekomme!
Appelsinsalat (som tilbehør til 4 pers.)
5 appelsiner
1 lille fennikel
½ rødløg
½ granatæble
1 avocado
15-20 salte, sorte oliven
2 spsk rigtig god olivenolie
Sort peber

Skær top og bund af appelsinerne og skær skindet af siderne på dem. Skær dem i tynde skive og fordel dem på et lille fad. Rens/skræl og skær fennikel, avocado og rødløg i tynde skiver. Fordel skiverne ovenpå appelsinerne. Drys sorte oliven og granatæblekerner over. Dryp til sidst en smule god olivenolie og giv peberkværnen et par vrid hen over salaten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)