Gå videre til hovedindholdet

Champignonsuppe med timian og marsala



Det bliver ikke ret meget mere efterårsagtigt end  champignoner og suppe, og jeg er vild med denne på én gang kraftige, rustikke og cremede suppe. Hvis man på nogen måde er til champignon, bør man helt sikkert prøve den. Hvis man ligefrem er svampesamler, kan man selvfølgelig udskifte de almindelige supermarkeds-købte champignoner med de spiselige svampe, man har samlet - dét bliver helt sikkert også godt.

Der er marsala i denne opskrift, som giver en dyb og kraftig smag, der klæder champignonerne rigtig godt. Men ligger man ikke lige inde med en gang marsala, kan man fint bruge hvidvin eller sherry - eller blot bruge lidt mere bouillon (eller fløde!), hvis man ikke ønsker alkohol i suppen. Alkoholen bliver dog kogt ud, så der er ikke mange promiller i suppen.

Trods de mange champignoner, er suppen ikke meget mættende, så skal den udgøre et aftensmåltid, bør man supplere den med lidt madbrød og også gerne en gang sprød bacon, der kan drysses over lige inden man spiser.


Champignonsuppe med timian og marsala (4 pers)
25 g smør
1 løg
2 fed hvidløg
600 g champignon, gerne de brune
1 spsk mel
½ dl marsala (eller hvidvin eller sherry). Kan udelades.
Ca 5 dl grøntsags- eller kyllingebouillon
1 tsk tørret timian
2 tsk soya. Kan udelades.
2 dl madlavningsfløde 18%
Salt & peber

Tilbehør:
Sprødstegt bacon brækket i mindre stykker
Frisk timian
Groft madbrød

Instruktioner:
Rens champignonerne og skær dem i tynde skiver. Skær løget i fine tern og hak hvidløg fint.

Smelt smørret i en stor gryde, og steg først løg og hvidløg ved middelvarme til de er bløde - 4-5 minutter. Kom champignonerne i (de fylder meget til at starte med, men skrumper hurtigt). Steg dem med i 5-6 min til de er bløde og har afgivet en del væde. Strø lidt mere over (til at jævne suppen en anelse) og rør godt rundt.

Tilsæt marsala, timian, soya og bouillon. Champignonerne skal være dækkede, så hvis de ikke er det tilsættes lidt ekstra bouillon. Lad suppen simre 10-15 min.

Smag til med salt og peber. Tilsæt fløde og smag til en sidste gang.

Server med bacon, frisk timian og madbrød.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)