Gå videre til hovedindholdet

Champignonsuppe med timian og marsala



Det bliver ikke ret meget mere efterårsagtigt end  champignoner og suppe, og jeg er vild med denne på én gang kraftige, rustikke og cremede suppe. Hvis man på nogen måde er til champignon, bør man helt sikkert prøve den. Hvis man ligefrem er svampesamler, kan man selvfølgelig udskifte de almindelige supermarkeds-købte champignoner med de spiselige svampe, man har samlet - dét bliver helt sikkert også godt.

Der er marsala i denne opskrift, som giver en dyb og kraftig smag, der klæder champignonerne rigtig godt. Men ligger man ikke lige inde med en gang marsala, kan man fint bruge hvidvin eller sherry - eller blot bruge lidt mere bouillon (eller fløde!), hvis man ikke ønsker alkohol i suppen. Alkoholen bliver dog kogt ud, så der er ikke mange promiller i suppen.

Trods de mange champignoner, er suppen ikke meget mættende, så skal den udgøre et aftensmåltid, bør man supplere den med lidt madbrød og også gerne en gang sprød bacon, der kan drysses over lige inden man spiser.


Champignonsuppe med timian og marsala (4 pers)
25 g smør
1 løg
2 fed hvidløg
600 g champignon, gerne de brune
1 spsk mel
½ dl marsala (eller hvidvin eller sherry). Kan udelades.
Ca 5 dl grøntsags- eller kyllingebouillon
1 tsk tørret timian
2 tsk soya. Kan udelades.
2 dl madlavningsfløde 18%
Salt & peber

Tilbehør:
Sprødstegt bacon brækket i mindre stykker
Frisk timian
Groft madbrød

Instruktioner:
Rens champignonerne og skær dem i tynde skiver. Skær løget i fine tern og hak hvidløg fint.

Smelt smørret i en stor gryde, og steg først løg og hvidløg ved middelvarme til de er bløde - 4-5 minutter. Kom champignonerne i (de fylder meget til at starte med, men skrumper hurtigt). Steg dem med i 5-6 min til de er bløde og har afgivet en del væde. Strø lidt mere over (til at jævne suppen en anelse) og rør godt rundt.

Tilsæt marsala, timian, soya og bouillon. Champignonerne skal være dækkede, så hvis de ikke er det tilsættes lidt ekstra bouillon. Lad suppen simre 10-15 min.

Smag til med salt og peber. Tilsæt fløde og smag til en sidste gang.

Server med bacon, frisk timian og madbrød.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...