Gå videre til hovedindholdet

Retter der rimer: Loco mocoDel 2 i temaet om retter, der rimer byder på hawaii'ansk comfort food, der går under det skønne navn 'loco moco'. Retten findes i mange variationer, men består grundlæggende af ris, hakkebøf, spejlæg og sauce med løg. Retten skulle være ret udbredt på Hawaii, hvor den spises både som morgenmad, frokost og aftensmad. Sikkert også som tømmermændskur, kunne jeg forestille mig. 

Jeg var rimelig skeptisk over for denne ingrediens-liste - eller nok mere over kombinationen af dem. Især det med ris og bøf og sauce med løg. Men jeg kan afsløre, at det smager meget, meget fortræffeligt. Rørt med rasp, æg og smagsgivere bliver bøffen enormt lækker og saftig, risen og saucen med løg og champignon er sammen også enormt smagfulde, og spejlægget binder selvfølgelig det retten sammen. Meget saftigt og lækkert. Jeg kan godt lide at spise det med lidt chilisauce af en slags for at give et ekstra kick, mens andre krydrer den med bacon eller pølser, men retten smager også fantastisk lige som den er (#iloveyoujustthewayyouare).

Loco moco (2 pers)
Bøf:
200 g hakket oksekød
1 stort løg
2 tsk worcestershiresauce
1-2 tsk soya
2-3 spsk rasp
1 æg
Salt & peber
Olie til stegning

Sauce:
7-8 champignon
2 dl oksebouillon
2 tsk soya
1 tsk majsstivelse + ½ dl vand
Salt & peber

2 dl ris
2 æg

Til servering: 
Tabasco
Worcestershiresauce
Hakket persille

Instruktioner:
Start med at skære løget i fine tern. Varm en pande op med lidt olie i og steg løgene ved middel varme til de er karameliserede. Kom den ene halvdel af løgene i skål (lad resten af løgene blive i panden, men tag den af varmen), og kom kødet i sammen med rasp, æg, worcestershiresauce, soya og lidt salt og peber. Bland det hele godt sammen. Form kødet til to bøffer og stil på køl, mens saucen laves.

På nuværende tidspunkt kan man begynde at koge risene efter instruktionen på pakken, så de er færdige ca samtidig med de andre elementer.

Gå videre med saucen.
Rens og skær champignonerne i tynde skiver og kom dem ned til løgene i panden. Tilsæt evt. en anelse mere olie og steg igen ved middel varme til champignerne er bløde og gennemstegte. Kom bouillon og soya i og kog op. Bland majsstivelsen op med lidt vand og tilsæt og lad simre. Saucen skal ikke blive meget tyk, men bare jævnes lidt. Smag til med soya eller salt og peber.

Hæld saucen i en skål og stil til side. Hold den evt varm i ovnen eller sæt en tallerken over for at holde på varmen.

Steg bøfferne i stegepanden. Når de er tæt på at være færdige, slås de to æg forsigtigt ud på panden og steges med. 

Fordel risen på to tallerkner, kom bøfferne ovenpå, derefter sauce og top af med spejlæggene. Server straks sammen med tabasco, worcestershiresauce og lidt finthakket persille. E ʻai kāua!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)