Gå videre til hovedindholdet

Retter der rimer: Loco mocoDel 2 i temaet om retter, der rimer byder på hawaii'ansk comfort food, der går under det skønne navn 'loco moco'. Retten findes i mange variationer, men består grundlæggende af ris, hakkebøf, spejlæg og sauce med løg. Retten skulle være ret udbredt på Hawaii, hvor den spises både som morgenmad, frokost og aftensmad. Sikkert også som tømmermændskur, kunne jeg forestille mig. 

Jeg var rimelig skeptisk over for denne ingrediens-liste - eller nok mere over kombinationen af dem. Især det med ris og bøf og sauce med løg. Men jeg kan afsløre, at det smager meget, meget fortræffeligt. Rørt med rasp, æg og smagsgivere bliver bøffen enormt lækker og saftig, risen og saucen med løg og champignon er sammen også enormt smagfulde, og spejlægget binder selvfølgelig det retten sammen. Meget saftigt og lækkert. Jeg kan godt lide at spise det med lidt chilisauce af en slags for at give et ekstra kick, mens andre krydrer den med bacon eller pølser, men retten smager også fantastisk lige som den er (#iloveyoujustthewayyouare).

Loco moco (2 pers)
Bøf:
200 g hakket oksekød
1 stort løg
2 tsk worcestershiresauce
1-2 tsk soya
2-3 spsk rasp
1 æg
Salt & peber
Olie til stegning

Sauce:
7-8 champignon
2 dl oksebouillon
2 tsk soya
1 tsk majsstivelse + ½ dl vand
Salt & peber

2 dl ris
2 æg

Til servering: 
Tabasco
Worcestershiresauce
Hakket persille

Instruktioner:
Start med at skære løget i fine tern. Varm en pande op med lidt olie i og steg løgene ved middel varme til de er karameliserede. Kom den ene halvdel af løgene i skål (lad resten af løgene blive i panden, men tag den af varmen), og kom kødet i sammen med rasp, æg, worcestershiresauce, soya og lidt salt og peber. Bland det hele godt sammen. Form kødet til to bøffer og stil på køl, mens saucen laves.

På nuværende tidspunkt kan man begynde at koge risene efter instruktionen på pakken, så de er færdige ca samtidig med de andre elementer.

Gå videre med saucen.
Rens og skær champignonerne i tynde skiver og kom dem ned til løgene i panden. Tilsæt evt. en anelse mere olie og steg igen ved middel varme til champignerne er bløde og gennemstegte. Kom bouillon og soya i og kog op. Bland majsstivelsen op med lidt vand og tilsæt og lad simre. Saucen skal ikke blive meget tyk, men bare jævnes lidt. Smag til med soya eller salt og peber.

Hæld saucen i en skål og stil til side. Hold den evt varm i ovnen eller sæt en tallerken over for at holde på varmen.

Steg bøfferne i stegepanden. Når de er tæt på at være færdige, slås de to æg forsigtigt ud på panden og steges med. 

Fordel risen på to tallerkner, kom bøfferne ovenpå, derefter sauce og top af med spejlæggene. Server straks sammen med tabasco, worcestershiresauce og lidt finthakket persille. E ʻai kāua!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte