Gå videre til hovedindholdet

Retter der rimer: Hodge podge


Sidste ret, der rimer - ihvertfald i denne omgang - er endnu en form for comfort food, denne gang en vegetarisk stuvning kaldet hodge podge, som stammer fra Nova Scotia i Canada. Hodge podge betyder noget i retning af miskmask, og det er da heller ikke verdens kønneste ret - men virkelig velsmagende, dét er den. Der skal kun bruges ganske få og uopsigtsvækkende ingredienser som kartofler og gulerødder og salt er det eneste "krydderi", men alligevel ender retten med at have utroligt meget smag og en rigtig dejlig konsistens - og så må man bare huske på at udseendet ikke betyder alt, ikk'å? Hvis man alligevel skulle savne lidt kød i retten, kan man med fordel servere den med lidt sprødstegte skiver røget bacon, for det er jo bare verdens bedste krydderi.

Jeg har i øvrigt ikke kunnet komme på nogle danske retter, der rimer. Det skulle da lige være rødgrød, som er lidt uden for sæson lige nu. Men hvis jeg kommer i tanke om noget, skal det nok komme på bloggen:-)
Hodge podge (4 pers)
1 kg kartofler
250 g gulerødder (gerne små og sprøde)
2 håndfulde frosne haricot verts/grønne bønner
1½ dl frosne ærter
Salt
1 grøntsagsbouillonterning
2 dl fløde
1 spsk maizena + ½ dl mælk

Instruktioner:
Tag grønne bønner og ærter op af fryseren, så de kan tø lidt op, mens suppen laves.

Skræl kartoflerne og gulerødder. Skær de største kartofler over, så alle kartoflerne har nogenlunde samme størrelse. Skær også gulerødderne i rustikke stykker. Kom begge dele i en stor gryde og kom vand i til kartofler og gulerødder er netop dækket. Kom også bouillonterningen og lidt salt i, ca. 1 tsk. Kom låg på.

Bring vandet i kog og skru straks ned, så vandet bare netop simrer. Ideen er at koge grøntsagerne længe ved lav varme, for at de bliver mørre uden at koge ud eller blive tørre. Lad grøntsagerne simre (eller faktisk helst lige knap simre) i 45 minutter. Kig til dem ind i mellem, og hvis der er meget skum fra stivelsen, fjernes det også ad et par omgange med en ske.

Når kartoflerne og gulerødderne er netop mørre, kommes grønne bønner og ærter også i og varmes godt igennem. Kom fløden i, og smag til med salt. Rør maizena og mælk sammen i en lille skål. Skru en anelse op for varmen, så suppen lige simrer (og maizenaen får en chance for at jævne suppen lidt). Kom maizena-blandingen i og rør forsigtigt lidt rundt. Smag til igen, og lad suppen afkøle et par minutter, før den serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte