Gå videre til hovedindholdet

Retter der rimer: Risi e bisi



Okay, nyt tema på bloggen! Denne gang ikke en ingrediens eller en verdensdel. Istedet er jeg tilfældigvis faldet over en række retter, jeg har haft lyst til at prøve, hvis navne rimer. Det nye tema er derfor: Retter der rimer.

Den første ret vi skal stige ombord i er 'risi e bisi', som ganske simpelt betyder ris og ærter på italiensk. Det er en ret, der stammer fra Venedig. Åååh skønne Venedig, som jeg besøgte for første gang for ret præcist et år siden (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/10/rejseguide-af-en-slags-to-uger-ved.html) - der er et helt magisk sted, som jeg har drømt om at besøge igen lige siden. 

Nå, men tilbage til risi e bisi.

I den originale udgave af retten koger man friske ærtebælge sammen med vand til en bouillon og bruger friske nybælgede ærter samt en bestemt type ris, som hedder carnaroli. Ingen af disse ingredienser lykkedes det mig at finde i det lokale supermarked, så i stedet har jeg brugt frosne ærter og helt almindelige risotto-ris, som man vist kan få de fleste steder. 

Og prøvliåhørher: Selv med disse "substitut-ingredienser", smager retten himmelsk! Som med mange italienske retter, bliver man overrasket over, at så få ingredienser kan ende med at smage af så meget. Risi e bisi er en mættende ret, der er fuld af umami og er - som mine børn ville sige - totalt satisfying! Skøn venetiansk comfort food, mens man drømmer sig til Italien. 

Risi e bisi (3-4 pers)
1 løg
1 spsk smør
2 dl risotto ris (eller carnaroli, hvis man kan skaffe det)
60 g lufttørret prosciutto (eller serranoskinke) 
1 dl hvidvin 
Ca. 5 dl god bouillon, f.eks. kyllingebouillon 
3 dl ærter fra frost, optøede
½ dl parmesan + evt ekstra til servering
Salt & peber

Instruktioner:
Hak løget fint. Smelt smørret i en gryde og tilsæt løget, og steg det ved middelvarme til det er gennemsigtigt. Tilsæt også risene, og lad dem stege med til de også er gennemsigtige - 5-6 minutter. Skær imens skinken i mindre stykker og tilsæt også denne.

Hæld hvidvin i (og snup evt. ved samme lejlighed et lille glas til dig selv), og lad vinen simre med et par minutter. Imens blendes (gerne med en stavblender) 1 dl af ærterne i 1 dl af bouillonen og hældes ved. Herefter tilsættes bouillonen på klassisk risotto-vis lidt ad gangen, mens der indimellem røres godt i risen. Bliv ved med at tilsætte bouillon, indtil risene er færdige - de skal stadig være faste men alligevel bløde, cremede og uden "knas". Det tager gerne omkring 25 min. Herefter tilsættes de sidste 2 dl ærter og varmes igennem.

Tag panden af varmen, og rør parmesan ud i risen. Smag til med salt og peber. Server straks med lidt ekstra parmesan til at drysse over. Buon appetito!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)