Retter der rimer: Risi e bisiOkay, nyt tema på bloggen! Denne gang ikke en ingrediens eller en verdensdel. Istedet er jeg tilfældigvis faldet over en række retter, jeg har haft lyst til at prøve, hvis navne rimer. Det nye tema er derfor: Retter der rimer.

Den første ret vi skal stige ombord i er 'risi e bisi', som ganske simpelt betyder ris og ærter på italiensk. Det er en ret, der stammer fra Venedig. Åååh skønne Venedig, som jeg besøgte for første gang for ret præcist et år siden (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/10/rejseguide-af-en-slags-to-uger-ved.html) - der er et helt magisk sted, som jeg har drømt om at besøge igen lige siden. 

Nå, men tilbage til risi e bisi.

I den originale udgave af retten koger man friske ærtebælge sammen med vand til en bouillon og bruger friske nybælgede ærter samt en bestemt type ris, som hedder carnaroli. Ingen af disse ingredienser lykkedes det mig at finde i det lokale supermarked, så i stedet har jeg brugt frosne ærter og helt almindelige risotto-ris, som man vist kan få de fleste steder. 

Og prøvliåhørher: Selv med disse "substitut-ingredienser", smager retten himmelsk! Som med mange italienske retter, bliver man overrasket over, at så få ingredienser kan ende med at smage af så meget. Risi e bisi er en mættende ret, der er fuld af umami og er - som mine børn ville sige - totalt satisfying! Skøn venetiansk comfort food, mens man drømmer sig til Italien. 

Risi e bisi (3-4 pers)
1 løg
1 spsk smør
2 dl risotto ris (eller carnaroli, hvis man kan skaffe det)
60 g lufttørret prosciutto (eller serranoskinke) 
1 dl hvidvin 
Ca. 5 dl god bouillon, f.eks. kyllingebouillon 
3 dl ærter fra frost, optøede
½ dl parmesan + evt ekstra til servering
Salt & peber

Instruktioner:
Hak løget fint. Smelt smørret i en gryde og tilsæt løget, og steg det ved middelvarme til det er gennemsigtigt. Tilsæt også risene, og lad dem stege med til de også er gennemsigtige - 5-6 minutter. Skær imens skinken i mindre stykker og tilsæt også denne.

Hæld hvidvin i (og snup evt. ved samme lejlighed et lille glas til dig selv), og lad vinen simre med et par minutter. Imens blendes (gerne med en stavblender) 1 dl af ærterne i 1 dl af bouillonen og hældes ved. Herefter tilsættes bouillonen på klassisk risotto-vis lidt ad gangen, mens der indimellem røres godt i risen. Bliv ved med at tilsætte bouillon, indtil risene er færdige - de skal stadig være faste men alligevel bløde, cremede og uden "knas". Det tager gerne omkring 25 min. Herefter tilsættes de sidste 2 dl ærter og varmes igennem.

Tag panden af varmen, og rør parmesan ud i risen. Smag til med salt og peber. Server straks med lidt ekstra parmesan til at drysse over. Buon appetito!

Kommentarer

Populære indlæg