Gå videre til hovedindholdet

Grøntsagsstang


80'erne var i sandhed ikke en æstetisk fryd for øjet: Crepet hår, neonfarver, skulderpuder, bæltetasker, hængerøvsbukser. 

Nej. Bare nej.

Men 80'er-køkkenet derimod kunne altså et eller andet: Lørdagskylling, flødekartofler, rejecocktail og bananasplit. Og så var der også lige skinkestangen. 

Køn har skinkestangen aldrig været, men den er til gengæld virkelig, virkelig lækker, hvorfor jeg synes, den skal have lov til at overleve lidt endnu, dog i en vegetarisk version. Herunder er derfor opskriften på en vegetar-version, der er så god, at man slet ikke savner kødet. Den er hurtigt lavet, fordi der bruges færdiglavet butterdej, og så er den god både som frokost-ret, forret, som del af en buffet eller som aftensmad sammen med en simpel grøn salat (som på billedet med en blandet salat med parmesan og olie-citron-dressing). Jadak, jadak ooooog jadak!
Grøntsagsstang med simpel grøn salat (4 pers.)
1 pakke færdig butterdej (jeg kunne kun finde én med mindre stykker, så blev det til små portionsanretninger)
250 g champignon
1 aubergine
1 stort rødløg
1 stor gulerod
En stor håndfuld (10-12) valnødder
2 spsk olivenolie
1 pk flødeost naturel (200 g)
1 tsk sød sennep (kan udelades)
1 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber

Derudover:
Et sammenpisket æg til pensling 

Tag pakken med butterdej op fra køl, hvis den er fra frost, så den har en chance for at tø lidt op. Kom timian i og smag til med salt og peber. 

Rens og skær alle grøntsagerne (champignon, aubergine, gulerod og løg) i skiver og tern. Varm olien op på en pande og steg grøntsagerne mørre heri. Gulerødderne må gerne have lidt bid stadig, men champignon, aubergine og løg skal være bløde.

Tag panden af varmen, og kom sennep og flødeost i og vend rundt til alle grøntsagerne er dækket. Det ser noget snasket ud, men smager himmelsk. Smag igen til med salt og peber bare for at være helt sikker.

Rul butterdejen ud og kom grøntsagsblandingen på den ene halvdel. Pensl med sammenpisket æg i kanterne og fold den anden halvdel af butterdejen ind over grøntsagsblandingen og brug en gaffel til forsigtigt at presse kanterne sammen, så fyldet ikke slipper ud. (Jeg kunne kun få fat i mindre stykker butterdej, så delte fyldet i 6 dele og lavede 6 mindre stænger).

Kom forsigtigt stangen/stængerne over på en bageplade med bagepapir. Pensl med æg og drys evt. med lidt peber. Skær evt. forsigtigt et mønster på stængerne med en skarp kniv, men uden at bryde igennem dejen.

Bag midt i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. Tag stangen/stængerne ud, når butterdejen er gylden og gennembagt.

Server straks - gerne med en simpel grøn salat. På billedet en salat af blandet salat, olie-eddike-dressing og parmesan-flager.

Kan fint fryses og varmes op igen senere.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)