Gå videre til hovedindholdet

Grøntsagsstang


80'erne var i sandhed ikke en æstetisk fryd for øjet: Crepet hår, neonfarver, skulderpuder, bæltetasker, hængerøvsbukser. 

Nej. Bare nej.

Men 80'er-køkkenet derimod kunne altså et eller andet: Lørdagskylling, flødekartofler, rejecocktail og bananasplit. Og så var der også lige skinkestangen. 

Køn har skinkestangen aldrig været, men den er til gengæld virkelig, virkelig lækker, hvorfor jeg synes, den skal have lov til at overleve lidt endnu, dog i en vegetarisk version. Herunder er derfor opskriften på en vegetar-version, der er så god, at man slet ikke savner kødet. Den er hurtigt lavet, fordi der bruges færdiglavet butterdej, og så er den god både som frokost-ret, forret, som del af en buffet eller som aftensmad sammen med en simpel grøn salat (som på billedet med en blandet salat med parmesan og olie-citron-dressing). Jadak, jadak ooooog jadak!
Grøntsagsstang med simpel grøn salat (4 pers.)
1 pakke færdig butterdej (jeg kunne kun finde én med mindre stykker, så blev det til små portionsanretninger)
250 g champignon
1 aubergine
1 stort rødløg
1 stor gulerod
En stor håndfuld (10-12) valnødder
2 spsk olivenolie
1 pk flødeost naturel (200 g)
1 tsk sød sennep (kan udelades)
1 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber

Derudover:
Et sammenpisket æg til pensling 

Tag pakken med butterdej op fra køl, hvis den er fra frost, så den har en chance for at tø lidt op. Kom timian i og smag til med salt og peber. 

Rens og skær alle grøntsagerne (champignon, aubergine, gulerod og løg) i skiver og tern. Varm olien op på en pande og steg grøntsagerne mørre heri. Gulerødderne må gerne have lidt bid stadig, men champignon, aubergine og løg skal være bløde.

Tag panden af varmen, og kom sennep og flødeost i og vend rundt til alle grøntsagerne er dækket. Det ser noget snasket ud, men smager himmelsk. Smag igen til med salt og peber bare for at være helt sikker.

Rul butterdejen ud og kom grøntsagsblandingen på den ene halvdel. Pensl med sammenpisket æg i kanterne og fold den anden halvdel af butterdejen ind over grøntsagsblandingen og brug en gaffel til forsigtigt at presse kanterne sammen, så fyldet ikke slipper ud. (Jeg kunne kun få fat i mindre stykker butterdej, så delte fyldet i 6 dele og lavede 6 mindre stænger).

Kom forsigtigt stangen/stængerne over på en bageplade med bagepapir. Pensl med æg og drys evt. med lidt peber. Skær evt. forsigtigt et mønster på stængerne med en skarp kniv, men uden at bryde igennem dejen.

Bag midt i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. Tag stangen/stængerne ud, når butterdejen er gylden og gennembagt.

Server straks - gerne med en simpel grøn salat. På billedet en salat af blandet salat, olie-eddike-dressing og parmesan-flager.

Kan fint fryses og varmes op igen senere.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)