Gå videre til hovedindholdet

Strawberry shortcakes med hyldeblomst-sirup og mascarpone-creme



Yo, shorty, it's my birthday - eller næsten! Jeg fejrer nemlig fødselsdag i dag, men runder først de 44 år på torsdag d. 14. juni. Og i den anledning må jeg dele denne fantastiske opskrift på strawberry shortcake her på bloggen.

For helt ærligt: Denne kage er en værdig konkurrent til jordbærtærten, som jo ellers er den perfekte kage med både mørdej, marcipan, creme, chokolade og bær (okay, nu får jeg faktisk lyst til at bage jordbærtærte...). Men strawberry shortcake kan bestemt også noget. I princippet er shortcake jo en form for sprød scone, som fyldes med bær og (fløde)skum. Her har jeg valgt at gøre bærerne ekstra søde ved at marinere dem i hyldeblomstsaft. Normalt synes jeg, det er synd at gøre noget ved sommer-jordbær andet end at smide dem direkte ind i førerhuset, men lige her gør marineringen altså noget helt særligt. Cremen i min version er stadig blød, men lidt mere fast og cremet end flødeskum, da der er blandet mascarpone i fløden. Så der er sprødt og blødt og sommer-sødt i den skønneste forening.

Om et par øjeblikke får jeg besøg af en flok dejlige veninder, så jeg vil stoppe min lovprisning af strawberry shortcake'n her. Ha' en vidunderlig søndag!

Strawberry shortcakes med hyldeblomst-sirup og mascarpone-creme (8 stk)
Jordbær
500 g friske jordbær
2 dl. ufortyndet hyldeblomstsaft

Shortcake
225 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning
50 g sukker
1 stor tsk bagepulver (ca. 7 g)
Et nip salt
60 g meget koldt smør i tern
Ca. 1,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling
2 spsk perlesukker

Creme
250 g mascarpone
2 spsk flormelis
½ stang vanille
2 dl fløde

Jordbær:
Start med jordbærerne. Hæld hyldeblomstsaften i en kasserolle. Bring saften i kog, skru ned og lad den simre 4-5 minutter til den er reduceret en smule til en tynd sirup (den tykner yderligere, når den køler af, så reducer ikke for meget). Tag kasserollen af varmen og lad siruppen afkøle til fingervarm. Rens imens jordbærerne og skær dem i skiver. Kom dem i hyldeblomst-siruppen og vend dem forsigtigt rundt, så de er helt dækkede (uden at de går i stykker). Lad dem stå og trække smag og sødme, mens du laver resten.
Shortcake
Tænd ovnen på 175 
Bland mel, sukker, bagepulver og et nip salt i en skål. Smuldr smørret i til dejen har konsistens som groft rasp. Saml dejen med mælken - hold lidt igen med mælken. Dejen skal kun lige samles og ikke blive våd og ikke æltes. 

Drys lidt mel på bordet og rul eller pres dejen med hænderne til en cirkel til dejen er ca 1½ cm høj. Skær dejen ud i 8 stk (se herunder).
Kom bollerne forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med mælk og drys med perlesukker (se herunder). Bages i midt i ovnen 12-15 minutter til de netop er gennebagte og en anelse gyldne i kanterne. De må endelig ikke få for meget, for så bliver de tørre. Lad dem afkøle på en rist, mens du laver cremen.
Creme
Skrab vanillen ud af vanillestangen og mos den ud i en smule af flormelissen. Bland det herefter med resten af flormelissen, som igen røres ud i mascarponen. Endelig røres fløden i lidt ad gange til cremen har den konsistens de bedst kan lide.

Samling
Skær forsigtigt bollerne over  - de er noget porøse. Hvis de stadig er lidt lune er det helt perfekt. Fordel lidt creme på underdelen, top med et generøst lag jordbær med lidt af siruppen og læg låget på - evt. lidt på skrå. Serveres straks, inden bunden bliver blød. Sooo gooooood!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b