Gå videre til hovedindholdet

Strawberry shortcakes med hyldeblomst-sirup og mascarpone-cremeYo, shorty, it's my birthday - eller næsten! Jeg fejrer nemlig fødselsdag i dag, men runder først de 44 år på torsdag d. 14. juni. Og i den anledning må jeg dele denne fantastiske opskrift på strawberry shortcake her på bloggen.

For helt ærligt: Denne kage er en værdig konkurrent til jordbærtærten, som jo ellers er den perfekte kage med både mørdej, marcipan, creme, chokolade og bær (okay, nu får jeg faktisk lyst til at bage jordbærtærte...). Men strawberry shortcake kan bestemt også noget. I princippet er shortcake jo en form for sprød scone, som fyldes med bær og (fløde)skum. Her har jeg valgt at gøre bærerne ekstra søde ved at marinere dem i hyldeblomstsaft. Normalt synes jeg, det er synd at gøre noget ved sommer-jordbær andet end at smide dem direkte ind i førerhuset, men lige her gør marineringen altså noget helt særligt. Cremen i min version er stadig blød, men lidt mere fast og cremet end flødeskum, da der er blandet mascarpone i fløden. Så der er sprødt og blødt og sommer-sødt i den skønneste forening.

Om et par øjeblikke får jeg besøg af en flok dejlige veninder, så jeg vil stoppe min lovprisning af strawberry shortcake'n her. Ha' en vidunderlig søndag!

Strawberry shortcakes med hyldeblomst-sirup og mascarpone-creme (8 stk)
Jordbær
500 g friske jordbær
2 dl. ufortyndet hyldeblomstsaft

Shortcake
225 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning
50 g sukker
1 stor tsk bagepulver (ca. 7 g)
Et nip salt
60 g meget koldt smør i tern
Ca. 1,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling
2 spsk perlesukker

Creme
250 g mascarpone
2 spsk flormelis
½ stang vanille
2 dl fløde

Jordbær:
Start med jordbærerne. Hæld hyldeblomstsaften i en kasserolle. Bring saften i kog, skru ned og lad den simre 4-5 minutter til den er reduceret en smule til en tynd sirup (den tykner yderligere, når den køler af, så reducer ikke for meget). Tag kasserollen af varmen og lad siruppen afkøle til fingervarm. Rens imens jordbærerne og skær dem i skiver. Kom dem i hyldeblomst-siruppen og vend dem forsigtigt rundt, så de er helt dækkede (uden at de går i stykker). Lad dem stå og trække smag og sødme, mens du laver resten.
Shortcake
Tænd ovnen på 175 
Bland mel, sukker, bagepulver og et nip salt i en skål. Smuldr smørret i til dejen har konsistens som groft rasp. Saml dejen med mælken - hold lidt igen med mælken. Dejen skal kun lige samles og ikke blive våd og ikke æltes. 

Drys lidt mel på bordet og rul eller pres dejen med hænderne til en cirkel til dejen er ca 1½ cm høj. Skær dejen ud i 8 stk (se herunder).
Kom bollerne forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med mælk og drys med perlesukker (se herunder). Bages i midt i ovnen 12-15 minutter til de netop er gennebagte og en anelse gyldne i kanterne. De må endelig ikke få for meget, for så bliver de tørre. Lad dem afkøle på en rist, mens du laver cremen.
Creme
Skrab vanillen ud af vanillestangen og mos den ud i en smule af flormelissen. Bland det herefter med resten af flormelissen, som igen røres ud i mascarponen. Endelig røres fløden i lidt ad gange til cremen har den konsistens de bedst kan lide.

Samling
Skær forsigtigt bollerne over  - de er noget porøse. Hvis de stadig er lidt lune er det helt perfekt. Fordel lidt creme på underdelen, top med et generøst lag jordbær med lidt af siruppen og læg låget på - evt. lidt på skrå. Serveres straks, inden bunden bliver blød. Sooo gooooood!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte